Spørg Fagfolket: Kan man rengøre sit mundbind med et strygejern?

Illustration: Bigstock/Creafien

Vi har gennem det seneste år fået henvendelser fra en del læsere, der spørger, om der ikke findes tricks til at genbruge sit mundbind, så det ikke hele tiden skal udskiftes eller i vaskemaskinen.

Nu har et par af jer spurgt til damp som opfrisker.

Således spørger Sten Sønderhousen:

Kan man rengøre stofmasker med et dampstrygejern? Jeg har selv testet det og kan se, at man sagtens kan få temperaturen op i masken på over 80 grader.

Tænker, at dette ville være en meget let løsning for brugerne, så vi derved får flere rene masker ud i samfundet. Er 80 grader i et minut nok?

Og så spørger Poul Hansen:

Kan engangsmundbind gøres smittefri med damp?

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan jeg spritte mit mundbind af efter brug og genbruge det?

Mie Andersen, specialuddannet hygiejnesygeplejerske på Statens Serum Institut, svarer:

Erfaring med damp i Danmark er sparsom, men under alle omstændigheder skal udstyr gennemgå en rengøring/vask forud for en eventuel desinfektion (i dette tilfælde varmedesinfektion).

Rengøring/vask skal sikre, at udstyret er synligt rent (her fri for sekreter og anden forurening), da f.eks. sekreter kan brænde fast ved udsættelse af varme.

Dette kan have den konsekvens, at potentielle mikroorganismer kan være indlejret i sekret eller anden forurening og dermed ikke dræbes af den efterfølgende varmedesinfektion. Mundbindet vil da kunne udgøre en smitterisiko.

Sekret og anden forurening, som ikke er bortvasket, vil muligvis også kunne danne en barriere i stoffet med mulig påvirkning af filtrationseffekten.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan jeg lade mit mundbind ligge i 72 timer og bruge det igen?

En vask ved minimum 60°C vil dræbe de fleste mikroorganismer, men en sikker varmedesinfektion vil kræve udsættelse for en temperatur på minimum 80 °C i 10 minutter.

Mange stofmundbind vil ikke tåle så høj en temperatur, uden at det påvirker enten filtrationsevne eller mundbindets pasform, hvorfor 60°C vil være acceptabelt.

Vask og udskiftning er eneste vej frem

Der arbejdes pt på en dansk standard for stofmundbind, hvor anbefaling om vasketemperatur vil fremgå af producentens anvisning.

Det anbefales, at et stofmundbind vaskes efter brug ved tidligere anbefalede temperatur.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan smitte overleve på mine læderhandsker?

Når det kommer til engangsmundbind, kan de ikke genbehandles – derfor er de mærket som 'engangsmundbind'.

Når mundbind er mærket med logo for engangsudstyr (et 2-tal med en streg over) betyder det, at producenten vurderer, at mundbindet kun kan anvendes én gang, hvorefter det skal kasseres.

Denne vurdering vil typisk være sket på baggrund af selve materialets beskaffenhed – eller et design, som ikke tillader en sufficient rengøring/desinfektion.

Engangsmundbind kan derfor ikke gøres smittefri med damp.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis nu det primære formål med at vi alle sammen går med mundbind er, at mit eget mundbind - hvis jeg er syg - reducerer min risiko for at smitte andre (og det synes jeg er en fin og logisk begrundelse):

Hvorfor er det så egentlig så vigtigt at vaske stofmundbind hele tiden eller bruge engangsmundbind og smide dem ud?

Jeg kan vel dårligt smitte mig selv?

Og hvis alle andre går med mundbind, så er risikoen for at jeg får andres smitte på mit eget mundbind vel begrænset, og så er vask/smid-væk vel også af behersket nytte (med mindre jeg arbejder på en COVID afdeling eller har virkeligt mange kontakter?)

Hvad har jeg overset?

 • 10
 • 4

Jo mere du er smurt ind i virus fra et mundbind som genbruges og opbevares forskellige steder på kroppen i lommer, poser, tasker etc. etc., jo større risiko for at du videregiver kontaktsmitte. Plus generel hygiejne, så cirka samme årsager som hvorfor du skifter underbukser dagligt ;)

De færreste vil genbruge mundbind hvis de har været syge. Det er ulækkert at genbruge mundbind man har hostet i, fået blod eller slim i, og som ikke vaskes rent.

Jeg genbruger selv mine engangsmundbind, men skifter imellem dem (tager hver gang et tilfældig mundbind), så de når at tørre inden næste gang de bruges. Bliver jeg forkølet, hoster, eller syg, så udskiftes alle.

 • 3
 • 7

Jeg genbruger selv mine engangsmundbind

Det bryder jeg mig ikke om at høre. For hvis du genbruger mundbind over flere dage, så mindskes deres virkning. Fx ødelægger fugt filtreringsevnen, og fugt kan af gode grunde ikke undgås (fugt i udåndingsluften). At de tørrer genskaber så vidt jeg har forstået ikke effekten; fugten har ødelagt dem permanent. Og eftersom den største del af virkningen ved mundbind er at beskytte andre, så snyder du dermed andre, som tror du beskytter dem godt med et effektivt engangsmundbind, hvor det faktisk ikke er tilfældet i forventet grad.

Husk at vi bærer mundbind for at beskytte andre, og kun i begrænset omfang os selv. Ved at genbruge engangsmundbind tager du dermed en risiko på andres vegne, endda helt uden at de ved det og har nogen mulighed for at vide det. Det synes jeg ikke er okay.

 • 3
 • 0

Jeg genbruger selv mine engangsmundbind, men skifter imellem dem (tager hver gang et tilfældig mundbind), så de når at tørre inden næste gang de bruges.

Bare de har været fugtige en gang, kan en stor del af beskyttelsen være væk, selv om mundbindene tørrer igen. En stor del af filtreringeevnen skyldes et indbygget "elektrofilter" på grund af statisk ladning i materialets porer.

Som fx beskrevet i denne produktbeskrivelse:

"Mundbind Type II mindsker risikoen for smitte begge veje, både fra bæreren og til bæreren. Denne type anvendes af sundhedspersonale ved kontakt med personer med Covid-19 og personer, som er mistænkt for at være smittet med Covid-19.

Egenskaber: Masken giver fri vejrtrækning og har en stor statisk filtering i det midterste lag som effektivt blokerer for mikro støv og bakterier. Beskytter mod sundhedsskadelige bakterier og > partikler = 98%."

Så din praksis er meget uhensigtsmæssig - især da du kan købe mundbind til et par kroner stykket.

I øvrigt er der jo nok en grund til, at mundbindene er engangs og ikke kan bruges i dagevis, fordi ladningen med tiden forsvinder. Så er der i øvrigt også risiko for, at masken atter frigiver virus, der tidligere er blevet opfanget. Sindsygt smart for at spare en tokrone.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten