

Vi har et gammelt spørgsmål liggende fra Kristian Andersen, som muligvis har fået ny bil i mellemtiden, men lad os lige få et godt råd med på vejen alligevel.
Kristian spurgte:
Nu er det koldt, og en masse biler får problemer med at starte om morgenen pga. batteriproblemer.
Har læst mig til, at man kan ’kickstarte’ sit batteri ved f. eks at have blæseren kørende i ca. 30 sek., før man forsøger at starte motoren.
Idéen skulle være at få aktiveret det kolde batteri og forbedre sin chance for at starte bilen.
På den ene side lyder det fornuftigt nok, men på den anden side så bruger man jo strømmen på batteriet for at lade f.eks. blæseren køre.
Er det blot en skrøne, eller er der noget om det?
Læs også: Spørg Scientariet: Er spoilere over bagvinduet bare til pynt?
Yasser Abaiji
Et batteri vil ofte vise de første svaghedstegn, når det begynder at bliver koldt.
Man være heldig at bringe lidt ekstra liv i batteriet ved kortvarigt at belaste det ved at tænde lyset eller blæseren. Det vil få den indvendige temperatur i batteriet til at stige, hvilket igen vil øge effekten.
Det er meget svært at svare på, hvor længe man skal gøre det, da vi ikke har lavet en undersøgelse af det konkrete. Der kan være tale om 15 sekunder, men man kan også skulle op på to minutter.
Læs også: Spørg Fagfolket: Springer dæk med rent kvælstof ikke?
Mange faktorer spiller ind
Der er rigtigt mange faktorer, som spiller ind såsom batterikemi, temperatur, degradering (sulfatering), behovet for energien til at starte motoren samt effekten af den konkrete forbruger (lyset eller blæser).
For år tilbage regnede man med et par minutter, men det er ikke nødvendigvis relevant med nutidens batteriteknologi.
Men uanset hvad, er det korrekt, at der også er et strømforbrug, så det kan være en balancegang, om der kan opnås en virkning, som kan få bilen til at starte.
Hvis der er behov for sådan en kickstart, vil det under alle omstændigheder dog være et batteri, der trænger til opladning eller udskiftning.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Hvem får gavn af min overskudsstrøm fra solcelleanlægget?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor hænger regnbuen helt nede ved Jorden?
- Spørg Fagfolket: Hvad kræver det at få solceller i ejerforeningen?
- Spørg Fagfolket: Kan jeg få legionærsyge af min bruser i kolonihaven?
- Spørg Fagfolket: Kan mikroovnen eller UV-lys dræbe virus på mundbindet?
- Spørg Fagfolket: Springer dæk med rent kvælstof ikke?
- Spørg Scientariet: Er spoilere over bagvinduet bare til pynt?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Blot til info, de 44/27 W er med cirkulationspumpen.
Det klassiske problem er at man forvarmer i 30 minutter, men kun kører i 20 minutter. Opladningen af batteriet er begrænset af max ladespænding på 14,4V, medens afladning alene bestemmes af forbruger fordi et start batteri jo beredvilligt leverer flere hundrede ampere.
Et moderne fyr som Webasto BW50 trækker 44W ved fuldlast og 27W ved dellast. Dertil kommer vandpumpe og kabineblæser, det er nok omtrent det samme. Så måske 70W og dermed 6A. Ved en halv times drift er det sølle 3Ah.
Jeg har selv haft Ardic Fyr, med det dobbelte forbrug og der var løsningen enten et mærkevare batteri fra de bedre serier eller et overdimensioneret lavpris batteri plus lader tilsluttet hver fjortende dag.
Mærkevarer som Bosch, Varta og Exide tilbyder 'high-end' serier, men f.eks. Exide har altså også batterier der konkurerer med Silvan og Harald Nyborgs uspecificerede serier.
Det kører kun ved opstart og når det slukkes.
Når du har fyr i, skal du også have et større batteri. Fyret bruger omkring de 16 A på gløderøret, dertil kommer omkring tre - fire ampere til vandpumpe, to til forbrændingsluftblæseren, og to til kabineblæseren. Fyret kører måske en halv time om morgenen, (og måske eftermiddag), men hvis du ikke kører ret langt, når du ikke at få ladet batteriet op.
Kører gløderøret hele tiden, eller er den blot til startfasen?
Hvis jeg fik monteret det benzinfyr, som jeg faktisk har liggende til min Alfa (demonteret fra en anden ditto), så ville jeg nok have et ekstra batteri til formålet.
Når du har fyr i, skal du også have et større batteri. Fyret bruger omkring de 16 A på gløderøret, dertil kommer omkring tre - fire ampere til vandpumpe, to til forbrændingsluftblæseren, og to til kabineblæseren. Fyret kører måske en halv time om morgenen, (og måske eftermiddag), men hvis du ikke kører ret langt, når du ikke at få ladet batteriet op.Jeg havde et Varta Silver Dynamic i min bil med oliefyr.... det kunne batteriet ikke lide, selvom det kun trak ekstra strøm i ca. 20 sekunder hvor glødestiften i fyret varmede op. Herefter var det blot en blæser og en vandpumpe
Jeg havde et Varta Silver Dynamic i min bil med oliefyr.... det kunne batteriet ikke lide, selvom det kun trak ekstra strøm i ca. 20 sekunder hvor glødestiften i fyret varmede op. Herefter var det blot en blæser og en vandpumpe. Men lige efter at garantien var udløbet, døde batteriet - ved brug af oliefyret. Batteriet virker dog stadig fint i en af mine venners bil, hvor det blot skal starte en gammle 2.0 Mondeo Diesel. Så på en eller anden måde kan det stadig levere en god startstørm, men dør fuldstændig ved brug til mit oliefyr. Nu benytter jeg et Exite fra Thansen med 90Ah, hvilket virker glimrende - og med bedre garanti. En anden ting, som man skal være opmærksom på ved nyere biler - yngre end 15 år. Er at de typisk overvåger omdrejningerne og ikke tillader at motoren starter hvis ikke et givent antal omdrejninger er opnået. Ved gamle biler skulle man bare kunne tørne motoren, før der var håb.... den går ikke altid længere.
Jeg er enig med Bo i at man ikke skal bøvle med gamle batterier, men passer man på dem kan de holde meget længe. I min 10 år gamle Caddy checker jeg strømmen . Hidtidigt har det ikke været nødvendigt at bruge ladeapparatet og moderne biler starter nemt
Der er flere veje at gå ,hvis man har en oldsag , men der er to hovedretninger. Sommer retningen og vinter retningen.
Hvis motoren ikke starter omgående ved første forsøg om sommeren, vent et par minutter og forsøg igen. Starter motoren ikke må man bruge en lader til der er strøm nok på batteriet igen. Har man ikke en sådan skal der et par ladekabler og en anden bil til hjælp, så man kan få startet og kan køre hen til et sted, hvor man kan få et nyt batteri. Jeg har et batteri som jeg bruger til forsøg i mit værksted, som jeg med mine tidligere biler brugte som delvis starthjælp.
Om vinteren stiller det sig anderledes. Kolde batterier, kold motor. Kan startmotoren ikke trække motoren rundt kan man varme batteriet med en hårtørrer og motoren med en spand varmt vand og har man et lade apparat sætter man det til at lade på batteriet og går ind og drikker en kop kaffe. Starter skidtet ikke ring til Falck. Jeg brugte dog mit ekstra batteri som starthjælp for er motoren igang så kan generatoren godt levere strøm til tændingen så jeg kunne nå et værksted og fået et nyt batteri.
Min onkel der havde langt til arbejde og boede på landet, havde en injektionsprøjte med æter til vinterbrug. En milliliter æter blev sprøjtet gennem et lille hul med gevind, så det kunne lukkes, ind i manifolden. Det virkede hver gang. Man kan også få startgas på sprøjtedåser.
Jeg skal dog indrømme at det er over 20 år siden at jeg havde startproblemer
Der er en elektrokemisk/mekanisk effekt i float-ladede blybatterier der kaldes "Coup de Fouet", som gør at skiftet fra opladning til afladning ikke er øjeblikkeligt, spændingen laver et meget markant og meget dybt dyk før batteriet rigtig begynder at levere.
Jeg ved ikke om dette også gælder for blybatterier i biler (der ikke float-lades), men hvis det gør, kan det være rigtigt at det hjælper at få batteriet "igang" med en mindre belastning først.
I så fald vil forlyset sikkert være bedre end ventilatoren.
Netop det er prøve at starte biler, er nok det der der giver mest varme til batteriet, og så får man "løsnet" motoren, samtidigt med at der pumpes lidt olie rundt. Den lille pause give batteriet mulighed for at komme til kræfter, samtidigt med at benzinen i kaburatoren fordamper, hvis man da har kaburator. Men min erfaring er nu at moderne biler med elektronisk indsprøjtning og tænding, de starter hver gang, hvis ellers der er strøm på batteriet.
Et batteri holder 6-8 år, og koster så lidt i en bils økonomi, at det ikke kan betale sig at bøvle alt for meget med gamle batterier.
I 90èrne havde vi en Toyota Coralla CE70 1.9 diesel. Sugemotor og baghjulstræk. Det var fandme en solid bil. Når det var koldt var det god latin at forvarme motoren tre gange. Det gjorde indsugningsluften ekstra varm og havde nok også den beskrevne effekt på batteriet. Forvarmningen af en dieselmotor trækker dog LANGT mere effekt end en sølle varmeblæser.
Der skal en ordentlig belastning til, før end der sker en opvarmning i batteriet. I de få tilfælde, hvor jeg har stået med et dårligt batteri, har jeg først prøvet at starte bilen normalt. Hvis den ikke kan starte med det samme (prøv kun i op til 5 sekunder), så vent et minut inden der prøves igen. Jeg har sagtens kunne mærke at anden gang drejede startermoteren bedre end første gang. Men hvis det ikke lykkes anden gang, så skal der starthjælp til.
Jeg synes nu ikke svaret er så stringent som ønskeligt.
- den korte belastning, som beskrives, kan måske opvarme et overfladelag, men ikke batteriet. En blæser vil ihvertfald ikke udgøre nogen belastning, og moderne lygter er vel også lav effekt (halogen eller LED)
- måske har sen korte belastning en wakeup virkning på batteriets kemi.
Svaret minder mest om udveksling af uvidenhed. Men ideen er mere end 50 år gammel, med anden batteriteknologi og anden belastning fra glødepærer i tiden.