Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Kan man bruge ISS til en Mars-rejse?

PLUS.
Illustration: NASA

Vores læser Ole Nielsen har spurgt:

Kunne man egentligt ikke montere et motorlandingsfartøj på den Den Internationale Rumstation og bruge den til en Mars-rejse?

John Leif Jørgensen, professor på Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space, svarer:

Den internationale rumstation, ISS, er designet og bygget til at operere i lave jordbane (375-450 km) som et laboratorium for astronauter og en lang række instrumenter.

Rumstationen er bygget af en masse moduler og får f.eks. energi fra nogle store solpaneler og dumper overskudsvarmen via nogle store radiatorer. Alt sammen udstyr, der ikke tåler større kraftpåvirkninger.

Værre er det, at ISS er ret tung, og derfor ville det kræve enorme raketmotorer både for at accelerere den op til den hastighed, der kræves for at flyve til Mars (ca. 4,6 km/s), og så for at bremse den igen, når man når frem (ca. 1 km/s).

Men værst af alt er, at ISS flyver så lavt i bane om Jorden for at udnytte, at Jordens magnetfelt afbøjer den ioniserende stråling fra Solen og Kosmos. Hvis den kommer højere op, vil astronauterne kun kunne opholde sig i ISS i kortere tid, hvis de skal undgå strålingssyge.

ISS kan hjælpe ved Mars-rejser

ISS er altså ikke nyttig til at bringe mennesker til Mars, men dele af ISS kan alligevel sagtens genbruges til Mars-rejser, sådan indirekte.

I stedet for at skrotte ISS ved at lade den falde ned i Stillehavet, når den tid kommer i 2030, kunne vi nemlig godt genbruge dele af den.

Flere af modulerne kunne f.eks. bruges på den nye rumstation, vi skal til at bygge ude i bane omkring Månen - Lunar OutPost/Gateway (LOPG). Denne station starter med nogle få moduler, der kun skal være bemandet i kortere perioder, men ellers drives af robotter.

Da det 'koster' et DeltaV (hastighedsinkrement) på 8 km/s at komme fra Jorden til lav bane omkring Jorden og kun yderligere 2,5 km/s at komme fra lav jordbane til månebane, er fordelene store ved genbrug.

Det er ude ved LOPG, at vi engang i fremtiden vil samle de store raketter, der skal til Mars og retur med mennesker. Så her vil de genbrugte moduler fra ISS kunne fungere som værksteder og 'hotel' for byggeprocessen.

Men, det kræver naturligvis, at vi er klar til at ofre ISS for sagen.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.