

Vores læser Eigil Ege spørger:
Omkring coronavirus og smittefare i eks. Flykabiner: Er der en recirkulation af ventilationsluft, således at smitten kan bæres rundt i flyet, hvis der sidder en smittet person i en del af flyet?
Kristoffer Meinert, pressechef hos SAS, svarer:
Al luft i kabinen på et Airbus-fly bliver i gennemsnit udskiftet hvert tredje minut, selv hvis man medregner filtreret og recirkuleret luft.
Det er et langt højere niveau, end hvad man oplever i andre indendørsmiljøer og giver passagerne 80 gange mere ilt, end de har brug for for at kunne trække vejret.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor tager det længere tid at flyve til Kina end at komme hjem igen?
Fortyndet genbrugsluft
Luften i kabinen er en blanding af frisk luft fra uden for flyet og recirkuleret luft, der har passeret gennem filtre, kaldet HEPA (High Efficiency Particulate Arrestors)-filtre, der kan fange mikroskopiske bakterier og vira med en effektivitet på over 99,99 procent.
Disse filtre er blevet testet til at sikre den luftkvalitet, der er påkrævet på f.eks. en operationsstue på et hospital og fanger vira som MERS og SARS-CoV-2 med ekstrem høj effektivitet.
Der er ikke noget luft fra hverken flyets toiletter, lastrum eller køkken, der bliver recirkuleret. Helt generelt bliver mindre end halvdelen af luften i kabinen genbrugt, ligesom den recirkulerede luft ikke kommer direkte tilbage ind i kabinen uden at være blevet blandet med mindst 50 procent ‘ny’ frisk luft.
Jeg kan derfor sige, at jeg ikke har kendskab til sygdom, der er blevet spredt på fly på grund af ventilationsluften. Smitte kan formentlig stadig ske ved, hvis man sidder tæt på en smittet, der hoster og nyser, men det vil ikke sprede sig til hele kabinen.
Jeg vil helst ikke sige, at det aldrig kunne ske, men det er ingen stor risiko, da vi har foretaget disse grundige foranstaltninger.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Får man mere vindmøllestrøm ud af kold luft end varm luft?
- Spørg Fagfolket: Påvirkes lufttemperaturen af en vindmølles rotor?
- Spørg Fagfolket: Hvordan holder man et skib på 196.000 ton fortøjet?
- Spørg Fagfolket: Hvordan kan en pilekvist tiltrækkes af vand?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor tager det længere tid at flyve til Kina end at komme hjem igen?
- Spørg Fagfolket: Kan man selv dyrke bakteriekulturen til den svenske specialitet Långfil?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Måske er dette uden for den konkrete tråd, men jeg ved ikke hvor at spørge:
Masker for mund og næse. Disse af "stof" har alene virkning i relativt kort tid - 10 til 20 min, da de bliver opfugtet af udånding, hvorfor de da er perfekt grobund for alle luftbårne smittekilder.</p>
<p>Jeg er endda oplyst, at operationspersonale for få år siden stærkt overvejede ikke at anvende disse masker
Ja - almindelig operationsmaske hindrer ikke at man kan indånde vira eller bakterier.
Det er heller ikke meningen. Maskerne skal forhindre at man direkte kan "spytte" eller blæse luft ned på et åbent operationsfelt.
Det er kun det personale som står direkte over patienten som har behov for maske.
Hvis målet er at undgå smitte er det en helt anden tætsluttende maske man skal benytte.
Så når vi serisær asiater gå rundt med alm. operationsmasker i 35 grsders varm med høj luftfugtighed ' ja så er de til grin!
Vil I skaffe en uvildig fagperson til at give svaret?
Hej Måske er dette uden for den konkrete tråd, men jeg ved ikke hvor at spørge: Masker for mund og næse. Disse af "stof" har alene virkning i relativt kort tid - 10 til 20 min, da de bliver opfugtet af udånding, hvorfor de da er perfekt grobund for alle luftbårne smittekilder.
Jeg er endda oplyst, at operationspersonale for få år siden stærkt overvejede ikke at anvende disse masker.
Er der KOMPETENTE kommentarer?
Jep, lufthavne er en stor smittespreder med kø til checkin, security, boading og paskontrol. For ikke at tale om rejsen til/fra lufthavn, hvor det eneste sikre er egne bil, men så skal man heller ikke tage bussen, fra en fjern parkering, ind til terminalen. Men det der bliver spurt om er smitterisikoen i flyet, og der er svaret at der godt kan være enkelte smittede passagere, uden at hele flyet bliver smittet !
Ja selvfølgelig kan man det, hvis personalet er smittet vil de gå og smitte passagere, når de stiger ombord, når de servere mad og drikke, i gate osv osv.
Interessant artikel her:https://www.researchgate.net/publication/327074380_The_on-board_carbon_dioxide_concentrations_and_ventilation_performance_in_passenger_cabins_of_US_domestic_flights
Artiklen jeg linker til modsiger ikke noedvendigvis forfatterens tal (ved ikke hvad kabinvolumenet, samt passagerantallet er for flyene der omtales), men naar tallene goeres op pr. passager er der i hvert fald ikke saa meget at sige til at man kan lugte sidemandens sure sokker!
Uden at være ekspert så tør jeg godt at sige JA man kan godt blive smittet ombord på et fly.
Det er ikke det der bliver spurgt om.
Uden at være ekspert så tør jeg godt at sige JA man kan godt blive smittet ombord på et fly. Årsagen er når folk går ombord og når det er landet så kører luft systemet mig bekendt ikke på samme måde som når man er i luften og folk står jo og ånder hinanden i nakken og man går direkte igennem midtergangen hvor alle folk står og ånder. Så i perioden hvor folk går ombord og går fra borde vil jeg påstå folk kan smitte hinanden da luften står stille når dørene er åben.
( og sagt i sjov, hvis man udskifter luften hver 3 minut ombord, hvorfor kan man så lugte en person med ekstrem dårlig ånde som sidder i den ande side af flyet 5 sæder væk ;-) )
Yderligere så er lufthavne jo et sted hvor mange mennesker kommer og går. Hvis en syg passager sider i samme rum som andre passagere og venter eks 1-2 timer på at måtte gå ombord så er der jo en vis risiko for at smitte andre. Yderligere så er der jo reelt set kun lige nok stole til folk som venter og typisk ikke nogen eks 30m væk så folk kan side for sig selv hvis de føler sig syge, så folk kommer til at side tæt ved folk som har symptomer/er syge.
Men jeg må indrømme at min sammenligning ligger et par årtier tilbage.
Dengang måtte man ryge bagerst i flyet, og dér var min plads på en DK -> USA tur.
Vidunderlig frisk luft med stor udskiftning. En spadseretur frem i flyet var dog en ubehagelig oplevelse: sved, sure tæer, dårlig ånde i koncentreret form. Altså ren recirkulation. Svjh var det en 767er.
Efter rygeforbuddet er det min erfaring at luften ombord på fly er blevet markant dårligere. Jeg kan huske, at et argument for rygeforbuddet var en brændstofbesparelse på 1...2% grundet ringere behov for luftudskifting.
Muligvis har ventilationssystemerne ændret sig siden da, skønt det ikke er mit indtryk.
Al luft i kabinen på et Airbus-fly bliver i gennemsnit udskiftet hvert tredje minut, selv hvis man medregner filtreret og recirkuleret luft.
Lidt en underlig formulering. Skulle der have staaet "selv hvis man ikke medregner..."? Eller burde "selv" mon have vaeret undladt i saetningen?