Vores læser Hans Morten Henriksen spørger:
Da vi undersøgte familien for laktoseintolerans, gik jeg også fra laktoseholdige produkter i ca. 6 måneder. Nu er jeg også laktoseintolerant.
Det fungerer, men jeg vil da gerne kunne spise en is.
Hvordan kan man genopbygge sin evne til laktosespaltning? Jeg har prøvet meget forsigtigt, men uden held.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan er kærnemælk fremstillet?
Jens Rikardt Andersen, overlæge og lektor på Institut for Idræt og ernæring på Københavns Universitet, svarer:
Desværre er der noget ‘use it or loose it’ i det, og som oftest er det permanent, hvis man mister evnen til at tåle mælk.
Voksne pattedyr kan normalt ikke tåle mælkesukker, da de ikke kan optage det i tarmen, fordi man mister spaltningsenzymet - eller rettere: Man mister evnen til at producere spaltningsenzymet – laktase i sine tyndtarmsceller.
Det er kun fordi, voksne i Danmark, Sverige, Norge og dele af England drikker så meget mælk, at evnen opretholdes. Nok spiser flere lande ost, mv., men fermenterede mælkeprodukter indeholder meget mindre laktose end råmælk og den type, vi drikker.
Når man så holder pause i længere tid, eller får en infektion, så forsvinder de mikro-gener, der sørger for produktionen.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad ligger der i begrebet 'naturligt laktosefri ost'?
Mister hurtigere evnen med alderen
I enkelte tilfælde har man set, at evnen vender tilbage efter en infektion, men det ses kun ved nogle sjældne og kortvarige tarminfektioner.
Hvis man mister evnen til at producere spaltningsenzymer på grund af en infektion, så vil det allerede ske inden for et par dage. Men hvis det som i dit tilfælde skyldes, at du ikke har indtaget mælk, så kan der godt gå nogle måneder. Jo ældre man er, jo kortere tid vil det dog tage.
Eneste mulighed er så at tilsætte laktase til det mælkeprodukt, man ønsker at indtage. Det gøres kommercielt til mælk og mælkeprodukter, men jeg har ikke hørt om det i is.
Der er nogle eksperimenterende isfirmaer, så måske de kan lave en løsning eller har den på lager.
