Men er være laktoseintollerant er jo ikke det samme som at være overfølsom... Er det selv og kan da godt spise is uden ligefrem at "eksplodere" (når nu tarmbakterier guffer det i sig med deraf følgende tendens til flattulens).
Vores læser Hans Morten Henriksen spørger:
Da vi undersøgte familien for laktoseintolerans, gik jeg også fra laktoseholdige produkter i ca. 6 måneder. Nu er jeg også laktoseintolerant.
Det fungerer, men jeg vil da gerne kunne spise en is.
Hvordan kan man genopbygge sin evne til laktosespaltning? Jeg har prøvet meget forsigtigt, men uden held.
Jens Rikardt Andersen, overlæge og lektor på Institut for Idræt og ernæring på Københavns Universitet, svarer:
Desværre er der noget ‘use it or loose it’ i det, og som oftest er det permanent, hvis man mister evnen til at tåle mælk.
Voksne pattedyr kan normalt ikke tåle mælkesukker, da de ikke kan optage det i tarmen, fordi man mister spaltningsenzymet - eller rettere: Man mister evnen til at producere spaltningsenzymet – laktase i sine tyndtarmsceller.
Det er kun fordi, voksne i Danmark, Sverige, Norge og dele af England drikker så meget mælk, at evnen opretholdes. Nok spiser flere lande ost, mv., men fermenterede mælkeprodukter indeholder meget mindre laktose end råmælk og den type, vi drikker.
Når man så holder pause i længere tid, eller får en infektion, så forsvinder de mikro-gener, der sørger for produktionen.
I enkelte tilfælde har man set, at evnen vender tilbage efter en infektion, men det ses kun ved nogle sjældne og kortvarige tarminfektioner.
Hvis man mister evnen til at producere spaltningsenzymer på grund af en infektion, så vil det allerede ske inden for et par dage. Men hvis det som i dit tilfælde skyldes, at du ikke har indtaget mælk, så kan der godt gå nogle måneder. Jo ældre man er, jo kortere tid vil det dog tage.
Eneste mulighed er så at tilsætte laktase til det mælkeprodukt, man ønsker at indtage. Det gøres kommercielt til mælk og mælkeprodukter, men jeg har ikke hørt om det i is.
Der er nogle eksperimenterende isfirmaer, så måske de kan lave en løsning eller har den på lager.
Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.
Men er være laktoseintollerant er jo ikke det samme som at være overfølsom... Er det selv og kan da godt spise is uden ligefrem at "eksplodere" (når nu tarmbakterier guffer det i sig med deraf følgende tendens til flattulens).
Prøv yoghurt-is - her er mælken jo fermenteret.
Ellers er der det gamle nemme trick med at blot at blende nogle frosne bananer. Det giver en superlækker is. Men husk at skrælle bananerne inden du fryser dem ned; det er nemlig ikke nemt at skrælle en frossen banan ;)
Men er være laktoseintollerant er jo ikke det samme som at være overfølsom...
Nej, laktoseintolerans og mælkeallergi er ikke det samme.
Jeg spiser LactaNon eller lign. piller når jeg kværner is eller andre laktoseprodukter. Afføringen bliver stadig "sjov", men jeg slipper for ondt i maven.
Der findes masser af laktosefri is - man skal bare se sig lidt omkring. Det samme med fløde og mælk, som er ved at være meget synligt i supermarkederne.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard