

Mundbind er noget, der får jer læsere til tasterne i øjeblikket, for skal man virkelig smide mundbindet ud, bare fordi man lige har været ovre at handle. Kan det ikke bare få en gang sprit lige som hænderne?
F.eks. spørger Anita Lytz:
Kan man sterilisere mundbind med det sprit, man bruger til hænderne? Mundbind et bliver selvfølgelig vådt af spritten, men den fordamper hurtigt.
Og fra Povl Birch lyder det:
Genbrug af mundbind: Jeg har lige læst, at frysning ikke ødelægger virus’ smitteevne. Jeg har praktiseret en anden form, nemlig at lægge mundbind i blød i almindelig 93% husholdningssprit i mindst 1/2 time.
Efter tørring kan man ikke lugte spritten, og elastikkerne i de mundbind, jeg forsøgte med, tog ikke skade. Hvad mener sagkundskaben om den metode?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?
Desuden spørger Hanne Jensen:
I skriver, at mundbind ikke kan vaskes, men jeg har altså prøvet at koge et par papirmasker, og de kom ud lige så fine, som de kom ind. Så hvorfor kan man så ikke koge dem?
Mie Andersen, specialuddannet hygiejnesygeplejerske på Statens Serum Institut, svarer:
Uanset om vi taler engangsmundbind eller dem af stof, er svaret, at det er en dårlig idé. Man kan ikke bare spritte dem af.
Foruden at håndsprit indeholder et fedtstof, der forhindrer hænderne i at tørre ud, så kan spritten ikke komme til at virke, hvor det skal i mundbindene. Håndsprit er til hænder, ikke til genstande eller overflader.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan virus mutere, hvis den ikke er levende?
Spritten kan ikke komme til
Når man spritter hænder, skal man faktisk bruge 30 sekunder på det for at få den bedste effekt, da man skal godt ind i alle revner og sprækker.
Det kan man ikke med mundbind, fordi vævningen – både af papir og stof - forhindrer, at spritten kan komme ind at virke. Derfor er det nemmest at spritte glatte overflader.
Spritten risikerer i øvrigt at ødelægge engangsmundbindet, og det giver det en ringere barriereeffekt.
At lægge mundbindet i blød i sprit giver heller ingen mening. Taler vi stofmundbind, vil jeg anbefale, at man har nok til at skifte med, og så vaske dem ved 60 grader. Det er langt det bedste og nemmeste.
Husholdningssprit er desuden no-go, for er du oppe på 93 procent, vil det fordampe, før det virker ordentligt.
Læs også: Spørg Fagfolket: Kan coronavirus overleve kulden fra fryseren?
Kog og bag dem ikke
Alternative forslag om at prøve at fryse mundbindene, koge dem eller bage dem i ovnen, vil jeg også fraråde.
I en mikroovn kan du ikke være sikker på, at varmen i mundbindet vil komme højt nok op, og evt. fastsiddende sekret vil også blive siddende. Desuden kan metalbøjlen ikke tåle det, hvis mundbindet har et sådant.
Vil man desinficere en genstand, er det også vigtigt at rengøre dem først. Og man kan ikke rengøre et engangsmundbind uden at gøre det vådt og skade det – og slet ikke, hvis man koger det. Der er jo en grund til, at producenten angiver det til at være til engangsbrug.
Og det af stof kan man som sagt lige så godt bare smide i vaskemaskinen ved den rette temperatur - det er det allerbedste, både for miljøet og effekten.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Hvorfor satser man ikke på vertikale vindmøller?
- Spørg Fagfolket: Hvad bliver indregnet i energiforbruget fra bygninger?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor falder franskbrødet sammen i ovnen?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor bruger man euforiserende lattergas til flødeskumspatroner?
- Spørg Fagfolket: Hvordan kan virus mutere, hvis den ikke er levende?
- Spørg Fagfolket: Kan coronavirus overleve kulden fra fryseren?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Vi fagfolk vil heldigvis ikke slå os til tåls med at få udstukket en regel - vi vil vide hvorfor. Det er også vigtigt, at få den grundige forklaring for at forstå "reglen". Når man forstår hvorfor, husker og respekterer man reglerne - og man kan bruge denne forståelse uden for det felt, reglen er tiltænkt. Der er egentlig 2 spørgsmål: Hvordan kan man slå virus ihjel, og hvilken behandling kan mundbind tåle? Desinfiktion kan man foretage med høj temperatur (over 60 grader) - den anbefalede tid skal sikre, at virus, der sidder godt gemt inde i stoffet/papiret, opnår 60 grader. Den lille bitte virus dør straks, den opnår 60 graders varme. Det er ikke en andesteg. Desinfektion kan også foretages med sprit. Sprit (eternol) slår virus ihjel. Når ren sprit ikke er velegnet til afspritning skyldes det, at en tynd spritfilm fra kluden fordamper meget hurtigt. Når der iblandes ca. 20 % vand sker fordampningen meget langsommere, så spritten virker i længere tid. Hvis spritprocenten er for lav, er den ikke nødvendigvis dødelig for virus. Denaturerringsmidlet i husholdningssprit har ca. samme kogepunkt som eternol, så det fordamper sammen med spritten - ellers ville det være for let at fjerne for "hjemmebrændere". Sæbe er ikke generelt et desinfektionsmiddel, men jeg er ret sikker på, at Brostrøm har oplyst, at coronavirus ikke tåler sæbe, fordi virus har en beskyttende fedtoverflade. Mht. papirmundbind ville jeg være påpasselig med at lade dem blive mættet med vand eller sprit og derefter udtørre, da det vel er sandsynligt, at papiret ændrer struktur - og dermed filtreringsevne? Tør opvarmning i ovn (ikke mikroovn) til "lidt over 60 grader" vil næppe skade bindet. Men skift nu de bind! - hvis du har rene, letbrugte og beskidte bind liggende - og I er flere familiemedlemmer, så er den største risiko ved genbrug nok forbytning.
Hej Jan
Tak for din tålmodige store hjælp.
Og jeg må nok brødebetynget erkende at jeg missede fysisk kemi og den del med at udregne ved hjælp af massefylde .
Og søgningen med søgeordene skulle jeg da lave for at træne min søgemaskine :-).
Forskellen til mine søgninger var bare, at jeg ikke havde tænkt på at inkludere ordet Borup.
Godt nytår
Nix. den ligger i den ændrede massefylde.u "glemte" du vist rumfangsændringen. ;-)</p>
<p>+1 0</p>
<p>
Nu "glemte" du vist rumfangsændringen. ;-)Så har man selvfølgelig 1,36 l desinfektionsvæske.
Bare for at eksemplificere, så kan man tage sin gummibibel og se, at 93 % ethanol indeholder 757 g/l. 70 % ethanol indeholder 556 g/l.Jeg er automatisk gået ud fra 93 v/v og regner med C1xV1 = C2xV2
Men nu er vi ovre i g/l (og ikke alkoholprocenter), og så er volumenformindskelsen så at sige indregnet i tallene, da massen i sagens natur er konstant, selv om vand- og alkoholmolekyler pakker sig med forskellig tæthed efter blandningens koncentration.
Derfor skal man tilsætte (757/556 - 1) l vand til 1 l 93 % sprit for at få en 70 % blanding.
Det giver 0,36 l - som passer fint med de 35 procent, Borup angiver for at ændre fra 93 % til 71 %.
Så har man selvfølgelig 1,36 l desinfektionsvæske. Hvis man kun vil have 1 l, skal man bare begynde med mindre 93 % sprit og tilføje 36 procent vand. Det vil i runde tal sige 0,75 l 93 % sprit, som man tilføjer 0,25 l vand.
Ret nemt. Man kan tappe 2½ dl af en 1 liters spritflaske og fylde op med vand...
93 % sprit er ret dårligt til desinfektion. 70 % er derimod godt.rigtig denatureret sprit uden tilsætning
Hvorfor ikke bare bruge producentens formel? Men hvis du vil regne selv, skal du omregne til masser og så tilbage til volumen. Samtidig er den volumenformindskelse, der finder sted ved blanding af vand og alkohol, så vidt jeg husker ulineær.Så måske regner jeg fuldstændig forkert.
Det vigtige er, at ethanolindholdet bliver hverken for højt eller for lavt. For desværre er for høj en procent dårlig til at desinficere. Det har intet med fordampning at gøre - men en for stærk blanding denaturerer overfladeproteinerne på bakterier og vira simpelthen for hurtigt, så der opstår en beskyttende membran, så spritten får sværere ved trænge ind i fx viruspartikler og ødelægge arvematerialet. Ved lavere alkoholprocent går denatureringen af proteinerne langsommere.
Hej Jan
Nu er jeg kommet meget i tvilv, det er mange år siden at jeg var i laboratoriet.
Så måske regner jeg fuldstændig forkert. Nu kiggede jeg på flasken der står kun 93 procent og Borup angiver ikke om det w/w, w/v eller v/v.
Jeg er automatisk gået ud fra 93 v/v og regner med C1xV1 = C2xV2
PS jeg bruger spritten kun til overfladedesinfektion, der behøver afmålingen ikke at være nøjagtig på milliliteren og ellers bruger jeg også kun engangsmundbindene, det andet er mig for ubehageligt.
Hvis du ikke har større problemer end det - og at mundbind til 1 kr pr. stk er alt for dyre- må du være et lykkeligt menneske.jep det er vanskeligere når den mindste måleenhed er 50 ml
Hvis du tager 5,5 måleenheder har du 275 ml - det er ret tæt på 280. Svært at se, hvordan det kan være væsentligt vanskeligere end at måle 200 ml op, når der ikke er brug for særlig stor præcision.
Men jeg prøver igen med dine søgeord
Hvorfor bruger du ikke bare det link, jeg gav dig???
"Dette står på Borups hjemmeside og kan findes ved at google "Borup sprit desinfektion". Synes du i øvrigt, det er vanskeligere at måle 280 ml op end 200?"
jep det er vanskeligere når den mindste måleenhed er 50 ml
Og få mig ikke startet på Google, jeg synes det er her på det seneste er blevet sværere at finde relevante sider og søgningsresultater er forkellige med de samme søgeord på forskellige computere.
Men jeg prøver igen med dine søgeord. Kan være det ikke lykkedes for mig fordi jeg brugte mobilen i stedet for den stationære.
Normalt vil jeg forvente, at et mundbind holder 4 timer. En typisk indkøbstur tager 15-20 minutter. Skal man virkeligt skifte mundbind efter 15 minutter? Jeg bruger kun mundbindet i butikken, og tager det af så snart jeg er ude i bilen.
Umiddelbart syntes jeg, at mundbindet burde holde længere, når man tager det af i bilen, mellem butikkerne. Og det bliver ikke fugtigt, da det tørrer.
Hmm - så har du vist ikke prøvet ordentligt.Jeg har ikke selv kunnet finde den information fra Borup. Kun en anbefaling på samvirke.dk der angav de 200 + 800 ml. De angav så ikke hvor de fik den viden fra.
Dette står på Borups hjemmeside og kan findes ved at google "Borup sprit desinfektion". Synes du i øvrigt, det er vanskeligere at måle 280 ml op end 200?
Jan A. Nielsen
Jeg er vandt til at bruge en 70 % ren spritbanding i laboratoriet.
Og jeg lagde mærke til, at når jeg blandede Borups til ca. 70 %, fordampede det for langsomt i forhold til laboratorieblandingen og det ligner med den blanding jeg laver nu.
Generelt anbefales der blandinger mellem 70 og 85 %. Så jeg burde være på den sikre side med min. Mine mål er også nemmere at afmåle med almindelige køkkenmålebæger.
Men det er rart at få at vide, hvor Borup selv angiver et blandingsforhold, der er sikkert med deres denaturant.
Jeg har ikke selv kunnet finde den information fra Borup. Kun en anbefaling på samvirke.dk der angav de 200 + 800 ml. De angav så ikke hvor de fik den viden fra.
:-D ... pokkers stavekontrol. Mundbind - selvfølgelig - ikke mundvand!skal omtalte 'vand' befinde sig i eller uden for munden
Og til alle de negative:
70 grader varmt vand dræber virus og bakterier
Erik Schmidt efterlyser konkrete våben i kampen mod bakterierne, og han spørger, om man eksempelvis kan smide legetøjet en tur i fryseren eller i en moderat varm ovn for at gøre det af med mikroorganismerne.</p>
<p>Men selv hård frost hjælper ikke, svarer Mogens Kilian. Forskerne bruger netop kulden til at opbevare bakterier og virus, og når de tøes op, lever de videre i bedste velgående.</p>
<p>Han mener heller ikke, at en tur i ovnen er en optimal løsning, da fugtig varme har bedre effekt end tør, og derfor anbefaler han i stedet at smide tingene i varmt vand, når de skal gøres grundigt rene, gerne med sæbe i.</p>
<p>»Det, der kan tåle det, kan man godt koge, men det er normalt ikke nødvendigt at komme op på så høje grader. 70 grader er rigeligt for de fleste virus og bakterier. Man kan have en stor balje med 70 grader varmt sæbevand, lægge legetøjet derned i nogle få minutter, og så er det faktisk i orden,« siger Mogens Kilian.
https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-draeber-man-bakterier-pa-legetoj
Det ER altså nok at sterilisere brugte mundbind (af alle arter - hvis de kan tåle det) med kogende vand!
Et godt sjus, men ikke helt. Når man blander en l sprit og en liter vand, får man ikke to liter - kun 1,86.Og når det kommer til husholdningssprit kan man altså fortynde det. Jeg ved bare ikke, hvilken denaturant der er brugt. Jeg har sjusset mig frem til en blanding på 200 ml deminariliseret vand og 800 ml sprit ud fra hvor hurtigt det fordamper i sammenligning med en 70 % opløsning i laboratoriet.
Sådan skriver Borup kemi:
"Borup Husholdningssprit 93% kan anvendes til afspritning af hårde overflader - Undgå dog overflader der ikke tåler sprit, som f.eks. malede eller lakerede overflader. For at opnå den mest effektive spritblanding på ca. 71 vol% ethanol til desinfektion af overflader, skal spritten fortyndes med 35% koldt kogt vand."
Så du skal bruge 280 ml vand.
Husk at luftbårne viruspartikler også kan finde vej via øjnene. Der er en grund til, at man ikke skal berøre mulige inficerede flader, og at man skal vaske hænder inden man berører sig selv. Smittens veje er uransagelige.Internationale undersøgelser viser at bæreren af mundbind beskytter sig selv 70-80%, og at mundbind bæreren beskytter dem de møder ca. 98%, hvis 2 mundbind bærere mødes så stiger beskyttelsen med en faktor 8 og det er næsten umuligt at de kan smitte hinanden.
Der skal selvfølgelig ikke bruges det sindsygt dyre håndsprit mend rigtig denatureret sprit uden tilsætning. Kan man virkelige ikke skelne?
Benny du glemte at fortælle, at man stadigt skal holde afstand med mundbind på. Det kan jeg se og læse mig til folk enten har glemt eller ikke forstået.
Niels P.Å., hvis man ikke er for krakilsk med kritik af forsøgsopsætningen, viste det danske mundbindsforsøg jo, at bære mundbind øger ikke risikoen for smitte med corona.
Men ja når man iagttager hvordan folk håndterer mundbindet må der være mange der får kontaktsmitte.
Men for os der kan finde ud af smitteveje er mundbindet stadigt en øget beskyttelse.
Nu skal vi bare have folk til at bære dem korrekt.
Måske mottoet skulle være
Beskyt andre bær mundbind
Beskyt dig selv håndter det korrekt
Den største fare for at sprede smitte ligger i pseudovidenskaben bag ovenstående udsagn. Lige som en del Ny Borgerlige politiker-wannabees vedvarende spreder tåbeligheder at covid19 er en hoax....Mundbind bliver brugt så uprofessionelt og "smittende", at de i min optik er med til at sprede smitten mere end hvis vi ikke skulle slås med dem
Mundbind bliver brugt så uprofessionelt og "smittende", at de i min optik er med til at sprede smitten mere end hvis vi ikke skulle slås med dem.
Folk roder og rager med dem i hovedet/øjne og næse og får de lige sprittet hænderne af bagefter - NEJ - og her ligger det store problem med mundbind. Det bliver ikke bedre af, at man kan benytte stofbind, hvor der virkelig er mulighed for at smitte videre, hvis man selv er uforevarende skjult smitte bærer.
Mundbindene giver en falsk tryghed og får folk til at masse sig tæt på hinanden samt glemme afspritningen - så glem dem - undtagen i kollektiv trafik, hvor det kan være svært at holde afstand og spritten ikke lige står ved indgangsdøren.
Få istedet butikker/indkøbscentre mfl. til at parkere spritautomaten midt i indgangen og naturligvis i fyldt tilstand, så derikke er mulighed for at glemme afspritningen.
Det er der ingen undersøgelser der viser.Undersøgelse viser begrænset effekt. Så er det da sund fornuft at spare både penge, miljø og ressourcer
Den danske undersøgelse som blev lavet før kravet hvor alle skulle bære mundbind, og det stadig var usædvanligt at nogen bar mundbind viste, at hvis en fra husstanden bar mundbind så snart de var hjemmefra, så havde de stort set samme risiko for at blive syge, ægtefælle og børn kommer hjem og rører ved de samme steder og trækker vejret i den samme luft, når tiden hjemme dvs halvdelen af tiden ikke er beskyttet, så kan det vel ikke undre at smittetrykket er stort set det samme, hjemmet er kun helle når resten af famillien passer på hvad de tager med hjem.
Internationale undersøgelser viser at bæreren af mundbind beskytter sig selv 70-80%, og at mundbind bæreren beskytter dem de møder ca. 98%, hvis 2 mundbind bærere mødes så stiger beskyttelsen med en faktor 8 og det er næsten umuligt at de kan smitte hinanden.
Når der stadig er smitte er det forfængelighed og myter om at mundbind alligevel ikke virker, man skal vise at man ved bedre og viser det ved at sætte mundbindet under næsen, under hagen, eller op i håret, så kan man også være så heldig at inficere med bakterier inden man sætter det helt op på den tynde hud under øjnene, så man kan få udslet og vise at man ikke kan tåle at gå med mundbind.
Det jeg ser er at under halvdelen bruger mundbindet korrekt, dvs lige når folk går ind i bussen så sidder det rigtigt, men resten af tiden så sjuskes der, og der er stadig mange der ikke har hørt om hvor eller hvornår det forventes at man bærer mundbind, f.eks er du ikke fritaget på peronnen eller ved toget fordi du skal ryge.
Sprit af Luft ud Bær mundbind
Hvis alle opførte sig fornuftigt, så ville pandemien hurtigt gå i sig selv og forsvinde, men det er selvfølgelig urealistisk.
Tillæg: I mikroovnen vil temperaturen af det fugtige, vaskede mundbind overstige de anbefalede 65 ° ved vask af softmundbind. Hvor længe holder en vaskemaskine vasketemperaturen på de 65 °?Så skyller jeg bindet og lægger det aftrykket for det meste vand i mikroovnen og giver det ca 30 s.
Ja det mangler jeg også svar på.
Vi er nogle for hvem en krone per mundbind utroligt nok er mange penge.
Kan det være fordi, der ikke er nogen, der har undersøgt det? Og derfor vil de udtale sig om det.
Efter foregående artikler om emnet, mister mundbindende deres statiske effekt når de bliver fugtige eller bliver sprittes af. De har jo så helt klart ikke mere den dokumenterede effekt på 95 til 98 procent.
Men ville et engangsmundbind, der har ligget i 7 til 14 dage, ikke i det mindste have samme effekt som et stofmundbind eller som nævnt kogt.
Det mangler vi svar på.
Og når det kommer til husholdningssprit kan man altså fortynde det. Jeg ved bare ikke, hvilken denaturant der er brugt. Jeg har sjusset mig frem til en blanding på 200 ml deminariliseret vand og 800 ml sprit ud fra hvor hurtigt det fordamper i sammenligning med en 70 % opløsning i laboratoriet.
Hvis de mener, at denaturanten giver samme problem som glycerin, skal de melde det ud.
Det er trods alt ingeniøren hvor folk kan udregne en koncentration.
Ligeledes koster de færdige blandinger med sprit 80 kroner for 500 ml. Der får pengene hurtigt ben at gå på.
Så der mangler reelt en hurtig mulighed for overfladedesinfektion i det private som er til at betale.
skal omtalte 'vand' befinde sig i eller uden for munden, mens overhældnngen finder sted?? :)Kog vand i elkedel og hæld over mundvandet
Virus kan tilsyneladende kun overleve 5 dage på overflade, så er det ikke nok blot at efterlade et mundbindet et (isoleret) sted i 5 dage?
Jeg nøjes med en dag eftersom jeg sjældent går mere end en gang om dagen på steder hvor der kræves mundbind.
Jeg tror at en tør sugende overflade som mundbindets gør det af med virus på nogle timer, mens det kan eksistere længere på en hård overflade.
Og så tænker jeg endelig på mundbindets funktion, det er ikke at beskytte mig mod smitte fra andre, det er at beskytte andre mod smitte fra mig, men det fungerer som bekendt bedst ved at blive hjemme hvis jeg tror jeg kan smitte med noget!
Hvor kan man ikke bare lade mundbindet ligge 5 dage?
Virus kan tilsyneladende kun overleve 5 dage på overflade, så er det ikke nok blot at efterlade et mundbindet et (isoleret) sted i 5 dage?
Det er nu et korrekt argument. Håndsprit indeholder hudbeskyttende stoffer, som ikke fordamper - og som på flader og genstande danner et smuds- og mikroorganismeopsamlende lag. Problemstillingen har været kendt længe inden corona, hvor både sundhedsmyndigheder og arbejdsmiljømyndigheder har være ude med oplysning om, at det fx er et meget dårlig ide at afspritte dørhåndtag på et sygehus med håndsprit.Håndsprit er til hænder, ikke til genstande eller overflader
Husholdningssprit er desuden no-go, for er du oppe på 93 procent, vil det fordampe, før det virker ordentligt.
Det afhænger vel både af mængden og overfladearealet!
Hvis man lægger et mundbind i blød i en pose med husholdningssprit og lukker lufttæt til, er der vel ret beset ingen begrænsning på, hvor længe det kan virke uden at fordampe!
I det hele taget er dette eet af de tilfælde, hvor en "i denne opløsning vil det være tilstrækkelig i dette tidsinterval"-betragtning vil være det bedste svar snarere end uvidenskabelige kværulaniske argumenter som; "Håndsprit er til hænder, ikke til genstande eller overflader." (er hænder måske ingen af de to kategorier?)
Når jeg kommer hjem, skal jeg jo vaske hænder. Det gør jeg så sammen med mundbindet (af bomuld) i håndsæbe, bruger bindet som en vaskeklud. Så skyller jeg bindet og lægger det aftrykket for det meste vand i mikroovnen og giver det ca 30 s. Derefter hænges det til tørre.
Undersøgelse viser begrænset effekt. Så er det da sund fornuft at spare både penge, miljø og ressourcer
Kog vand i elkedel og hæld over mundvandet. Lad det ligge i 3 minutter. Klar til brug igen efter tørring
I disse for vort land så fattige tider,
brug papiret på begger sider,
og når du er færdig med det min ven,
så stop det i lommen igen.
Når mundbind kan fås helt ned til 1 kr. pr. stk, så kan jeg ikke forstå at folk overhovedet gider besvære sig med det og spille russik roulette med sit (og andres) helbred.