Spørg Fagfolket: Kan jeg få legionærsyge af min bruser i kolonihaven?

Illustration: Bigstock/banphote

Vores læser Finn Anker Kofod har en kolonihave i Svaneke, som er holdt meget minimalistisk - dog med internet, et godt lydanlæg, køleboks til øl og et campingtoilet.

Men han spørger:

Er der fare for, at mit lille 20 liters brusebad med vand fra en plastikpose udvikler Legionella-bakterier, når den står der en uge og simrer med dejligt, ubrugt brusevand omkring de 40-45 grader?

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan mundbind fryses og genbruges?

Thomas Bjarnsholt, professor på Københavns Universitet og Rigshospitalet, svarer:

Legionella-bakterier vokser og lever bedst i temperaturer mellem 25° C og 45°. De kan dog ikke formere sig ved temperaturer under 20 grader og over 50 grader.

Det vil sige, at i dit stillestående vand ved 40-45° C er der super gode vækstbetingelser, hvis Legionella er tilstede.

Legionella findes naturligt i vand og fugtige miljøer, men risikoen opstår, hvis den får lov til at opformere sig som den i stillestående vand som i dette tilfælde.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man drikke vand, der har stået i mange år?

Skift vandet ofte

Det er svært at sige, om det direkte vil være farligt for dig med det system, du har. Risikoen er i hvert fald stor, hvis du er i en risikogruppe, dvs. ældre eller har en anden lungelidelse.

Så enten skal du bruge friskt, koldt vand, når du bader, eller også skal du tilsætte noget klor. Dosering kan du nok få vejledning om af fagfolk på dette område.

Husk at tømme beholderen for vand, hver gang du lukker kolonihavehuset ned, så bakterier ikke kan gro og danne biofilm på siderne og i bunden.

I hvert fald må konklusionen til dit spørgsmål være, at jeg ikke umiddelbart kan anbefale det system, du har. I hvert fald bør du ikke lade vandet stå for længe.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Var der ikke for en del år siden nogen der desinficerede vand ved bare at fylde det i en tom plastic cola flaske og så lade den ligge et døgns tid eller to i Afrikas sol. Der var noget med at beklæde flasken halvt med alu-folie hvorved sollyset blev koncentreret og dræbte bakterier som jo ikke tåler den ultraviolette del af sollyset særlig godt.

  • 3
  • 0

Det var et projekt på Aalborg Universitet | Industriel Design, der blev til virksomheden "SolarSack" - https://solarsack.com/ . Så jeg tænker - hvis man bruger en klar beholder der ligger i solen burde det være ok, eller ihvertfald bedre end en lukket lunken beholder. Dette er mit gæt, så bør understøttes af en mikrobiolog. :)

  • 0
  • 0

Inden bruserposen efterlades i solen kan man måske tilsætte lidt hypochlorit-opløsning til at holde den værste vækst af uhensigtsmæssige bakterier nede. I svømmehaller sigter man ofte efter 1 mg/L klor, men her kan mindre nok gøre det? Det afhænger også af om bruservandet efter brug ender i kloakken eller nedsives på grunden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten