Spørg Fagfolket: Kan husdyr bære coronavirus i pelsen?

Vores læser Richard Dawids spørger:

Kan husdyr være smittebærende af coronavirussen – eventuelt i pelsen – og hvis ja, hvor længe?

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, svarer:

Ja, det kan de i princippet godt. Nyser du i hånden og kæler med en hund, som en anden herefter rører, så kan man godt videreføre smitten.

Det er ikke så meget anderledes, end at man kan smitte, hvis man rører samme bordplade, og af samme grund lader jeg heller ikke andre kæle med min hund, når vi er ude at gå tur.

Overlever ikke godt i pels

Heldigvis har hunde ikke samme receptorer på cellerne som mennesker, så det er meget usandsynligt, at hunde og katte selv kan blive smittet med coronavirus og overføre smitte på den måde.

Det kræver den ACE2-receptor, som SARS- CoV-2 bruger i vores krop til trænge ind i cellerne, og der er ikke mange dyr, der har den.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan ved hår og pels, hvor langt det skal blive?

Jeg ved ikke, hvor meget smitte i dyr er undersøgt på nuværende tidspunkt, men som smittebærere er det mest sandsynligt, at det foregår, hvis man kæler med samme dyr. Dog er pels ikke et særlig godt gemmested for virus, så den hænger nok ikke i pelsen særligt længe.

Og så betyder ovennævnte ikke, at man skal afholde dyret fra kontakt med andre, men at man selv skal overholde reglerne med hyppig håndvask og social distance.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.