Spørg Fagfolket: Kan det betale sig at installere ventilation i huset?

17. december 2018 kl. 11:1514
Spørg Fagfolket: Kan det betale sig at installere ventilation i huset?
Illustration: Bigstock/photosvit.
En læser overvejer at installere ventilation med varmegenvinding i sit hus, men er i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt. Bolius kommer med råd.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Tobias Sejbæk spørger:

Jeg bor i et A2015-isoleret hus, som er bygget uden genvekslingsanlæg.

Aktuelt er der ikke problemer med fugt. Tørring af tøj indendørs kan dog medføre fugt om vinteren (hvorfor vi ikke tørrer tøj indendørs naturligvis).

Vi overvejer at udbygge førstesalen med nogle små værelser/hems. Ville et genvindingsanlæg kunne bidrage med noget væsentlig økonomisk, eller vil det udelukkende kunne medføre forbedret indeklima?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Svømmehaller kan spare millioner med nyt varmegenvindingsprincip

Tine R. Sode, bygningskonstruktør og fagekspert i indeklima hos Bolius, svarer:

Ventilation er vigtigt i boligen. Dels for at hindre, at der ophobes fugt, som kan give grobund for skimmelsvampevækst, og dels for at sikre en god luftkvalitet uden for mange partikler, CO2 og fx radon.

Man kan sikre en tilstrækkelig ventilation af boligen ved at lufte ud tre gange dagligt med gennemtræk. Derfor er det ikke nødvendigt med et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Giver friskluftventiler i vinduerne varmespild?

God idé i nye huse

Men måske husker man ikke altid at få luftet ud, måske synes man det er for koldt om vinteren, eller måske glemmer man at ventilere badeværelset efter bad mv. Og i sådanne situationer er det meget godt at have et ventilationsanlæg.

Især i nyere huse, som er meget tætte, vil det give rigtig god mening at installere et ventilationsanlæg. Det kan give en bedre luftkvalitet. En ventilationsanlæg med varmegenvinding vil derudover sikre, at der ikke sker det store varmespild.

Men det skal ikke være for varmeøkonomiens skyld, at man installere et ventilationsanlæg. Der er ikke de store besparelser på varmeregnskabet. Men komforten inden døre bliver nok meget bedre, især når der er tale om et nyt hus, som er meget tæt.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
8. januar 2019 kl. 15:42

Jeg bor i et 2015 hus på 200 kvm med en tæthed på 0,28 l/sek/kvm (blowerdood testet). Hvis ventilationen slukkes i et par timer begynder det at kunne mærkes. Til gengæld kan vi være væk i 14 dage uden at der er fesent når vi kommer hjem. Hele vinteren er der ikke åbne vinduer. Mit anlæg koster 240 kWh pr år, Målt værdi, med det tidsprogram jeg har sat det til. SEL er på ca 650 J/kubik. Jeg har emhætten koblet på, og det fungerer uden problemer, og har gjort det i 6 år. Alt er lavet af en prof med en del års erfaring i den slags.

Kan det betale sig... Den genvundne varme har ville kræve yderligere ca 750W varmetilførsel fra min varmepumpe, som har en COP på 5..... regne det selv ud. Jeg glæder mig over et indeklima der altid er i top.

Chr.

10
18. december 2018 kl. 11:00

Mht. aktiv væggennemført ventilation: Duka-One fungerer, så vidt jeg forstår, ved cyklisk at vende luftstrømmen ind-ud. Det er for mig at se et lidt problematisk princip, tryk og effektivitetsmæssigt. Mitsubishi Lossnay VL-50 er lidt større/dyrere men et ægte balanceret system med krydsvarmeveksler. Jeg har hørt den køre og man skal have øret meget tæt på for at høre den. Den ville jeg vælge hvis jeg tænkte på sådan noget. Og nej, jeg har ingen økonomiske interesser i det.

9
17. december 2018 kl. 17:16

Varmebesparelsen kan sagtens betale strømforbruget. Men den kan ikke forrente investeringen i ventilationsanlægget.

Talen er om BR 15 hus. Størrelse er ikke opgivet så vi sætter det til 200m2 indetemperatur 22 C. BR 15 foreskriver at der **skal **udluftes 0,3 l/s pr m2, med eller uden mekanisk ventilation. Udetemperatur i snit Januar 0 C Antaget varmeforbrug + varmt forbrugsvand i januar 2500 kWh

Vi kan nu lave et vejledende uvidenskabeligt regneeksempel; 200 x 0,3 = 60 l/s > 216 m3 / timen som ved 22 K betyder et varmetab på ca 1,6 kW.

1,6 kW x 30 døgn x 24 timer = ca 1150 kWh i varmetab, som er ca halvdel af varmebehov i hus !. ( selvfølgelig varierende over året )

Jeg ville ikke betænke mig ved at investere i ventilationsanlæg, det holder styr på fugtighed og ikke mindst CO2.

8
17. december 2018 kl. 16:28

Derfor undrer jeg mig over udtalelse nederst i artikel.

Jeg kom til samme resultat, da jeg regnede på det - for efterhånden længe siden. Varmebesparelsen kan sagtens betale strømforbruget. Men den kan ikke forrente investeringen i ventilationsanlægget. Så man skal gøre det for komfortens skyld - som i mit tilfælde mest handlede om et isat pollenfilter.

7
17. december 2018 kl. 16:07

Man skal anskaffe sig mekanisk ventilation,( kondenserende modstrømsveksler ) alt andet er økonomisk uføre. Derfor undrer jeg mig over udtalelse nederst i artikel.

,,Men det skal ikke være for varmeøkonomiens skyld, at man installere et
ventilationsanlæg. Der er ikke de store besparelser på varmeregnskabet. ,,

6
17. december 2018 kl. 15:40

En nem og rimeligt billig måde at få ventilation på - især hvis det kun er i et par rum - kan være at installere Duka-One ventilations enheder. De har også en enhed der er særligt velegnet til bad. Selv i nybyggeri kan det faktisk være interessant og billigere at bruge, men måske mest i lejlighedsbyggeri, med mindre lejligheder. Bruger det i et projekt med 45 lejligheder. Se mere om dette på https://dukaventilation.dk/

5
17. december 2018 kl. 15:11

Hvad med naboens dårlige brændeovn, som er i sydvest? Det er ikke sundhedmæssigt forsvarligt med OGC i huset. Det er bedre, at lufte ud manuelt, når naboen brændeovn holder en pause.

3
17. december 2018 kl. 14:14

Har netop lagt nyt tag på og efterisoleret mit gamle hus fra 1964, og i forbindelse med dette arbejde, installerede jeg også et ventilationssystem. Jeg tænker aldrig mere på at lufte ud, hvilket jeg gjorde før. Nu føler jeg altid at luften er frisk uden at jeg behøver at tænker over det.

2
17. december 2018 kl. 12:32

Så er dit anlæg ikke diminsioneret eller justeret til opgaven hvis luften bliver "fesen"

1
17. december 2018 kl. 12:07

Kan kun sige at jeg er glad for mit ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Man slipper dog ikke for at lufte ud engang imellem. Lugten kan godt blive lidt fesen alligevel.