Spørg Fagfolket: Kan coronavirus overleve kulden fra fryseren?

Illustration: Bigstock/Andov

Flere læsere spørger til, hvad coronavirus egentlig kan tåle.

Bl.a. har Lise spurgt:

Kan der være coronavirus i smeltevandet efter afrimning af min fryser? Og hvor længe?

Hvis vandet fordamper, kan virus så stige op i min næse?

Kan interesserede fluer smitte mig, når de flyver rundt og sætter sig på mig eller min mad?

Og kan virus mutere i fluen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?

I samme boldgade har Jacob Jessen spurgt:

Kan man dræbe coronavirus ved at lægge genstande i dybfryser - og i så fald hvor længe?

Ali Salanti, vaccineforsker og professor på Københavns Universitet, svarer:

Jeg kan ikke se, hvordan SARS-CoV-2-virus skulle ende i en privat fryser og dermed i smeltevand, så det ville jeg ikke bekymre mig om.

Teoretisk set kan virus godt smitte gennem vanddampe fra overflader, men det vil nok kræve, at der ligger rigtig mange viruspartikler det pågældende sted. Ofte vil man også se mest damp fra overflader, hvor der er en meget høj temperatur, og høj varme kan virus under alle omstændigheder ikke tåle.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan håndsprit 'dræbe' virus så hurtigt?

Fluer smitter ikke

Virus transmitteres ikke af fluer, med andre ord kan fluer ikke blive smittet og kan dermed ikke give smitte videre. Af samme grund vil virus heller ikke kunne mutere i fluen.

Det er primært mink, som har fået påvist infektion med SARS-CoV-2. Virus kan derfor også mutere i mink på lige fod med, at det kan mutere i mennesker.

Der er en meget teoretisk risiko for, at en flue kan sætte sig på en frisk dråbe med virus og på den måde give den videre til et andet menneske, men det er aldrig påvist, og sandsynligheden er uendeligt lille.

Hvad angår at dræbe coronavirus ved at fryse den, så er svaret: Nej, det kan man ikke. Så man skal ikke lægge mundbind og andre ting i fryseren, hvis målet er at fjerne virus.

Virus er ikke levende, men består af en tom skal og nogle gener, som er pakket ind i skallen. Denne struktur ødelægges ikke ved, at man fryser den. Den bliver, som før nævnt, kun ødelagt af varme – og af f.eks. kemisk behandling med sprit.

Emner : Vira

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en udbredt misforståelse, at bakterier (ikke vira) bliver "dræbt" af at blive frosset ned. En del af bakterierne i en given fødevare vil denaturere i forbindelse med frysning, men det afhænger dels af den matrice hvori den nedfryses, dels af nedfrysningskurven samt den endelige temperatur, men efter et enkelt frysetrin, vil de fleste bakterier, stadig være "klar til kamp", når de er tøet op og igen er i et passende miljø.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten