Spørg Fagfolket: Hvornår stikker Månen helt af fra Jorden?
Vi har fået et spørgsmål fra Helge Nygård, som lyder:
I relation til artiklen om Månens træk væk fra Jorden - hvornår stikker Månen så helt af fra Jorden?
Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:
I øjeblikket fjerner Månen sig fra Jorden med 3,78 cm årligt. Det vil den blive ved med med nogenlunde samme hastighed, indtil der opstår en stabil tilstand, hvor Månen og Jorden er låst fast til hinanden.
Så vil Månen kredse om Jorden på 47 døgn, samtidig med at Jordens døgn vil være vokset netop til 47 døgn - Månen vil altså stå stille over det samme punkt på Jorden altid.
Det er det, astronomerne kalder bunden rotation, og den tilstand er allerede delvist opnået: Månen vender jo altid samme side til Jorden.
Fastlåst par - og så ikke alligevel
Teoretisk set vil vi så få låst Jorden og Månen helt sammen i bunden rotation om cirka 50 milliarder år, men inden da vil der være sket en del ting.
Allerede om cirka 15 mia. år er afstanden imellem Jorden og Månen blevet så stor, at tidevandsbølgen i havet bliver mindre, og dermed vil den hastighed, som Månen fjerner sig med, også blive gradvist mindre. Om 50 milliarder år vil tidevandsvirkningerne så ikke længere være stærke nok til at ændre Månens bane yderligere.
Det er tidevandet, som har bevirket, at Månen langsomt har fjernet sig indtil da, og når der ikke er energi tilbage til at forårsage nogen ændringer, bliver tingene ved at være som de nu er blevet. Det kalder fysikerne bevarelse af angulært moment.
MEN: Længe inden da, om cirka 5 milliarder år, er Solen svulmet op, gasarterne i Solens enorme atmosfære vil bremse Månen i dens bane om Jorden, indtil Månen kommer så tæt på, at den bliver sønderrevet af tidevandskraften.
Månens stumper og stykker vil danne en ring om Jorden, men den vil falde til jorden i løbet af få millioner år, og den måneløse Jord vil så fordampe og indgå i Solens stof - og så kan det jo være lige meget.
