Spørg Fagfolket: Hvorfor stikker Solen?

Illustration: Bigstock/Rido81

Vi har gravet dette gamle sommerspørgsmål frem fra bunken, hvor Anders Beck-Rasmussen har spurgt:

Vi kender alle fornemmelsen at solen ’stikker’. Det er mest, når vejret ikke er helt stabilt, men hvad er det egentlig, der gør, at solen ’stikker’. Er det et forhold mellem varme, fugtighed og temperatur eller hvad?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad sker der konkret i cellerne, når UV-lys rammer huden?

UVA- og UVB-strålingens påvirkning af hudens strukturer. UVA-strålingen, der har den længste bølgelænge, kan trænge igennem epidermis og ned til dermis, mens UVB-strålingen, som til gengæld har højere energiniveau, kun trænger ind i epidermis. Fra artiklen: Solar UV radiation reduces the barrier function of human skin, PNAS. Illustration: Biniek et al., 2012

Christian Vestergaard, overlæge i hudsygdomme på Aarhus Universitetshospital, svarer:

I Solen er især UVA- og UVB-strålerne vævsskadende. Når Solen rammer huden, brænder og skader den vævet, hvis celler herefter frigør såkaldte reaktive oxygenradikaler og cytokiner, som giver en betændelsesreaktion.

Alene denne frigivelse af radikaler påvirker vævet yderligere og dermed også nerveenderne i huden, som giver besked til hjernen om, at der er noget, der ’stikker’ og er potentielt skadeligt.

Jeg har ikke hørt om, at luftfugtighed skulle have en særlig påvirkning på dette, men symptomerne opleves typisk i overgangen fra vinter til forår, når Solen kommer frem, og vi endnu ikke har opbygget pigment, som beskytter mod sollyset og dermed mod vævsskaderne.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som spørgeren selv er inde på, så "stikker" solen især når vejret er ustabilt. Nemlig især lige efter en regnbyge. Regnbyger "vasker" urenhederne (naturlige såvel som menneskeskabte) ud af atmosfæren. Der er derfor kun få partikler til at sprede solens stråler, som derfor når uhindret ned til vores hud. Deraf den "stikkende" fornemmelse

  • 0
  • 1

Det er for tiden godt varmt og næsten ingen skyer på himlen. Skyldes det en solid inversion over Danmark, som vil dæmpe termikken og dermed den normale dannelse af godtvejrsskyer?

Jeg tjekkede himmeltemperaturen med et IR termometer, og målte mellem -5 og -15 grader mod en "klar" himmel. Normalt måler jeg blot low, under -20 grader, det er kun mod skyer jeg normalt kan måle en temperatur.

DMI, som burde vide den slags, siger intet om det på de umiddelbart tilgængelige steder, de taler blot om varme, hedebølge osv.

For en del år siden havde vi samme slags vejr, hvor det blev nævnt at der var inversion.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten