Spørg Fagfolket: Hvorfor stikker Solen?

31. juli 2020 kl. 15:344
Spørg Fagfolket: Hvorfor stikker Solen?
Illustration: Bigstock/Rido81.
En læser vil gerne vide, hvilke elementer i vejret der får det til at stikke i huden, når solen stikker. Det svarer overlæge i hudsygdomme på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi har gravet dette gamle sommerspørgsmål frem fra bunken, hvor Anders Beck-Rasmussen har spurgt:

Vi kender alle fornemmelsen at solen ’stikker’. Det er mest, når vejret ikke er helt stabilt, men hvad er det egentlig, der gør, at solen ’stikker’. Er det et forhold mellem varme, fugtighed og temperatur eller hvad?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad sker der konkret i cellerne, når UV-lys rammer huden?

UVA- og UVB-strålingens påvirkning af hudens strukturer. UVA-strålingen, der har den længste bølgelænge, kan trænge igennem epidermis og ned til dermis, mens UVB-strålingen, som til gengæld har højere energiniveau, kun trænger ind i epidermis. Fra artiklen: Solar UV radiation reduces the barrier function of human skin, PNAS. Illustration: Biniek et al., 2012.

Christian Vestergaard, overlæge i hudsygdomme på Aarhus Universitetshospital, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Solen er især UVA- og UVB-strålerne vævsskadende. Når Solen rammer huden, brænder og skader den vævet, hvis celler herefter frigør såkaldte reaktive oxygenradikaler og cytokiner, som giver en betændelsesreaktion.

Alene denne frigivelse af radikaler påvirker vævet yderligere og dermed også nerveenderne i huden, som giver besked til hjernen om, at der er noget, der ’stikker’ og er potentielt skadeligt.

Jeg har ikke hørt om, at luftfugtighed skulle have en særlig påvirkning på dette, men symptomerne opleves typisk i overgangen fra vinter til forår, når Solen kommer frem, og vi endnu ikke har opbygget pigment, som beskytter mod sollyset og dermed mod vævsskaderne.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. august 2020 kl. 13:52

Det er for tiden godt varmt og næsten ingen skyer på himlen. Skyldes det en solid inversion over Danmark, som vil dæmpe termikken og dermed den normale dannelse af godtvejrsskyer?

Jeg tjekkede himmeltemperaturen med et IR termometer, og målte mellem -5 og -15 grader mod en "klar" himmel. Normalt måler jeg blot low, under -20 grader, det er kun mod skyer jeg normalt kan måle en temperatur.

DMI, som burde vide den slags, siger intet om det på de umiddelbart tilgængelige steder, de taler blot om varme, hedebølge osv.

For en del år siden havde vi samme slags vejr, hvor det blev nævnt at der var inversion.

3
9. august 2020 kl. 18:08

Emnet er aktuelt for tiden, og kommentaren var skæg. Begrebet bruges jo i form af "solstik", der i modsætning til hedeslag, mere er en lokal opvarmning af hovedet.

2
7. august 2020 kl. 00:49

Måske jeg kommer for lidt ud, måske er jeg for hårdhudet, men jeg kan ikke erindre, at være blevet "stukket" af solen?

1
2. august 2020 kl. 09:30

Som spørgeren selv er inde på, så "stikker" solen især når vejret er ustabilt. Nemlig især lige efter en regnbyge. Regnbyger "vasker" urenhederne (naturlige såvel som menneskeskabte) ud af atmosfæren. Der er derfor kun få partikler til at sprede solens stråler, som derfor når uhindret ned til vores hud. Deraf den "stikkende" fornemmelse