Spørg Fagfolket: Hvorfor skummer håndsæben ikke efter nogen tid?

28. marts 2022 kl. 15:206
Spørg Fagfolket: Hvorfor skummer håndsæben ikke efter nogen tid?
Illustration: Maksim/Wikicommons.
En læser undrer sig over, at et stykke håndsæbe skummer mindre og mindre, jo mere der bliver brugt. Vasker det så heller ikke rent længere? Det svarer kemiker Anton Autzen fra DTU Health Tech på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Bent Lisdorf har spurgt:

Når man bruger et nyt stykke håndsæbe, skummer det dejligt. Når stykket er reduceret i volumen, eller er blevet ældre, har sæben svært - for ikke at sige umuligt - ved at skumme.

Hvad skyldes det, og har det nogen hygiejnisk betydning?

Anton A. A. Autzen, adjunkt på DTU Health Tech, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et godt spørgsmål, og det helt korte og lidt tekniske svar er, at der dannes en uopløselig belægning af calcium og magnesiumsalte med fedtsyrer på overfladen af sæben, når den bruges med hårdt vand.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor tillader man methyl i håndsprit?

Håndsæbe består af salte af fedtsyrer. En fedtsyre er et molekyle med en stor vandskyende ’hale’ og en vandopløselig funktionel gruppe for enden, syren.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Illustration: Anton A. A. Autzen.

Hvis syren ikke er neutraliseret med en base, er fedtsyren kun meget lidt vandopløselig, men neutraliseres den med en base, som natriumhydroxid (som man kender fra afløbsrens) eller kalium-hydroxid, øges vandopløseligheden drastisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kender fedtsyrer fra stearinlys, der er lavet af stearin, som netop er en fedtsyre. Neutraliseres denne syre med en passende base, får man sæbe.

Sæbe kan fjerne fedtuopløseligt skidt samt ødelægge membraner om bakterier og virus, ved at den vandskyende del af fedtsyresaltet kan bryde fedt op, samtidig med at syreresten fortsat er i vandig opløsning.

Sæben virker altså ved at være et mellemled mellem vand og fedt, der kan bryde fedtopløselige sager op i mindre stykker.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor bruger man euforiserende lattergas til flødeskumspatroner?

Problemet med sæbe og hårdt vand er, at vandet indeholder calcium og magnesium, der kan fælde ud med fedtsyrer. Calciumsalte af fedtsyrer har en meget lav opløselighed i vand, og tilstedeværelsen af calcium i hårdt vand slår dermed sæben ud af funktion.

Hårdt vand, med dets calcium, er i det hele taget en hovedpine i mange industrier, da det sjældent er ønskværdigt, at calciumsalte af forskellig art fælder ud, når man bruger vand i en proces.

Der er en del forskellige metoder til at imødekomme problemet. Man kan fjerne calcium med en ionbyttersøjle (det er derfor, opvaskemaskiner skal bruge salt), eller man kan tilsætte andre stoffer til vandet, der forhindrer calciumsalte i at fælde ud.

Men helt lavpraktisk med håndsæben kan man sagtens tænke sig, at det går udover hygiejnen at vaske hænder med en lille hård klump calcium-sæbe.

Sæbe skummer, fordi den opløste sæbe påvirker vandoverfladen. Når det ikke skummer, er det fordi, der ikke er sæbe, der opløses.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
8. april 2022 kl. 09:12

Måske er det bare mig, men jeg synes forklaringen virker lidt... fantasifuld. Hvis det øverste lag hele tiden bliver skrubbet af, hvordan er det så lige at calciummet hober sig op? Er der eksperimentielt evidens for at det kan lade sig gøre?

Det hjælper ikke på det at Frank Andersens erfaring tilsyneladende modsiger teorien.

Her er en alternativ forklaring: Mængden af sæbe og dermed skum man får ud af et stykke håndsæbe per sekund hænger sammen med overfladearealet. For et stort stykke sæbe går det derfor hurtigere at opnå følelsen af at have den indsæbede fornemmelse på hele hånden.

Jeg har lige afprøvet det på en lille gnalling af et stykke sæbe vi har liggende, og min oplevelse er faktisk at hvis man giver gnallingen tilstrækkelig tid, så ender man med samme resultat som et stort stykke. Men det føles mere ubehageligt - det er svært at holde på gnallingen, og den har også en irriterende skarp kant.

3
28. marts 2022 kl. 17:27

Det forekommer mig, at sæbe er vanskeligere at skylle ud af f.eks. håret, når vandets hårdhed er lav. Det synes jeg ikke passer godt ind i ovenstående forklaring. Eller ...?

Hvordan er folks erfaring, hvis de har afkalkningsanlæg?

1
28. marts 2022 kl. 16:08

En måde at få sæben til at skumme er at bruge så lidt vand som muligt som f.eks. : gør den ene hånd en smule våd, så du kan opløse lidt sæbe. Læg sæben på plads. Nu kan du fordele sæben på begge hænder og tilsætte mere vand, og så skummer den.