Spørg Fagfolket: Hvorfor satser man ikke på vertikale vindmøller?

23. november 2020 kl. 14:0083
Spørg Fagfolket: Hvorfor satser man ikke på vertikale vindmøller?
Illustration: Bigstock/IRCrockett.
En læser har set nogle vertikale vindmøller og er imponeret over designet. Hvorfor har vi ikke flere af dem? Det svarer vindmøllepionér Henrik Stiesdal på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Thomas Kofoed har spurgt:

Angående vindmøller, så har jeg set vertikale møller! De ser lidt spøjse ud, men ved nærmere øjesyn, er der jo en del fordele ved dem, som jeg ser det.

Der er for eksempel intet andet mekanisk end en lodret roterende aksel. 'Møllen' behøver ikke at drejes, selv om vinden skifter, og bladene behøver heller ikke at skulle kunne ændre vinkel. Der er måske behov for en slags skærm til at begrænse påvirkningen ved kraftige vinde.

Jeg har set polakker gøre en del i disse former for møller, og jeg er faktisk lidt imponeret over det simple design frem for de normale 'Vestas/Siemens'-typer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil det ikke være muligt at hive tilsvarende effekt ud af disse lodrette møller 'Vertical Axis Wind Mills'?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er akslen på en vindmølle ikke vandret?

Henrik Stiesdal, opfinder og vindmøllepionér, svarer:

Vertikalakslede møller er kendt fra oldtiden og blev langt op i 1900-tallet brugt til maling af korn i egnene syd for Det Kaspiske Hav (det nuværende Iran og Afghanistan). Verdens første elproducerende mølle, bygget af James Blyth i Skotland i 1888, var også vertikalakslet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles for disse tidlige møller var, at de havde meget lav virkningsgrad. Det var først i 1926, at der kom et bud på en vertikalakslet vindmølle med høj virkningsgrad, nemlig Darrieusmøllen, der har navn efter sin opfinder, den franske aerodynamiker George Jena Marie Darrieus.

Læs også: Spørg Fagfolket: Påvirkes lufttemperaturen af en vindmølles rotor?

En Darrieusmølle. Illustration: Wikipedia/W.Wacker.

Darrieusmøllens fordele

Darrieusmøllen er besnærende simpel og har mange attraktive fordele:

• En Darrieusmølle har lodret aksel og lange, buede vinger med konstant bredde. Den konstante bredde gør det muligt at fremstille vingerne ved ekstrudering og andre lignende, industrielle processer

• Transmissionssystemet og det elektriske udstyr kan anbringes på jorden, og vindmøllen behøver ikke krøjes op i vinden.

• Ved at anbringe lejer øverst og nederst, begge tæt på fastgørelsespunkterne for vingerne, og ved at afstage det øverste leje med barduner, kan man opnå, at der stort set ikke overføres bøjningsmomenter til hovedakslen, men kun forskydningskræfter. Og ved at udforme vingernes bue som en kædelinje kan man (i det mindste rent principielt) opnå den yderligere fordel, at der stort set heller ikke optræder bøjningsmomenter i vingerne, så belastningen af vingematerialet i princippet kan være rent aksial i ethvert tværsnit.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan bliver de synkrone blink fra vindmøller styret?

Darrieusmølles ulemper

Darrieusmøllen har dog også en række betydelige ulemper:

Artiklen fortsætter efter annoncen

• Vingerne har kun én optimal indfaldsvinkel over en beskeden del af rotationen, og en stor del af vingerne er for tæt på akslen. Det indebærer, at den samlede virkningsgrad er en del lavere, end man umiddelbart skulle tro.

• Hvad værre er, så oplever vingerne meget store veksellaster under en omdrejning. De går fra at være stort set ubelastede under den del af omdrejningen, hvor de kører lige op mod eller væk fra vinden, og til at være maksimalt belastede på vindsiden og lidt mindre, men stadig højt belastede i den modsatte retning på læsiden. Det stiller meget store krav til udmattelsesstyrken af vingerne og deres ophæng.

• Fordi vingerne går fra nul til maksimal eller nær maksimal belastning under en omdrejning, bliver effektydelsen meget uregelmæssig. Værst naturligvis ved to vinger, men også slemt ved tre eller flere vinger.

Læs også: Spørg Fagfolket: Bliver vindmøllefundamenterne i havet fjernet igen?

Andre varianter

I de tidlige år af den moderne vindmølleudvikling var det stadig uklart, om horisontalakslede eller vertikalakslede vindmøller ville blive den dominerende teknologi, og hvis man studerer litteraturen fra konferencer i 1970’erne, forekommer vertikalakslede vindmøller nærmest at være lige så 'mainstream' som horisontalakslede.

Sidst i 1970’erne blev der opstillet en del forsøgsmøller, og i første halvdel af 1980’erne var der flere serieproducerede modeller på markedet. Men efterhånden viste det sig, at ulemperne oversteg fordelene i væsentlig grad, og det endte med, at de horisontalakslede møller blev den fremherskende teknologi.

Der er forsøgt mange varianter af vertikalakslede møller for at overkomme de vanskeligheder, som den klassiske Darrieusmølle har. En af dem er Voith-Schneider-møllen, hvor vingerne er lodrette og ikke buede, og hvor de er hængslede og kan vippe lidt om deres længdeakse. Med dette arrangement kan man styre vingernes indfaldsvinkel inden for visse grænser og dermed opnå en lidt højere virkningsgrad.

Andre varianter har vingerne anbragt i en skrueform om møllens længdeakse, så problemet med den vekslende ydelse bliver minimeret. Men fælles for dem alle er, at ingen endnu har kunnet konkurrere med de horisontalakslede møller, når det kommer til den samlede økonomi.

Jeg har selv i de tidlige år set på vertikalakslede møller, ikke så meget, fordi jeg troede, at det nødvendigvis var vejen frem, men fordi jeg ville forstå konceptet ordentligt.

Læs også: Spørg Fagfolket: Får man mere vindmøllestrøm ud af kold luft end varm luft?

Skepsis blandt fagfolk

I 1978 besøgte jeg i USA både det nationale testcenter for vindmøller på Rocky Flats nær Boulder i Colorado, hvor der var opstillet en mindre Voith-Schneider-mølle, og Sandia Laboratories ved Albuqurque i New Mexico, hvor der var en (dengang) kæmpestor Darrieusmølle med hele 17 m vingefang.

Ingen af dem kørte, og man kunne forstå, at forskerne efterhånden så på deres frembringelser med en vis skepsis blandet ind i den almindelige begejstring.

Ti år senere, i 1988, besøgte jeg et par vindmølleparker med Bonus-møller i Altamont Pass øst for San Francisco. Bonus-møllerne var opstillet sammen med et stort antal to-vingede Darrieusmøller, fremstillet af den amerikanske virksomhed FloWind Corp. FloWind var gået konkurs i 1987, men inden da havde de nået at opstille over 500 stk. 170 kW møller med 17 m diameter.

FloWind-møllerne stod for det meste stille, men ind imellem kørte de næsten alle sammen. Da skete det somme tider, at en stor del af møllerne blev synkroniseret med hinanden og kom til at køre i takt. Årsagen var, at effekten fra den enkelte mølle varierede så meget under en omdrejning, at det påvirkede spændingen på nettet.

Dermed kunne møllerne mærke hinanden, og så kom de altså til at rette sig ind efter spændingsvariationen. Det så ret besynderligt ud med snesevis af de futuristisk udseende møller i det bakkede landskab, som alle kørte i takt.

Kan ikke konkurrere

Selv om de vertikalakslede møller ikke har kunnet gøre sig gældende over for de horisontal-akslede, sker det med jævne mellemrum, at man læser om nye projekter med meget store vertikalakslede møller. De er som regel til offshore-brug, og jeg vil gætte på, at der til ethvert tidspunkt over de seneste10 år har været mindst to-tre projekter i gang i Europa.

Disse projekter har det med at starte med pressemeddelelser og stort ståhej for så i løbet af nogle år lige så stille at forsvinde igen. Mit bedste bud er, at det simpelthen aldrig kommer til at ske, og at vindmøllerne med deres horisontale aksel har nået den endelige form.

83 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
83
24. januar kl. 09:52

Og sæt diameteren på røret hvor generatoren sidder til f.eks Ø= 50cm</p>
<p>Hvad er luftens hastighed gennem røret så ?</p>
<p>og med Ø=100cm ?

Hvis rotoren + PMG generator med virkningsgrad på 0,9 skal kunne yde 250 W og Ø = 50 cm så skal luft hastigeheden være ca. 17 m/s og ved Ø = 100 cm ca. 11 m/s.

Sætter du en hurtigløber op og diameteren er 2 m => 3,14 m2 så skal der ca. 7 m/s til for at den skal kunne yde 250 W.

Hvis man nu med Venturidyse formår at sætte hastigheden op til 14 m/s så vil samme rotor kunne yde 2,3 kW og så vil det ligne noget der kan bruges og følg lige tanken, at et standardhus kan være 14 m langt og max. højden 8,5m om jeg ikke husker forkert, så kan man som et eksempel vælge 3 m højde i afkastsiden og så har man 45 m2 areal.

45 m2 er 14 gange større areal end 2 m Ø rotoren, så det skulle kunne lade sig gøre, at få 2,5 kW ved 7 m/s.

Kan det betale sig, nej det gør det ikke !, men det er der så meget der ikke gør og kan man lide at lege, så bygger man selvfølgelig huset så det kan dreje rundt og derved opnå perfekt output i forhold til vindretningen. :-)

82
24. januar kl. 07:36

Led på nettet om Aeromine,

Prøv at tænke lidt hvor meget luft skal der flyttes for at lave sølle 250watt fra sådan en fætter.

E_KIN x 0,59 = 250 watt

De 0,59 er teoretisk maksimum

0,4 er nok mere realistisk på en god dag, så brug det tal i stedet.

Og sæt diameteren på røret hvor generatoren sidder til f.eks Ø= 50cm

Hvad er luftens hastighed gennem røret så ?

og med Ø=100cm ?

Glem det !

81
23. januar kl. 09:19

Jeg tænker mere på sommerhuse end på villaer i byen. Fx ved vestvendte kyster eller deromkring. Mange har efterhånden et mindre basisforbrug i sommerhus til at holde frostfrit eller andet. Hvis du ser nogle produkter, som kunne give mening til det, så sig gerne til.

Til større flade tage i byen virker Aeromine m.fl. da interessant. Så tak for det.

80
22. januar kl. 14:39

Jeg undre mig også over at der ikke er flere af denne type produkter.

Det er nok fordi at der er alt for mange der kan regne ud, at der er ikke nok energi i vinden i mellem husene i et villakvarter, til at < 1 m2 rotorareal kan byde inde med effekter på kW++. :-)

Jeg nævnte i #41 oppe i tråden, at udnytte Venturi - Bernoulli og jeg kan se, at Carsten Vestergaard har fanget ideen og startet Aeromine.

Hvis dit tag nu passede til herskende vindretning og du ved hjælp af solcellepanelerne ( gerne paneler der kan bøjes aerodynamisk ) så har du slået to fluer med et smæk og hvis nu taget passer til fremherskende vindretning, så er der ingen grund til at montere den lodret som i link, den skal selvfølgelig følge taget.

Led på nettet om Aeromine, her er ellers et link der forklarer lidt.https://www.youtube.com/watch?v=OkRqVBpO2BQ

79
22. januar kl. 12:38

En Vestas V236 leverer maks 3 kW/m2 overstrøget areal - Tesup påstår at kunne levere det tre-dobbelte 🧐

Ingen grund til spilde hverken tid eller penge på det scam.

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det oftest usandt 😉

78
22. januar kl. 11:51

Det er nok fiskale hensyn der gør, at man gør det så svært som muligt. Men tænker at hvis man kommer ned på ret små tagmonterede (vertikale) møller, så bliver det svært at give afslag.

77
22. januar kl. 11:40

Jeg kender godt produktet, men hvis du kaster et blik på Trustpilot, så er det ikke en virksomhed man ønsker at handle med.

Jeg undre mig også over at der ikke er flere af denne type produkter. Det er ganske muligt at det ikke giver "øknomisk" mening i den retning at jeg skal tjene penge på det, men hvis bare jeg kunne få lov at drive min jordvarme med sådan en fætter så var jeg glad.

Jeg må indrømme at jeg ikke forstår skiftende regeringers holdning.... hvis man havde flere "selvforsynende" huse, så kunne man måske udsætte opgraderingen af elnettet i nogle år.

76
22. januar kl. 11:35

0,5 gange 1 meter. Ja. Men vildt at de direkte skriver, at den kan give 5kW max, hvis den ikke kan det.

75
21. januar kl. 04:15

#74

Nej det er ikke et seriøst produkt. Se lidt på målene.

73
20. januar kl. 19:31

Nej Desværre.

Hvis du har nogle henvisninger, så vil jeg kigge nærmere på det.

En anden hindring er jo den gruppe jeg høre til med mine solceller, som gør at jeg ikke må lave tekninske ændringer.... da min inverter stod af, var det lidt af et bøvl at finde en erstatning. /Steen

71
2. december 2020 kl. 09:28

@ Magnus

Jeg har lige testet de link, som du siger ikke virker hos dig. Jeg har ikke problemer med dem. Heller ikke med dem som der står i dine indlæg.

I det indlæg du åbenbart kan "se" er illustrationen god med hensyn hvad der sker med vinden kontra profilerne.

68
1. december 2020 kl. 23:40

<a href="https://www.vthoroe.dk/Teknologi/Energi/Vin..">https://www.vthoroe.dk/T…;.

Se video hvor der en Darrieus mølle drejer : https://www.youtube.com/watch?v=hbEiUvyzx2QMåske bedre: https://www.youtube.com/watch?v=LWEK4qRALS8#t=55.95834Gad vide, hvordan en Darrieus mølle reelt virker !!

Fine links Bjarke. Ovenstående er sakset fra side 11. Som tidligere nævnt, så virker de aldeles ikke, når jeg forsøger mig

67
1. december 2020 kl. 18:07

Helt givet rigtigt.

Men til energifremstilling der kan matche horisontal møllerne i mængder af kWh og holdbarhed er der vist kun Darrieus møllerne der kan noget derhen af, men sammenligner man man størrelsen af materiale forbruget og størrelsen af kWh ydelsen har selv den ikke en chance.

For energien der fanges af en mølle er afhængig af arealet af luftsøjlen der passerer møllens omsætnngsmekanisme.

Ligesom der er lavet køretøjer til forskellige opgaver, er der lavet utallige forsøg med vertikalmøller, der alle virker ret godt til det de skal.

Der er de drejende reklame savoniusser og blikfangende Darriusser ved Ørsteds indgang , vindmålere.

https://www.vthoroe.dk/Teknologi/Energi/Vindmoelle/Vindmaskiner.pdf

66
1. december 2020 kl. 12:07

Måles i pris/kwh.

Såfremt en anden finder ud af at serie producere en vertikal vindmølle der resulterer i en tilpas lav strøm pris, så skal de nok komme op.

65
1. december 2020 kl. 11:48

Nej det gjorde jeg ikke. For møllen på den omtalte rasteplads er en fembladet Darrieus H mølle som man ikke kan "vindbeskyttes" med at afskærme halvdelen, som man kan på en Savonius mølle.

Dit "Blæksuger" forslag er en rigtig god illustration af hvad du tænkte på. Det er forsøgt. Nogle af de ældste vindmøller fra de 7. århundrede i det østlige Iran anvendte netop at afskærme halvdelen af møllebladene.

Som Henrik Stiesdal skriver, er man nødt til at anvende symetriske profiler på Darrieus møllen , fordi vingerne skal danne "opdrift" på begge sider under sit omløb og det gør at man ikke som på de trebladede vindmølle der kun skal danne "opdrift" på den ene side af vingen og man derfor kan anvende asymetriske (normale) vingeprofiler.

Dette link giver den bedste og enkleste forklaring på de mange forskellige vindmaskiners virkemåde...god fornøjelse.

https://www.vthoroe.dk/Teknologi/Energi/Vindmoelle/Vindmaskiner.pdf

63
30. november 2020 kl. 13:29

Darrieus møllerne har ikke en inaktiv side som Savoniusmøllerne.

61
29. november 2020 kl. 12:44

Henrik skulle også nævnt symetrisk air foil i stil med denne: <a href="https://airfoiltools.com/airfoil/details?ai..">https://airfoiltools.com…;. 10 % profilen er passende til Darrieus mølle opbygget som billede i artikel viser.

Ja, det er rigtigt. Det, at man er nødt til at bruge symmetriske profiler, fordi vingerne får vinden ind fra begge sider, er med til at begrænse virkningsgraden på Darrieus-møller.

60
29. november 2020 kl. 12:42

Henrik Stiesdals besvarelse angående darrieusmøller var rigtig god, men i afsnittet ulemper glemte han en væsentlig detalje. Darrieux møllerne er ikke umiddelbart selvstartende. De skal normalt startes og bringes op i omdrejninger. Men når vinden er kraftig og vindretningen står ideelt for denne type af mølle kan den dog starte selv.

Ja, det er rigtigt, at Darrieus-møller ikke normalt er selvstartende, men det er nu ikke rigtigt, at jeg glemte det. Det er nemlig ikke længere nogen væsentlig detalje.

I de tidlige år anså man det for en væsentlig ulempe, at Darrieus-møller ikke var selvstartende. Man kunne ikke uden videre bruge generatoren til at starte med, for den store inerti gjorde, at startstrømmen ville blive for høj i for lang tid. Der måtte derfor særlige systemer til for at gøre starten mulig. Men i vore dage har både små og store vindmøller altid frekvensomformere indskudt i effektkredsløbet, så man kan køre med variabel hastighed og i øvrigt overholde netkravene, og med en frekvensomformer er det ingen sag at starte en ikke-selvstartende vindmølle lige så stille.

Det med, at Darrieusmøller en gang imellem rent faktisk godt kan starte selv, kom som en betydelig overraskelse.

I 1977 opførte den canadiske virksomhed Dominion Aluminum Fabricators (DAF) Indal en 230 kW Darrieus prototype på Magdalen Island i St. Lawrence-bugten. Møllen havarerede i 1978 da teknikerne havde frakoblet rotoren natten over. Selv om Darrieus-møller indtil da formodedes ikke at kunne state selv, gjorde DAF-møllen det alligevel, gik i overspeed og havarerede. Den blev genopført i 1980, men blev aldrig nogen succes.

59
26. november 2020 kl. 21:08
58
26. november 2020 kl. 17:21

For en aerodynamiker.

Henrik Stiesdals besvarelse angående darrieusmøller var rigtig god, men i afsnittet ulemper glemte han en væsentlig detalje. Darrieux møllerne er ikke umiddelbart selvstartende. De skal normalt startes og bringes op i omdrejninger. Men når vinden er kraftig og vindretningen står ideelt for denne type af mølle kan den dog starte selv.

Fra

https://en.wikipedia.org/wiki/Darrieus_wind_turbine

When the rotor is stationary, no net rotational force arises, even if the wind speed rises quite high—the rotor must already be spinning to generate torque. Thus the design is not normally self-starting. Under rare conditions, Darrieus rotors can self-start, so some form of brake is required to hold it when stopped.

56
26. november 2020 kl. 00:56

Fin You Tube Martin

Jeg er nu mest imponeret over at Johan Ehrenberg kunne bruge 15min og 38 sek uden at nævne noget om ydelse ved forskellig vindhastighed, årsproduktion for de forskellige møller, som i min optik er det væsentlige, om man går i tankerne om egen vindmølle i haven eller på taget.

Som knægt lavede jeg en del forskellige møller, startende med at flække en olietønde på langs og bygge Savoniusmølle, den var svær at få at balansere og få omdrejninger, så udvekslingen blev stor for at få dynamoen at yde og jeg opdagede også hurtigt at effekten var ikke noget at prale af.

Bedre gik det da jeg kanibaliserede mors vaskemaskine og fik leje, store remhjulet og holder til tromlen og byggede 3 vinget hurtigløber, min far blev godt nok rasende, min mor forsvarede mig og mente at møllebyggeriet udviklede skaberglæden og tekniske færdigheder ( havde hende mistænkt for hun inderst inde var glad, da hun nu fik en nyere mere moderne vaskemaskine ).

Hurtigløberen var 2 m i diameter og ydede 150-200 W med 12 volts jævnstrøms dynamo, ved vindhastighed 10 -12 m/s

55
25. november 2020 kl. 22:24

Fin You Tube Martin

Men det er gennestømningsarealet og den mængde vind der passerer gennem dette der giver energien.

Min far lavede en vindmølle der havde 2 m² gennestrømningsareal ,som han forestillede sig kunne opstilles på tage og forsyne hustanden med energi.

Jeg lavede en model på 2 m^2 og han var særdeles tilfreds, for den virkede. Men da det gik op for ham at han kun kunne få max 252 Watt ud af den pr M^2, altså 502W ud af apparatet ved 12 meter vind per sekund, var han ikke så glad. For det det batter ikke noget, når vinden ikke er på 12 meter eller vindstille.

Vertikal møller har et rektangulært vindtværsnit der er begrænset af diameteren og højden på cylindren og ikke som en horisontal mølle der har et større cirkulært tværsnit , der nemmere opnås med en meget mindre materiale anvendelse

54
25. november 2020 kl. 22:03

Betz er 59,3 % eller som du skriver 16/27 del. Men tak for at du ikke opdagede det. Den begyndende altzheimer You Know.

53
25. november 2020 kl. 20:33

Synes denne youtube med Johan Ehrenberg har interesse for artiklen og debatten Att göra Egen El med vindkraft.

Kan der anlægges andre betragtninger end de rent tekniske f.eks. som supplement til eget hustands offgrid anlæg mhp. at øge forsygningssikkerhed? F.eks. i et fremtidsscenarie hvor prisen på at producere strøm med solceller + batterier er billigere end prisen på at flytte strømmen.

Hvorvidt vi kommer dertil, og hvor hurtigt, kan selvfølgelig diskuteres, men for mig at se, kan vi fornuværende end ikke ane hvor prisbunden kommer til at ligge for at producere strøm med solceller. Og i den kontekst kan selv store industrieller vindmøller, og producenterne, få kam til håret i fremtiden.

Rethinkx spår, for mig at se, sådan lignende scenarier https://www.rethinkx.com/ bl.a. i deres seneste "Energy report". Og ligeledes fra samme organisation Tony Seba i hans youtube videoer https://www.youtube.com/user/tonyseba/videos?view=0&sort=dd&flow=grid Samt at de officielle fremskrivninger ikke er meget bevendt pga. metodikken.

51
25. november 2020 kl. 17:46

Ja du er alt for venlig Bjarne.

Du har ret med din betragtning, men da Savonius møllen har et kvadratisk til rektangulært areal i forhold til vinden, er det ikke nok med at angive cylinderens radius, men også dens højde.

Men den er ikke egnet til noget som helt, i svage til middel vindstyrker i min optik, på grund af mængden af materiale i forhold til møllens størrelse for at få en mølle med bare en nogenlunde ydelse.

Bare for en ordens skyld og skal man også huske Betz tal 0,63 % som er den maximale udnyttelses grad af vinden , når man skal regne virkningsgraden ud :)

50
25. november 2020 kl. 16:09

Måske denne kan bruges til at lege med: <a href="https://www.banggood.com/2000W-DC-12V-or-2..">https://www.banggood.com/…;.

De anførte 2000W er ihvertfald helt hen i vejret. Længere nede i teksten står 500 W, men det er også vildt overdrevet.

Med en radius for rotoren iflg. spec. på 0,45m, vil der ved en vindhastighed på 10 m/s strømme 382 W igennem rotorarealet.

Ved en (sikkert højt sat) virkningsgrad på 20% vil den levere 76 W.

49
25. november 2020 kl. 15:29

Vil en vindrose med horisontal aksel være langt mere effektiv med det samme materiale forbrug til pumpe og møllearbejde og ret beset lettere at lave.

Man forsøgte med Savonius møller til ulandsforbrug 40-45 år siden . Man kunne lokalt lave en simpel mølle af oliedunke og en bagaksel fra en bil. Men kraften fra den, var ringere end ringe skulle det vise sig, selv ved moderate vindhastigheder. Jeg har været med til at lave en, resultatet var mere end skuffende.

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/288/1/012132/pdf

Jævnfør Sol energi Vindkraft af Carl Herforth og Klaus Nybroe, En Håndbog. Informations Forlag 1976 ISBN 87 87498 48 0

Moderate størrelser af Savonius møllen har sin berettigelse i øde egne med voldsomme vindhastigheder til at holde vejrstationer og relæstationer med strøm, da den kan bygges ret solidt.

https://www.google.com/search?q=American+windmills&sxsrf=ALeKk01fNH1Re_xwYh-EPUPbT-jPywgExQ:1606313929748&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=CmBHugjUCnFOfM%252ClW1rOksTHlqqHM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRc-zvjmIzbYGDCDB2DvL87bd5Xnw&sa=X&ved=2ahUKEwiuobjZ8Z3tAhXrsIsKHa9kDLUQ_h0wAXoECAcQBA&biw=1521&bih=768

https://www.atlasobscura.com/articles/windmills-water-pumping-museum-indiana

48
25. november 2020 kl. 14:37

Kan ikke se om det er nævnt - men måske til formål som ikke er elproduktion i højeffektive DK? Hvad med som drivkraft til pumper i brønde i ulande f.eks.? Hvis det mekaniske pricip er simplet og vedligehold kunne gøre lige så simpelt?

46
25. november 2020 kl. 09:27

</p>
<p>Møllen jeg her havde fat i var til montage på tagryggen, og lå derfor 6.5 m fra skel.

Måske lidt OT: Myndighederne brænder anseelige mængder flybrændstof af (eller operatørerne gør) for at scanne/fotografere hele landet, hvorpå horder af skattebetalt personel sætter sig og nærstuderer alle billeder for eventuelle bygninger, som der ikke er søgt byggetilladelse til.

Spørgsmål: Man skal have en byggetilladelse til en vindmølle. Skal man også have det til en mølle, som er placeret på tagryggen? Jeg mener - jeg søger da ikke byggetilladelse til en TV-antenne på taget, - men måske er det ulovligt.

41
24. november 2020 kl. 21:17

Møllen jeg her havde fat i var til montage på tagryggen, og lå derfor 6.5 m fra skel.

Fremherskende vindretning i DK er vest- sydvest, vender din tagflade i den retning, så kunne man få lidt energi, om man monterede en mølle der strækker sig længden af tagryggen.

Møllen skal du bygge som tangential vifter, der udmærker sig ved at være ret så lydløse og kan monteres i større sektioner på fælles aksel langs hele tagryggen.

Her er link til en mølle der er opbygget som ovenstående beskrevet:https://www.youtube.com/watch?v=balHuCKi1sw

Møllen i link kan optimeres ved at taget og indtag optimeres og så skal man montere en aerodynamisk udformet skærm ovenover, der vokser i højden væk fra vinden, da det skaber et større sug gennem turbinerne.

40
24. november 2020 kl. 20:28

Hej.

Møllen jeg her havde fat i var til montage på tagryggen, og lå derfor 6.5 m fra skel.

39
24. november 2020 kl. 20:18

Sad som formand for Sammensluttede Danske Energiforbrugere i Connie Hedegårds udvalg for, sammen med diverse intereserede, at lave regler for vindmøller på land. I det udvalg var det umuligt at få lov til at diskutere andre vindmøller end "3-bladede propeller på tårne". Alt drejede sig om dem og enhver tale om andre typer blev nægtet. Havde en fornemmelse af at en særlig dansk produsent havde været med til at sætte dagsordenen. I øvrigt nående vi konsensus til nogle forholdvis gode regler, men da de blev til lov var der en tilføjelse om at komunerne kunne dispensere fra dem. Så var reglerne i prakcis sat ud af kraft, for komunerne var ikke uvildige, da de fik penge fra staten, når de fandt pladser til vindmølleparker. En kommune gav f. eks. 7 dispensationer til en vindmøllepark, der lå helt tæt op ad grændsen til nabokommunen, som intet kunne gøre. vh Mogens

37
24. november 2020 kl. 13:27
33
24. november 2020 kl. 13:03

Når jeg kigger igennem her, ser jeg kun snak om kæmpestore møller.

Jeg har selv kigget efter vertikalmøller til husstandsbrug. Jeg har i forvejen solceller, men de kan jo ikke levere om natten eller i tungt overskyet vejr.

For nogle år siden havde jeg kontakt til et sønderjydsk firma som ville gratis opsætte en "tønde" med lameller på mit tag, mod jeg selv importerede den fra Kina. Møllen her er ganske lille bare et par kwh men lige nok til at trække f.eks. mit jordvarmepumpe i løbet af natten. Jeg bor ganske højdt, hvorfor det altid blæser, om ikke andet så bare en smule, men det burde være nok til at mølle kører. Støjmålingerne viset mellem 45-47 decibel, så støj burde heller ikke være et problem.

En anden hustandsløsning som jeg har snakket med en installatør om, var vertikalmøller i "rør" sat på tavryggen. Men heller ikke disse er kommet frem.

Det ville være fedt at også vi, der bor i tætbebygget boligkvarter, kunne anvende vindkraft.

32
24. november 2020 kl. 12:55

For ca 10 år siden så jeg et mindre skib fortøjet i Amsterdam, hvor det så ud som om at man havde nogle små møller med lodret aksel og skrueformede vinger til at levere strøm i stedet for shore power eller hjælpediesel.

Jeg tvivler på de har kunnet levere effekten til det. De skal op i en pæn størrelse for at kunne levere en nævneværdig effekt

Jeg mener der var en færge på et tidspunkt der for at se lidt grønne ud installerede nogle stykker på fronten - ud fra ideen om at de kunne drive belysningen på vogndækket (og det var alt hvad man regnede med at de havde effekt til). Men den primære besparelse på brændstof kom vidst fra at man opdagede at de "brød vinden" foran færgen, og formåede at mindske vindmodstanden en smule under sejlads - hvilket gav en større nettoeffekt end den energi man trak ud af vinden til at drive lyset på vogndækket.

31
24. november 2020 kl. 12:48

Skysails og KiteGen's Stem <a href="https://www.youtube.com/watch?v=3fINSbhLhAg">https://www.youtube.com/wa…; benytter 8-tals bevægelser for at få dragen til at bevæge sig hurtigere end vinden og dermed få ca. 2-3 gange større kraft; men det er altså wirehastigheden eller vognhastigheden gange kraften, der tæller, og du får ikke vognene i karrusellen til at bevæge sig tilnærmelsesvis med 50 m/s.</p>
<p>Computeranimation er smukt; men lad os se et "proof-of-concept". I mine øjne er det her lige så urealistisk som Mars One, Moonspike og lignende luftkasteller, som kun eksisterer som flot computergrafik med henblik på at tiltrække godtroende investorer.

Ok, men nu bevæger dragerne sig jo altså ikke i ottetalsbevægelser i karuselmodellen, hvilket gør din indsigelse lidt ligegyldig. Der var mange årsager til, at jeg valgte karuselmodellen i beregningen.

Stem-modellen og Skysails powermodel svarer i princippet til skysails skibsdrager, men med hyppig ind- og udrulning af rebet. Vi ved at det kan lade sig gøre, eftersom skibe har sejlet med det i årevis, så der er ingen grund til at "bevise", at rebet kan klare det træk (det har dog gedigne dimensioner, jævnfør filmen).

Det "nye" i stemmodellen og skysails powermodellen, er de mange ind- og udrulninger af rebet. Det må give en del friktionsvarme (sammenlignet med drager til at trække skibe), hvilket er årsagen til, at jeg tænker, at friktion bliver en væsentlig del af problematikken.

30
24. november 2020 kl. 12:41

Har du tænk på hvad kablet vejer? Det skal også bæres at dragen.

Hvilket er en af årsagerne til, at de fleste aktører arbejder i 400-800 meters højde.

Går man højere får man teoretisk set mere effekt fordi vindhastigheden stiger, men mindre effekt fordi luftens densitet falder. Når man nogle gange taler om 10.000 meters højde i teoretiske betragtninger skydes det, at det er i den højde man teoretisk får den største effekt.

29
24. november 2020 kl. 12:21

Det skyldes nok at ideen engang er blevet afprøvet og fundet for let. Et umuligt koncept bliver ikke bedre af at man forsker og udvikler på det. Der er også mange der har bygget trehjulede biler, men firehjulede biler køre nu engang meget mere stabilt.

Som jeg fortolkede artiklen og enkelte kommentarer så var det mere et spørgsmål om materialeforbrug og visse rent areodynamiske ulemper, de sidste forekommer også på alm. vindmøller bare på andre punkter og de første kan være et spg. om optimering af produktionen eller anden materialevalg.

Efter din tankegang kan man spørge "hvorfor købe en Ferreri når en Skoda kan løse opgaven?".

28
24. november 2020 kl. 11:43

Der bruges millioner på at forske i standard vindmøller men stort set intet i andre designs så det er ikke underligt at man ikke kan løse de problemer der er i andre designs når man ikke prøver at løse dem.</p>
<p>Det betyder naturligvis ikke at der er noget galt i at bygge på det kendte koncept.

Det skyldes nok at ideen engang er blevet afprøvet og fundet for let. Et umuligt koncept bliver ikke bedre af at man forsker og udvikler på det. Der er også mange der har bygget trehjulede biler, men firehjulede biler køre nu engang meget mere stabilt.

27
24. november 2020 kl. 11:30

For ca 10 år siden så jeg et mindre skib fortøjet i Amsterdam, hvor det så ud som om at man havde nogle små møller med lodret aksel og skrueformede vinger til at levere strøm i stedet for shore power eller hjælpediesel.

Hvis du googler vindmølle sejlbåd, så vælter de frem med små horisontal møller:

https://www.vejlemarineservice.dk/produkter/marineelektronik-el/el-batterier/vindenergi

Sejlbåde har typisk allerede batterier, så man kun behøver at køre med motoren en gang dagligt, for at holde liv i navigator, radio og belysning, det slipper man for med en vindmølle. Når det er vindstille starter man jo aligevel motoren. Når båden ligger i havn kan møllen holde batterierne toppet op, mens der er strøm til en elektrisk lænsepumpe.

24
24. november 2020 kl. 11:11

Antager vi maksimal effekt pr drage på 5 MW ved en vindhastighed på 10 m/s, skal dragerne flyve med 70 m/s.</p>
<p>...</p>
<p>Dragerne flyver lidt længere end vognene kører, så lad os antage en vognhastighed på 50 m/s.

Nej, de skal trække med 70 m/s, hvilket er noget helt andet!

Skysails og KiteGen's Stem https://www.youtube.com/watch?v=3fINSbhLhAg benytter 8-tals bevægelser for at få dragen til at bevæge sig hurtigere end vinden og dermed få ca. 2-3 gange større kraft; men det er altså wirehastigheden eller vognhastigheden gange kraften, der tæller, og du får ikke vognene i karrusellen til at bevæge sig tilnærmelsesvis med 50 m/s.

Computeranimation er smukt; men lad os se et "proof-of-concept". I mine øjne er det her lige så urealistisk som Mars One, Moonspike og lignende luftkasteller, som kun eksisterer som flot computergrafik med henblik på at tiltrække godtroende investorer.

Hvordan får man iøvrigt kraften fra de enkelte vogne ført videre og konverteret til strøm(?); men det er helt typisk for den slags projekter, at man ofrer langt mere tid på flot computergrafik end på at løse praktiske problemer og bevise, at konceptet duer.

Det hører med, at skibe allerede i årevis har sejlet med en Skysails drage der trækker et langsomtgående skib med op til 2 MW effekt <a href="https://www.youtube.com/watch?v=8rOzwIlwQPk">https://www.youtube.com/wa…; ,

Hvor får du de 2 MW fremadgående drageeffekt fra (kraft x hastighed)? Hvis sejl skal have en virkning, må skibshastigheden pga. den relative vindretning ikke være over ca. 15 knob = 7 m/s, så hvis dragen skal yde 2 MW i sejlretningen skal kraften i den retning være 286 kN, men vil så meget ofte være mange gange større i tværgående retning, hvis man ikke lige har vinden agtenind.