Vores læser Thomas Arildsen spørger:
På byggepladser rundt omkring i bybilledet har jeg lagt mærke til, at det nogle gange ryger temmelig kraftigt, når der piloteres. Hvad skyldes det?
Røgudviklingen ser ud til at komme fra toppen af betonpælene og kan være ret kraftig og ildelugtende.
Jeg har tænkt på, om det simpelthen bare er friktion eller kompression, der opvarmer betonpælen og/eller værktøjet, men jeg synes, at røgudviklingen virker så kraftig, at der må være et eller andet brændbart involveret, og det kan vel ikke være betonen?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er skorstenene på atomkraftværker brede i bunden?
Claus Østergaard, Teknisk Chef i Aarsleffs funderingssegment, svarer:
Ved ramning af betonpæle benyttes der et mellemlæg af træ mellem toppen af betonpælen og rammehovedet, som omslutter pælens top.
Mellemlægget er nødvendigt for at beskytte både betonpæl, hammer og rammehovedet, når den energi, der genereres af faldloddet, skal bringes ned i pælen. Uden dette mellemlæg ville betonpælen hurtigt knuses i toppen.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor har vi stadig dybe, farlige grøfter ved vejen?
Røgudviklingen skyldes, at energien, der genereres fra faldloddet, udvikler sig til varme i træmellemlægget. I sidste ende kan varmeudviklingen blive så stor, at træmellemlægget går i brand.
Hvor hurtigt dette sker, afhænger primært af typen af træ, der benyttes, og af mængden af energi, der skal benyttes til at bringe pælen ned i jorden, det vil sige af faldloddets vægt, og hvilken faldhøjde der benyttes.
Når træet er brændt bort, erstattes det af nyt. Men lugten skyldes altså træet, der brænder.
