

Vores læser Jeppe har spurgt:
Hvorfor kører rulletrapperne mellem Nørreport Station og Nørreport Metrostation konsekvent den forkerte vej?
Alle andre steder i samfundet går, cykler eller kører vi højre om hinanden, men lige præcis i et af landets travleste knudepunkter er der byttet rundt.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor er overvågningsbilleder så grynede?
Thomas Bech Roskjær, driftschef i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane, svarer:
På metrostationen på Nørreport blev rulletrappeløbet ændret i slutningen af 2010. Det skete på baggrund af en længere periode med visuelle observationer af passagerflowet.
Ved foden af rulletrappen på selve perronen kunne vi se, at der opstod trængsel, fordi passagererne skulle krydse over fra toget til rulletrappen i modsat ende.
Ligeledes var der stor trængsel og et dårligt flow ved toppen af rulletrappen, da passagerer fra S-tog skulle krydse over til rulletrappen i selve gangtunnelen mellem metro og S-tog for at komme ned til metroen.
I løbet af 2011 blev der atter foretaget en række observationer med fokus på den gennemførte ændring af passagerflowet. Konklusionen var, at beslutningen om at vente rulletrappeløbet var tilfredsstillende og at passagerflow og rejseoplevelse var blevet klart forbedret. Derfor er ændringen blevet bibeholdt.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor har togsporene forskellige typer sveller?
Midlertidig spejlvending på Kongens Nytorv
Også på andre stationer som Vanløse, Flintholm, Ørestad og Lufthavnen er der mulighed for at skifte til S-tog eller Kystbanen. Ved disse stationer opstår imidlertid ikke den samme trængsel, da alle passagerer skal ud af stationen samme vej – uanset om der skiftes til andet transportmiddel, eller man skal ud på gadeplan.
Dog er der på metrostationen på Kongens Nytorv blevet ændret på rulletrappeløbet for at skabe et bedre flow. Det gjorde vi her i forbindelse med etableringen af en ny hovedtrappe og den gangtunnel, som skal forbinde den eksisterende metrostation på Kongens Nytorv med den nye i forbindelse med Cityringen.
Her har det i forbindelse med byggefasen været nyttigt at vende rulletrappeløbet for at sikre flow og undgå trængsel, men vi forventer, at denne ændring kun bliver midlertidig.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Skøjter man langsommere tæt ved havoverfladen?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor ser vi en strålekrans omkring stjernerne?
- Spørg Fagfolket: Sker der noget ved at fryse mad ned flere gange?
- Spørg Fagfolket: Hvilke metoder bremser bedst juletræets dryssen med nåle?
- Spørg Fagfolket: Ville man være højere hvis man boede på Jupiter?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor har togsporene forskellige typer sveller?
- Spørg Scientariet: Hvorfor er overvågningsbilleder så grynede?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Med hensyn til kiler under branddøre så ringer man til brandinspektøren så bliver de sikkert fjernet meget hurtigt, jeg kunne forestille mig at han ellers lukker for trafikken.
De store tunge døre i transfertunnellen på Nørreport er mig bekendt ikke branddøre, men derimod "flooding doors", som lukkes manuelt ved en eventuel trussel om oversvømmelse. Kiler er således ikke noget problem.
/R
Nu findes der både Delt sti (D26) og Fællessti (D27). På alle gangstier (fortove) er fodgængertrafikken dobbeltrettet.Det nemmeste er hvis fodgængere bare altid går i venstre side, uanset vej, fællessti, gangsti, fortov.
Tunnelen kunne heller ikke rigtig blive bredere - den ligger ret tæt på husrækken på vestsiden af Nørre Voldgade.Regionaltogsperronen blev jo designet som en evakueringsperron, i tilfælde af nedbrud. Det blev først meget sent besluttet, at tog i almindelig drift skulle stoppe der. Det er derfor den er både for smal og for kort til mange tog.
Nu er det ikke en anden trafikarts bane, man som fodgænger bruger, men en gangsti - netop reserveret fodgængere. Man møder ikke andre trafikarter - undtagen dem, der er på afveje (cyklister f. eks.). ;-)Hmm. Det burde ikke være sådan når man går . . . .
Færdselsloven §10 Stk. 2: "Gående, som benytter kørebanen, skal gå yderst i venstre side i færdselsretningen eller, hvis vedkommende trækker cykel eller knallert, yderst i højre side. Den gående kan dog gå i den modsatte side, hvis den pågældende ellers ville blive udsat for fare, eller hvis særlige omstændigheder tilsiger det."
Man kan kun være enig i Casper Klagenbergs observationer. At anvende samme format for alle M-stationer er en katastrofe når man ved trafikvolumen er så meget større på Nørreport. Nu har jeg i to år skiftet fra fjerntog til metro morgen og aften i myldretiden. De ting som slår mig er, at hvor man i myldretiden ser +90% af flowet gå mellem S-tog/fjerntog og metro, så er der meget lidt trafik på rulletrapperne. Et sæt rulletapper kombineret med elevator kunne nemt klare flowet op til gadeplan. Jeg tror også mange der skal ned mod Strøget nu går via tunellen i stedet for at gå op og skulle krydse over Nr. Voldgade. Problemet for flowet er i myldretiden, at rulletrapperne fylder så meget og er præcist ud for den dør nærmest trapperne til S/fjerntog. Det er et stort problem at passerer forbi hinanden, og selv om Metropersonalet prøver at fortælle, at man skal fordele sig i hele længden af toget, så kan det være svært at komme ned af perronen. Det bliver så heller ikke bedre af, at der står skraldespande, infotavle og Checkin/ud terminaler i gangarealet mellem trapperne op til S-tog og metroperronen. Så man skal ikke kun krydse rund mellem passerer men også navigerer rundt om alle disse forhindringer. Så jeg tror man kunne hjælpe rigtig meget på problemet ved at fjerne det ene sæt rulletrapper til gadeplan, evt. reducerer den til en (om end det nok giver forvirring), men også ved at rydde op i de forhindringer der står på gangarealet. Checkin/ud terminaler findes allerede i rigt tal i tunellen, og hvis folk ikke har nået det på vej ned, så sæt dem i området mellem de to rulletrapper til gadeplan. Og et sidste ønske – der står i tunellen skilte med hold til venstre (små skilte der hænger i loftet – ses nok ikke af mange). Men sæt et stor tydeligt skilt allerede der hvor folk kommer ned fra S-toget, så trafikken retter ind fra starten.
Men det er vist under 10% af fodgængere der kender den paragraf. Men man kan selvfølgelig sige at det er farefuldt at gå i venstre side, når "alle andre" går i højre.
Najh, det er muligvis ikke alle der ved at denne paragraf findes i færdselsloven. Jeg vidste det f.eks. ikke. Men mon ikke vi alle er blevet indprentet utallige gange af vores forældre som børn, at vi skulle gå i venstre side, hvis der ikke var et fortov. Det giver jo også sig selv, da det jo føles meget ubehageligt ikke at kunne se hvad der nærmer sig fra ens ryg, hvis man går i højre side.
Ang. vedligehold, så er det vel her Trafikministeren skrider ind og pålægger den ene part af betale og stå for vedligeholdelsen.
Med hensyn til kiler under branddøre så ringer man til brandinspektøren så bliver de sikkert fjernet meget hurtigt, jeg kunne forestille mig at han ellers lukker for trafikken.
Grunden til kilerne, er måske manglende vedligehold af det brandalarmsystem der skulle holde dørene åbne, systemet lider nok også under den megen fugt.
Hvorfor tog man ikke på studietur til London, der er jo lavet ensrettede gangstier, der leder kunderne den rigtige vej. Studieturen kunne spares væk ved at søge på billeder på nettet :-) og undskyldningen om at der ville kræve ekstra plads er ikke godkendt, da der jo så kunne blive eksproprieret lidt ekstra jord til formålet
"Alle andre steder i samfundet går, cykler eller kører vi højre om hinanden, men lige præcis i et af landets travleste knudepunkter er der byttet rundt."
Hmm. Det burde ikke være sådan når man går . . . . Færdselsloven §10 Stk. 2: "Gående, som benytter kørebanen, skal gå yderst i venstre side i færdselsretningen eller, hvis vedkommende trækker cykel eller knallert, yderst i højre side. Den gående kan dog gå i den modsatte side, hvis den pågældende ellers ville blive udsat for fare, eller hvis særlige omstændigheder tilsiger det."
Men det er vist under 10% af fodgængere der kender den paragraf. Men man kan selvfølgelig sige at det er farefuldt at gå i venstre side, når "alle andre" går i højre.
Det har tit undret mig, hvorfor at hele forløbet af rulletrapperne fra Frederiksborggade og ned til metroen ikke er i samme retning. Det virker underligt at man skal skifte side i tunnelen mellem de to rulletrapper fra gadeplan til perron.
[/quote]På boreplatforme bruger man af samme grund glasfiber riste!Det er også grunden til, at der er brædder på gulvet der, hvor metalriste er rustet væk.
Det var nok billigere (-_-)Hvordan er det lykkedes at underdimensionerer station i sådan en grad, at det er en ganske forfærdelig oplevelse at skulle benytte metrostationen i myldretid.
Den her har jeg spurgt en metroansat om engang. Problemet er eftersigende, at Banedanmark og Metroselskabet ikke helt kan blive enige om, hvem der står for vedligehold af den gangtunnel. Derfor er der ikke nogen, der er villige til at bruge penge på at forbedre den, så det vand der naturligt siver ind bedre kan komme væk. Det er også grunden til, at der er brædder på gulvet der, hvor metalriste er rustet væk. [/quote]Eller hvorfor er der altid masser af vand i gangtunnelen så man nemt glider på fliserne og brændøre er ved at rustne op.
Den er enkel. Regionaltogsperroner er så smal, at en bredere trappe ville være alvorligt til hinder for færdslen deroppe. Regionaltogsperronen blev jo designet som en evakueringsperron, i tilfælde af nedbrud. Det blev først meget sent besluttet, at tog i almindelig drift skulle stoppe der. Det er derfor den er både for smal og for kort til mange tog.Eller hvorfor er nedgangen fra Regionaltog til Metro så smal. Osv osv osv...
Spørgsmålet er indlysende første gang man står på stationen i myldretid. Der er mange andre forhold på Nørreport man kunne undre sig over.
Hvordan er det lykkedes at underdimensionerer station i sådan en grad, at det er en ganske forfærdelig oplevelse at skulle benytte metrostationen i myldretid. Eller hvorfor er der altid masser af vand i gangtunnelen så man nemt glider på fliserne og brændøre er ved at rustne op. Eller hvorfor bliver brænddørerne blokeret med kiler (dog ikke altid). Eller hvorfor er nedgangen fra Regionaltog til Metro så smal. Osv osv osv...
Ganske enkelt horribelt.
Rulletrapper til S-tog og Regionaltog ligger længere hen mod dem og ikke i Metroens stationskasse. Desuden er gangtunnelen under S-tog og Regionaltog ført forbi opgang til Regionaltog videre til en rulletrappe (der ikke er ført op til gadeniveau¹) i Frederiksborggade. Hvis man skal den vej fra Metroen, skal man igen krydse over til højre. ¹) Det er den f. eks. på Fasanvej.