Spørg Fagfolket: Hvorfor ruller rulletrapperne omvendt på Nørreport Station?

21. februar 2019 kl. 17:0214
Spørg Fagfolket: Hvorfor ruller rulletrapperne omvendt på Nørreport Station?
Illustration: navintar/Bigstock.
En læser undrer sig over, hvorfor de gængse regler om at holde til højre ikke gælder på Nørreport Station. Metroselskabet forklarer, hvorfor det forholder sig omvendt lige præcis her.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jeppe har spurgt:

Hvorfor kører rulletrapperne mellem Nørreport Station og Nørreport Metrostation konsekvent den forkerte vej?

Alle andre steder i samfundet går, cykler eller kører vi højre om hinanden, men lige præcis i et af landets travleste knudepunkter er der byttet rundt.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor er overvågningsbilleder så grynede?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thomas Bech Roskjær, driftschef i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane, svarer:

På metrostationen på Nørreport blev rulletrappeløbet ændret i slutningen af 2010. Det skete på baggrund af en længere periode med visuelle observationer af passagerflowet.

Ved foden af rulletrappen på selve perronen kunne vi se, at der opstod trængsel, fordi passagererne skulle krydse over fra toget til rulletrappen i modsat ende.

Ligeledes var der stor trængsel og et dårligt flow ved toppen af rulletrappen, da passagerer fra S-tog skulle krydse over til rulletrappen i selve gangtunnelen mellem metro og S-tog for at komme ned til metroen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af 2011 blev der atter foretaget en række observationer med fokus på den gennemførte ændring af passagerflowet. Konklusionen var, at beslutningen om at vente rulletrappeløbet var tilfredsstillende og at passagerflow og rejseoplevelse var blevet klart forbedret. Derfor er ændringen blevet bibeholdt.

Klik for at forstørre billedet. Her ses Nørreport Station før ny ombygning med Nørrebro og Torvehallerne ud mod højre i billedet og Købmagergade/Strøget til venstre. Fra metroområdet til højre kan man tage rulletrapperne op til gangtunnellen, hvorfra man kan bevæge sig mod S-tog og fjerntog. Det er på disse rulletrapper og i gangtunnellen, man nu skal holde til venstre i stedet for til højre for at følge flowet. Illustration: Mollers.dk.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor har togsporene forskellige typer sveller?

Midlertidig spejlvending på Kongens Nytorv

Også på andre stationer som Vanløse, Flintholm, Ørestad og Lufthavnen er der mulighed for at skifte til S-tog eller Kystbanen. Ved disse stationer opstår imidlertid ikke den samme trængsel, da alle passagerer skal ud af stationen samme vej – uanset om der skiftes til andet transportmiddel, eller man skal ud på gadeplan.

Dog er der på metrostationen på Kongens Nytorv blevet ændret på rulletrappeløbet for at skabe et bedre flow. Det gjorde vi her i forbindelse med etableringen af en ny hovedtrappe og den gangtunnel, som skal forbinde den eksisterende metrostation på Kongens Nytorv med den nye i forbindelse med Cityringen.

Her har det i forbindelse med byggefasen været nyttigt at vende rulletrappeløbet for at sikre flow og undgå trængsel, men vi forventer, at denne ændring kun bliver midlertidig.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
22. februar 2019 kl. 11:02

Man kan kun være enig i Casper Klagenbergs observationer. At anvende samme format for alle M-stationer er en katastrofe når man ved trafikvolumen er så meget større på Nørreport. Nu har jeg i to år skiftet fra fjerntog til metro morgen og aften i myldretiden. De ting som slår mig er, at hvor man i myldretiden ser +90% af flowet gå mellem S-tog/fjerntog og metro, så er der meget lidt trafik på rulletrapperne. Et sæt rulletapper kombineret med elevator kunne nemt klare flowet op til gadeplan. Jeg tror også mange der skal ned mod Strøget nu går via tunellen i stedet for at gå op og skulle krydse over Nr. Voldgade. Problemet for flowet er i myldretiden, at rulletrapperne fylder så meget og er præcist ud for den dør nærmest trapperne til S/fjerntog. Det er et stort problem at passerer forbi hinanden, og selv om Metropersonalet prøver at fortælle, at man skal fordele sig i hele længden af toget, så kan det være svært at komme ned af perronen. Det bliver så heller ikke bedre af, at der står skraldespande, infotavle og Checkin/ud terminaler i gangarealet mellem trapperne op til S-tog og metroperronen. Så man skal ikke kun krydse rund mellem passerer men også navigerer rundt om alle disse forhindringer. Så jeg tror man kunne hjælpe rigtig meget på problemet ved at fjerne det ene sæt rulletrapper til gadeplan, evt. reducerer den til en (om end det nok giver forvirring), men også ved at rydde op i de forhindringer der står på gangarealet. Checkin/ud terminaler findes allerede i rigt tal i tunellen, og hvis folk ikke har nået det på vej ned, så sæt dem i området mellem de to rulletrapper til gadeplan. Og et sidste ønske – der står i tunellen skilte med hold til venstre (små skilte der hænger i loftet – ses nok ikke af mange). Men sæt et stor tydeligt skilt allerede der hvor folk kommer ned fra S-toget, så trafikken retter ind fra starten.

9
22. februar 2019 kl. 10:26

Men det er vist under 10% af fodgængere der kender den paragraf. Men man kan selvfølgelig sige at det er farefuldt at gå i venstre side, når "alle andre" går i højre.

Najh, det er muligvis ikke alle der ved at denne paragraf findes i færdselsloven. Jeg vidste det f.eks. ikke. Men mon ikke vi alle er blevet indprentet utallige gange af vores forældre som børn, at vi skulle gå i venstre side, hvis der ikke var et fortov. Det giver jo også sig selv, da det jo føles meget ubehageligt ikke at kunne se hvad der nærmer sig fra ens ryg, hvis man går i højre side.

8
22. februar 2019 kl. 10:22

Ang. vedligehold, så er det vel her Trafikministeren skrider ind og pålægger den ene part af betale og stå for vedligeholdelsen.

Med hensyn til kiler under branddøre så ringer man til brandinspektøren så bliver de sikkert fjernet meget hurtigt, jeg kunne forestille mig at han ellers lukker for trafikken.

Grunden til kilerne, er måske manglende vedligehold af det brandalarmsystem der skulle holde dørene åbne, systemet lider nok også under den megen fugt.

7
22. februar 2019 kl. 10:09

Hvorfor tog man ikke på studietur til London, der er jo lavet ensrettede gangstier, der leder kunderne den rigtige vej. Studieturen kunne spares væk ved at søge på billeder på nettet :-) og undskyldningen om at der ville kræve ekstra plads er ikke godkendt, da der jo så kunne blive eksproprieret lidt ekstra jord til formålet

https://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2016/09/cat-ads-underground-subway-metro-london-1.jpg

6
22. februar 2019 kl. 09:02

"Alle andre steder i samfundet går, cykler eller kører vi højre om hinanden, men lige præcis i et af landets travleste knudepunkter er der byttet rundt."

Hmm. Det burde ikke være sådan når man går . . . . Færdselsloven §10 Stk. 2: "Gående, som benytter kørebanen, skal gå yderst i venstre side i færdselsretningen eller, hvis vedkommende trækker cykel eller knallert, yderst i højre side. Den gående kan dog gå i den modsatte side, hvis den pågældende ellers ville blive udsat for fare, eller hvis særlige omstændigheder tilsiger det."

Men det er vist under 10% af fodgængere der kender den paragraf. Men man kan selvfølgelig sige at det er farefuldt at gå i venstre side, når "alle andre" går i højre.

5
22. februar 2019 kl. 00:35

Det har tit undret mig, hvorfor at hele forløbet af rulletrapperne fra Frederiksborggade og ned til metroen ikke er i samme retning. Det virker underligt at man skal skifte side i tunnelen mellem de to rulletrapper fra gadeplan til perron.

3
21. februar 2019 kl. 23:29

Hvordan er det lykkedes at underdimensionerer station i sådan en grad, at det er en ganske forfærdelig oplevelse at skulle benytte metrostationen i myldretid.

Det var nok billigere (-_-)

Eller hvorfor er der altid masser af vand i gangtunnelen så man nemt glider på fliserne og brændøre er ved at rustne op.

Den her har jeg spurgt en metroansat om engang. Problemet er eftersigende, at Banedanmark og Metroselskabet ikke helt kan blive enige om, hvem der står for vedligehold af den gangtunnel. Derfor er der ikke nogen, der er villige til at bruge penge på at forbedre den, så det vand der naturligt siver ind bedre kan komme væk. Det er også grunden til, at der er brædder på gulvet der, hvor metalriste er rustet væk. [/quote]

Eller hvorfor er nedgangen fra Regionaltog til Metro så smal. Osv osv osv...

Den er enkel. Regionaltogsperroner er så smal, at en bredere trappe ville være alvorligt til hinder for færdslen deroppe. Regionaltogsperronen blev jo designet som en evakueringsperron, i tilfælde af nedbrud. Det blev først meget sent besluttet, at tog i almindelig drift skulle stoppe der. Det er derfor den er både for smal og for kort til mange tog.

2
21. februar 2019 kl. 22:57

Spørgsmålet er indlysende første gang man står på stationen i myldretid. Der er mange andre forhold på Nørreport man kunne undre sig over.

Hvordan er det lykkedes at underdimensionerer station i sådan en grad, at det er en ganske forfærdelig oplevelse at skulle benytte metrostationen i myldretid. Eller hvorfor er der altid masser af vand i gangtunnelen så man nemt glider på fliserne og brændøre er ved at rustne op. Eller hvorfor bliver brænddørerne blokeret med kiler (dog ikke altid). Eller hvorfor er nedgangen fra Regionaltog til Metro så smal. Osv osv osv...

Ganske enkelt horribelt.

1
21. februar 2019 kl. 22:12

Rulletrapper til S-tog og Regionaltog ligger længere hen mod dem og ikke i Metroens stationskasse. Desuden er gangtunnelen under S-tog og Regionaltog ført forbi opgang til Regionaltog videre til en rulletrappe (der ikke er ført op til gadeniveau¹) i Frederiksborggade. Hvis man skal den vej fra Metroen, skal man igen krydse over til højre. ¹) Det er den f. eks. på Fasanvej.