Spørg Fagfolket: Hvorfor reagerer en flue ikke på musemarkøren på skærmen?

Illustration: Bigstock/feofan4ik

Vores læser Villy Larsen har spurgt:

Sidder der en flue på pc-skærmen, reagerer den overhovedet ikke på cursoren(musemarkøren, red.). Den kan ikke skræmmes bort ved hjælp af cursoren. Kan dens øjne ikke opfatte et 'billede' fra skærmen, eller hvad er forklaringen?

Jens Thorving Andersen, Content creator på SEJENS og museumsformidler, Naturhistorisk Museum Aarhus, svarer:

Der kan være flere årsager til at en flue ikke skræmmes af musen på skærmen:

Hvis man kigger på en skærm gennem kameraet på sin telefon, kan man ofte opleve, at skærmen flimrer. Det er fordi, frekvensen på kameraet (FPS/billeder per sekund) og LED-lyset ikke er ens.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor søger insekter mod lampens lys?

Det samme gør sig gældende i stopmotion-teknikken, hvor man afspiller en række billeder hurtigt efter hinanden for så at opleve en levende film.

Hastigheden, hvorved man oplever, at billederne bliver til levende film, varierer mellem forskellige dyr. Vi skal bruge mindst 24 FPS for at kunne nyde en film. En flue skal sandsynligvis bruge en meget højere frekvens.

Fluen har altså supergode reflekser - det svarer lidt til, at man kunne se verden i slowmotion og derfor nå at reagere hurtigere.

Så det er altså muligt, at fluen slet ikke ser skærmen på samme måde som os.

For det andet har fluer et anderledes syn end os og måske svært ved at se musen på skærmen. Fluer har andre sanser end synet, der kan kræve, at der også skal komme stimuli/sanseindtryk fra f.eks. luften.

For det tredje: Hvis man tænker over, hvordan fluer oftest bliver angrebet, så er det fra oven eller fra siden. Kun fluer på vandoverfladen skal bekymre sig om angreb nedefra. Det kan altså være, at fluen ikke sanser cursoren, når den bevæger sig under den.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg undrer mig lidt over sætningen "Af samme årsag oplever fluen, at vi bevæger os i slowmotion"

Jeg har hørt denne formulering mange gange, men er ikke helt enig. At sige "fluen ser mennesket i slowmotion" indikere at fordi fluen opservere omgivelserne i en højere frekvens, så er dens perspektiv af tid anderledes end vores. Jeg vil blot mene at fluens syn har højere frekvens og den har hurtigere reaktionsevne.

Måske jeg er helt ved siden af her?

Mvh. Steffen

 • 19
 • 1

Hej Steffen. Tak for dit input. Jens har set det og bedt mig rette den pågældende sætning. Det er nu gjort ovenfor. Vh. Mie, ing.dk.

 • 16
 • 0

kan af og til reagere på min musemarkør ved at flytte sig, evt. "hoppe på den" (altså forsøge at parre sig med markøren, men det er sjældent). Muligvis er fluer anderledes på Djursland, men det kan også være, fordi min musemarkør er rød (så kan jeg nemmere se den).

M.a.o så venter der en Ig Nobelpris på den, der kan undersøge fluers samspil med musemarkører.

Fluernes renderi på skærmen medfører at JEG, reagerer på dem, idet jeg af og til flytter musen kun for at opleve, at markøren går et andet sted hen. Det er så en flue, jeg har set på i stedet for markøren. Mange programmer benytter jo en egen sort markør.

 • 12
 • 0

Jeg har lavet min curser om til et billede af en stueflue. Så nu venter jeg til, at der kommer en flue forbi, og ser om jeg kan få den til at reagere!

Jens Thorving Andersen svarer jo, at vi ikke har en sikker viden på området. Så der er vel ikke andet at gøre end at skaffe noget emperi. Men da jeg heldivis ikke er så mange fluer her, kan der godt gå et stykke tid før der udkrystalisere sig noget fornuftigt.

 • 7
 • 0

Der er flere variable, man skal prøve at få styr på. Kønnet på fluerne. Baggrundens farve. Man skal ikke have en video kørende.

Jeg har lige haft en flue, der laver de særeste spring, når jeg vifter med markøren foran den. De andre er ret ligeglade.

Forleden var der en flue, der løb frem og tilbage på en graf på skærmen. Det kan nemt have været tilfældigt, men det kan også være, at den kørte sit rende-på-gren program.

 • 4
 • 0

Som Albert Einstein udtrykte det, alt er relativt.

Jeg prøvede engang at regne ud hvorfor en flue reagere så "hurtig". Jeg tænkte at en flues never impulser har nøjagtigt samme udbredelses hastighed som vores (m/s). Så en almindelig nervebane længde sammenligning, kan give et svar på den forskellige "tids" opfattelse. Hvis vi siger at fluens nerveimpuls signalvej fra øje til vingemuskel er 2 mm. og vores øje til arm muskel er, lad os sige 200 mm. Så reagere fluen altså 100 gange hurtigere en os.

 • 2
 • 0

Jeg har hørt en helt anden teori og det er at fluer ser ultraviolet. De kan med andre ord se koldt/varmt og da "hele" skærmen er "varm" ser de ikke det samme som os, nemlig de forskellige farver på skærmen. Dens "varmesyn" er også årsag til at den gerne vil sætte sig på os og dyr (vi/de er varmere ifht. omgivelserne).

Om det er korrekt, kan jeg ikke verificere. Men det giver mening ifht. at fluer gerne vil sætte sig på os/varme steder.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten