

Vores læser Helle Pedersen har spurgt:
Hvorfor opstiller man ikke solceller langs motorvejene? Blandt andet på den fynske motorvej er de ved at lave nogle meget voldsomme skrænter, så de ville vel være perfekte til at opstille solceller på, da det ikke kommer til at forstyrre udsynet for beboere i omegnen.
Jeg kunne også tænke mig, at der er flere motorvejsstrækninger, der ligner den på fynske motorvej, der altså 'vender' den rigtige vej, så der er en sydside, og at der må være en skrænt med en rigtig hældning i forhold til solen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
google streetview taler vel for sig selv.https://www.google.com/maps/@55.9354374,12.2517396,3a,90y,8.6h,51.08t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5MOOzDgpnADyQVB6D_ZIYA!2e0!7i16384!8i8192
Ja, anlægget ligger hvor Herredsvejen skærer "forlængelsen" (af Hillerødmotorvejen). Det er som påpeget ret ofte der er en eller flere af Solfangerne der er smadret. Som jeg husker det altid i forreste række. Jeg kommer selv jævnligt forbi. De står ofte ret længe med skader. Om det er stenslag eller unge mennesker der skal afreagere der er årsag vides ikke. Det er pudsigt nok ofte store dele af en solfanger der er smadret, ikke bare en "stjerne" i glasset. Der er dog for nyligt rejst et lavt hegn mellem solfangere og vej. Det kunne tyde på at man mener at det er stenslag der er årsagen.Virkelig?
Husk at tage omkostningen for vedligehold med ind i billedet. Solceller omkring motorveje bliver lynhurtigt tilsmudset og det er farligt / besværligt at komme til at rense dem.
Det var oplagt at ekspropriere tagarealer på flade tage i f.eks. industrikvarterer til opsætning af solceller; Arealerne bruges ikke af nogen, solceller generer ikke nogens øjne, de optager ikke landbrugsareal, og måske kan energien anvendes direkte i virksomheden nedenunder. Det samme gør sig gældende på indkøbscentre, hospitaler og en lang række andre bygninger (hvordan er det med Facebooks bygninger v. Odense? - og andre datacentre? Jeg mindes ikke at have set solceller på dem)
Men i Danmark har man tilsyneladende vedtaget, at den slags skal være forebeholdt støttebanoner.
Jo, det er vel folkesjælen.
Det passer i hvert fald godt nok til stemning også her på siden. Hellere sende pengene til udenlandske kapitalfonde, end at naboen sparer kr. 100,- i forhold til en selv.
at du hverken kan få eu-basisbetaling eller økologitilskud, hvis du placerer solceller på en motorvejsskråning.
Ideen med at udnytte arealerne langs motorvejene er oplagt. Jeg ville dog mene, at det var mere fornuftigt at rejse vindmøller her. Endvidere ville man slet ikke kunne høre møllerne her og det grønne og biodiversiteten kunne bevares.
I Holland har man i flere år anvendt lodrette dobbeltsidet solcellepaneler som støjdæmpning langs motorveje. Se link Bifacial modules ridin’ down the highway https://www.pv-magazine.com/2019/02/20/bifacial-modules-ridin-down-the-highway/
Bifaciale lodrette rækker af solceller anvendes også på marker i udlandet monteret i nord-syd retning. Således at formiddagsol giver sol på ene side og eftermiddagsol på den anden side. Og med tilstrækkelig afstand mellem rækker kan effektivitet overstige normale vinkel monterede enkeltsidet solpaneler. Se link POWER New Research Says Vertical Solar Panels Have Improved Performance https://cleantechnica.com/2022/07/25/new-research-says-vertical-solar-panels-have-improved-performance/
Ja, præcis de store trekantede arealer ved motorvejs tilslutningerne ville vel være mere velegnede til at lave solcelleparker. Og der kan vedligehold og kabelafstande til transformatoren også holdes. Med sådan nogle sol-øer ved de fleste til/fra kørsler, vil det da også blive et rimeligt areal.
Når jeg ser det herlige svenske haveprogram 'Dage i haven' bliver jeg igenigen mindet om at svensk 'rabat' betyder blomsterbed på dansk. Lige for at nævne, at vores rabatter langs vejene dog tjener et hæderligt formål i at løfte biodiversiteten. I al sin beskedenhed.
Bo Andersens kommentar om, hvor besværligt administrationen af sådanne solcelle-anlæg er får mig til at tænke på den store 'fordel' ved DSB's digitale billet-betalinger. Frem med papir, blyant, telefon & tilhørende app og så lige visa/dankortet med konto-nummeret, og selvsagt ingen billet uden læsebriller. På peronnen er det småt med kontor-plads, så seancen må foregå stående. Jeg er ældre og vil ikke insistere på at huske på to 6-cifrede kode-numre på én gang, derfor papir og blyant. På telefonen skal jeg kunne håndtere input/output på to forskellige apps på én gang - hvor al skrivning selvsagt foregår med den ene lillefinger. Af uransagelige årsager kan DSB's egen elektroniske billetsalg på væggen ikke finde den by jeg vil rejse til, for dét vil være meget hurtigere. Så, hvis jeg vil rejse uden extra omkostninger til en financiel afklapsning må jeg sørge for at være fremme på banegården i god tid. Jo DSB sparer personale, men saglig var den tid man kunne gribe til portemonixen i baglommen og købe en billet af et menneske. Før nogen kommer i tanke om, at der da ér en app der kan løse mit problem skal jeg lige minde om, at 'lethed ved brug' og 'net-sikkerhed' er omvendt proportionale størrelser. Der er ikke noget ved den 14.000 menneske-lange kø hos politiet for at løse net-problemer af forskellig surhedsgrad der invitere til, at jeg bruger den nemmeste løsning.
For lige at peje på, at det offentlige sikkert har gjort administrationen af solcelle-anlæg nemmere for 'nogen'.
Hvorfor skal kommercielle projektselskaber have eneret på størrer solcelleanlæg.
I DK har vi stort set kun to slags solcelleanlæg:
- tagmonterede private husstandsanlæg
- kæmpe solcelle marker, som på ingen måder er drømmenaboer
Bureukrati og skatteregler spænder ben for tagmonterede solceller på private virksomheder og offentlige institutioner.
- for en virksomhed vil solceller på taget altid være en lille sidebeskæftigelse, så det er begrænset hvor meget arbejde man kan ligge sådan et projekt
- for kommunale institutioner er det nærmest umuligt
På en varm sommerdag ville det være rart akt kunne parkerer under et solpanel ved arbejdspladsen, indkøbscentret, pak and ride station, lufthavnen eller mange andre steder. Store parkeringspladser er alligevel grimme, så der gør solceller ikke den store forskel.
Men i Danmark har man tilsyneladende vedtaget, at den slags skal være forebeholdt støttebanoner.
Tak for fin artikel. Skægt at det nu er blevet acceptabelt at tænke i kabeltab - eller blot transmissionstab. For få uger siden skrev jeg i forbindelse med anden artikel, at man da bør producere strøm nær forbbrugssted, altså at man i Nordjylland ikke skal producere strøm til København. Det kan nok være, at der var mange dislikes. Men godt, at problematikken tages op. Det er immervæk mange penge, der for øjeblikket tænkes puttet i forskellige anlæg i Nordjylland for at sikre forsyning til københavnere (og sjællændere).
Som Bo skriver, så er det et solfangeranlæg, ikke solceller. Men hvad er det der skal understøttes af links?
Paastanden om stenslag. Det kan vaere korrekt, men saa kom med henvisninger til fakta.
Og hvorfor overdækker man ikke store p pladser, ala bilka's p pladser med solceller. Det ville være en kæmpe fordel ikke at komme ud til en kogende bil, om sommeren.
Har du nogle links der understøtter den påstand, Bo?
Som Bo skriver, så er det et solfangeranlæg, ikke solceller. Men hvad er det der skal understøttes af links?
Virkelig?I Hillerød er der et solfanger anlæg meget tæt på vejen. Her er da konstant udskiftning af glas fra vel stenslag.
Har du nogle links der understøtter den påstand, Bo?
ja, man skal ikke langt syd for grænsen på A7, før man ser lange stræk med solceller langs vejen! ;)Fx er der vildt mange km solceller langs de tyske motorvej og ...
(Her ved Sankelmark).
Vejdirektoratet er igang med at kigge på at overdække motorveje med tage+solceller for både at fjerne støj og lave strøm.https://api.vejdirektoratet.dk/sites/default/files/2022-11/Ideoplæg_Overdækning%20af%20motorveje_3.pdf
I Hillerød er der et solfanger anlæg meget tæt på vejen. Her er da konstant udskiftning af glas fra vel stenslag.
I udlandet er det meget normalt. Fx er der vildt mange km solceller langs de tyske motorvej og jeg synes også jeg har set det i andre lande. Måske gør staten noget aktivt, det gør det attraktivt der? De har også mange vindmøller og højspændingsledninger. Ideen er god nok med at samle alt det grimme NIMBY et sted.