Spørg Fagfolket: Hvorfor er Månens skygge nogle gange helt lige?

Illustration: Bigstock/Herraez

Vores læser Peter Hansen har spurgt:

Jeg har mange gange undret mig over, hvorfor skyggen på Månen nogle gange er helt lige i stedet for buet?

Søren Frandsen, lektor emeritus på Institut for Astronomi og Fysik, Aarhus Universitet, svarer:

Det handler om vinkler.

På vej fra nymåne til halvmåne har Månen den klassiske måneform med to konkave buer, mens halvmånen er defineret ved, at måneskiven er omtrentligt halvt oplyst. Kurven mellem den lyse og mørke del af Månen er næsten en ret linje.

Det sker hver 14. dag en enkelt nat på vej mod enten nymåne eller fuldmåne, når Månen ses i en vinkel på ca. 90 grader fra Solen set fra Jorden.

Når det så ikke gælder helt præcist, skyldes det, at delelinjen mellem den lyse og mørke del ikke altid er helt lige under halvmåne, for det kræver, at måne, jord og sol udgør en retvinklet trekant, og det er ikke altid tilfældet.

Det skyldes de elliptiske baner, som jord og måne bevæger sig i, samt at Jordens baneplan i bevægelsen omkring Solen og Månens baneplan omkring Jorden hælder i forhold til hinanden.

Efterhånden som Månen bliver mere og mere belyst (og vinklen mellem sol og måne vokser sig større end 90 grader), nærmer man sig fuldmåne, og derefter aftager vinklen, indtil den er tæt på 0 grader ved nymåne, hvor Månen står næsten i samme retning som Solen.

Se Månens faser her, og hvordan positionen får Månen til at se sig ud fra Jorden hen over måneden. Klik på billedet for at forstørre det. Illustration: Bigstock/Anastasiia M

En gang imellem kan man også være heldig at se en solformørkelse. Det skyldes, at Månen af og til bevæger sig præcist ind mellem Solen og Jorden og derved skygger helt for belysningen af et lille område af Jorden. Det sker som regel kun en enkelt gang om året, at vi ser en næsten fuldkommen formørkelse, når alle banerne passer sammen til det.
|
Måneformørkelser finder sted, når Månen kommer helt ind i Jordens skygge ved fuldmåne og ses som en rød skive (blodmåne).

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Peter Hansen: Tag en stor lys bold eller en melon (gul honningmelon!) en aften, når det er mørkt og få dit barnebarn til at lyse på den med en lommelygte. Bedst, hvis afstanden mellem lygte og bold er pænt stor - nogle meter. Så kan I let se både fuldmåne, halv- og kvartmåne - og ingen måne. Og barnebarnet synes, det er sjovt!

 • 11
 • 1

Nogle gange forbløffes man over manglen på logisk forståelse. ?

 • 12
 • 3

Nogle gange forbløffes man over manglen på logisk forståelse.

Jeg undrer mig også lidt og tænker stadig, at det må være noget andet, spørger spurgte om – omend jeg ikke rigtig kan gætte, hvad spørgsmålet mon ellers gik på.

Men fair nok, vi kan jo ikke alle fra starten forstå alt, og jeg er sikker på, at jeg kunne spørge om virkelig basale ting inden for psykologi fx, hvor andre virkelig ville forbløffes over min mangel på psykologisk forståelse. ?

 • 1
 • 0

For et par år siden besøgte jeg et ældre ægtepar, som godt vidste, at jeg er klima-debattør. Snakken kom til vindmøller, hvor jeg forklarede, at de leverer el 60-70-80 % af tiden, men ikke i stille vejr. Stor overraskelse! - Det havde "damen" da ikke tænkt på. Vi får da strømmen fra vores vindmøller.... ikke?

 • 1
 • 5

Jordens skygge på månen er stor i forhold til månen. Så Månen rammes ret tit af Jordens skygge: Måneformørkelse.

Derimod er Månens skygge på Jorden meget mindre og rammer kun en lille del af Jorden, så det er et smalt bælte på Jorden, der oplever en solformørkelse. Derfor sker det sjældent på det sted, hvor du bor, men ret tit et eller andet sted på Jorden.

 • 7
 • 1

Men fair nok, vi kan jo ikke alle fra starten forstå alt, og jeg er sikker på, at jeg kunne spørge om virkelig basale ting inden for psykologi fx, hvor andre virkelig ville forbløffes over min mangel på psykologisk forståelse.

Forskellen er, at inden for naturvidenskaben arbejder man med falsificerbare modeller. Inden for psykologien har man derimod blot en tradition for at tale om tingene på en bestemt måde, så din mening er derfor lige så god og rigtig som enhver anden. Psykologien har metodeproblemer F.eks viser undersøgelser, at det ikke giver bedre resultater at tale med en psykolog end med en god ven...faktisk tværtimod.

 • 0
 • 2

Faktisk sker solformørkelser (Månen skygger for Solen) 2 til 5 gange om året, men kun i meget smalle bælter på Jorden. Og sommetider er den kun ringformet, altså Månen dækker ikke hele solskiven selv ved maksimum. Astronomerne ved indenfor sekunder hvor og hvordan.

Fem solformørkelser om året er vist sjældent? Det er nærmere 1-2 om året.

Det rigtige sted at få detaljerede oplysninger om alle historiens solformørkelser er på Fred Espenaks - Mr. Eclipse - hjemmeside. Her er en oversigt over årtiets solformørkelser - totale, ringformede og hybride:

https://eclipsewise.com/solar/SEdecade/SEa...

At overvære en total solformørkelse bør være på enhver bucket list. Det er en helt særlig og uforglemmelig - nærmest spirituel - oplevelse.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten