Spørg Fagfolket: Hvorfor lugter betongulvet?

21. november 2018 kl. 17:422
Spørg Fagfolket: Hvorfor lugter betongulvet?
Illustration: Bigstock/Dariusz Jarzabek.
En læser har oplevet, at et betongulv stank, efter at gulvtæppet blev fjernet. Kan man komme af med den lugt, og skal der tæppe på igen? Det svarer Bolius på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Anne Mette Jørgensen har spurgt:

Hvorfor lugter et betongulv, og kan man fjeren lugtet med f.eks. Rodalon?

Min datter har købt hus, men da hun så det, var vinduerne åbne, og der var gulvtæppe på. Hun har købt et nyt gulvtæppe, der er mere tykt, men det er ikke lagt på endnu.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan bygger man ydermuren i gavl-til-gavl-byggeri?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tine R. Sode, bygningskonstruktør og fagekspert i indeklima hos Bolius, svarer:

Det kan være svært at sige, hvorfor gulvet lugter, især når jeg ikke ved, hvad det lugter af.

Men har der været et gulvtæppe på i lang tid, som så fjernes, vil der sikkert kunne lugte hengemt, jordslået og lidt af gammel kælder.

Årsagen er, at et betongulv ofte vil være lidt fugtigt, hvis det ligger mod jord i modsætning til, hvis det var på en førstesal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor får armeret beton sin styrke fra?

Sørg for, at gulvet kan ånde

Gulvtæpper har typisk en gummibagside, som holder på fugten i betongulvet, så fugten ikke kan ventileres bort. Så i det lille mellemrum, der er mellem oversiden af betongulvet og undersiden af gulvtæppet, vil ofte være fugtigt og give god grobund for skimmelsvamp.

Man kan vaske det med et skimmeldræbende middel og ellers lade det tørre grundigt ud med masser af ventilation og varme.

Lægger man imidlertid et gulvtæppe direkte på betonpladen igen, vil der sandsynligvis opstå samme problem efter et stykke tid.

Man kunne måske overveje en belægning, som ikke er så tæt, så betonpladen kan ventileres, eller måske en belægning af fliser/klinker, så der ikke vil være det lille mellemrum mellem betonpladen og belægningen, hvor fugten kan samle sig og give skimmel.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. november 2018 kl. 08:16

Til Michael, jeg deler ikke helt din holdning til spørgsmålene. F.eks. vidste jeg ikke tidligere, at der blev anvendt et mellemlæg af træ, når man rammede pæle. Alle ved ikke det samme og nogle gange kan læserne muligvis byde ind med supplerende viden.

I det konkrete tilfælde er svaret på, hvorfor beton lugter, muligvis kun halvt besvaret, idet jeg er enig i at et gulvtæppe holder på fugten.

Imidlertid er der det materialetekniske forhold, at beton med flyveaske (langt det almindeligste i en-familiehuse) kan afgive en kraftig dunst af ammonika, idet ammonikaen kommer fra processen med at udskille flyveaske på kraftværkerne (kan desværre ikke huske detaljerne i processen). Dette sker udpræget, så længe betonen bliver holdt fugtig. Dvs. at hvis betonen aldrig har fået lov at tørre ud pga. gulvbelægningen, eller der ikke er dampspærre/kapillarbrydende lag under terrændækket, så "har man taget proppen af flasken", da man flyttede tæppet.

Problemet håndteres ved forsegling af betonoverfladen eller udtørring og udluftning.

Man kunne sagtens gå mere i dybden med detaljer eller perspektivere på problemet, men begge dele ville kræve flere detaljer end der er oplyst.

Mvh John

1
21. november 2018 kl. 18:27

Det er fint med en spørgefunktion, men det er nogen uendeligt ligyldige spørgsmål der bliver lagt spalteplads til.

Der er et utal af vigtige og interssante spørgmål, men lugten fra betongulve og røgen fra nedramining af betonpæle hører til i et Anders And blad.