Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Hvorfor kommer covid-vaccinerne i så små glas?

Illustration: Bigstock/travel.arts

Vores læser Flemming Bøgelund har spurgt:

Når man skal vaccinere milliarder af mennesker, skal vaccineglas så kun indeholde fem eller seks doser?

For det første skal de små glas produceres - en fordyrende faktor.

Dernæst kræves der en omfattende modtagekvalitetskontrol før påfyldning. Glassene skal overholde små tolerancer, ellers kører de fast i maskinerne. Og når de kører fast, nedsættes produktionshastigheden drastisk.

For det tredjes skal de steriliseres, og efter påfyldning skal glassene lukkes.

Så skal der etiket på, og til sidst skal de pakkes.

Bør vaccineglas ikke være i liter, eller med så mange doser, som en sundhedsmedarbejder kan bruge på en vagt?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan en kviktest vise falsk positiv, hvis der ikke er virus til stede?

Rolf Sass Sørensen, Vice President for Investor Relations i Bavarian Nordic, svarer:

Det er rigtigt interessant spørgsmål. Der er dog mange gode argumenter for at gøre det, som det gøres nu.

For det første er det meget sjældent, at man står i en situation, hvor man gerne vil have milliarder af mennesker vaccineret på en gang. Og selv i denne situation er det meget forskelligt fra land til land, hvor mange der bliver vaccineret ad gangen.

Alene i Danmark foregår det på utallige måder, set hen over landet. Der findes både de store vaccinationscentre, men der vaccineres også hos de praktiserende læger og i hjemmeplejen.

Det ville betyde, at man ville have behov for mange forskellige størrelser hætteglas, og det ville være en kæmpe udfordring produktionsteknisk. Anlægget skulle gøres mere fleksibelt, men det ville også kræve nye godkendelser af myndighederne. Det kan tage lang tid at få, og tid har været en afgørende faktor her under corona.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kommer man hurtigere over en influenza ved at sulte sig?

Desuden er små flasker langt nemmere at pakke, og de er mere robuste over for stød, eller sågar hvis man taber dem. Hvis glasset bliver for stort, bliver det mere skrøbeligt, og så skal du opdimensionere alle fysiske parametre for at gøre det robust nok. Og så ender man måske ikke med at spare så meget glas alligevel.

Der er også andre faktorer, der gør, at vaccine i literflasker ville være noget af en udfordring at arbejde med.

Vacciner har begrænset holdbarhed, så når glasset først er åbnet, skal de bruges forholdsvis hurtigt. Nogle af dem - f.eks. den fra Pfizer – skal desuden opbevares ved bestemte lave temperaturer. Derfor ville man risikere meget spild ved større glas.

Så er der hele hygiejnespørgsmålet. Når man åbner glasset, er den pr. definition ikke længere steril, så forestil dig, hvis flere læger skulle håndtere den og stikke mange sprøjter ned i en stor flaske, indtil den var brugt. Det ville være en stor risiko at løbe.

At glasset indeholder fem eller seks doser er formentlig kompromisset, hvor så mange hensyn som muligt er taget, og herefter er det bare det mest effektive og sikre at gøre hele processen ensartet.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som en der arbejder i branchen, så kan jeg nævne at hætteglas er en meget gammeldags metode at bruge. Det var noget man gjorde i "gamle" dage. De fleste moderne vacciner leveres som én dose i én engangsspøjte, pakket sterilt.

Det er hurtigere og meget nemmere at fylde et hætteglas frem for 5 engangssprøjter, så at benytte hætteglas nu der skal laves milliarder af doser er ret smart.

 • 22
 • 0

Som en der arbejder i branchen, så kan jeg nævne at hætteglas er en meget gammeldags metode at bruge. Det var noget man gjorde i "gamle" dage. De fleste moderne vacciner leveres som én dose i én engangsspøjte, pakket sterilt.

Den Pfizer vaccine jeg modtog for 14 dage siden var da ikke i hætteglas. Den var leveret direke i sprøjten.

De må da også være billigere at levere direkte i sprøjten, da der under alle omstændigheder skal bruges en sprøjte. Desuden tager det tid at dosere fra et hætteglas. Tid der kan bruges på at vaccinere flere mennesker.

 • 4
 • 6

Desuden tager det tid at dosere fra et hætteglas. Tid der kan bruges på at vaccinere flere mennesker.

Umiddelbart vil jeg ud fra min vaccine-erfaringfra her i weekenden mene at den tid der bruges til at suge en passende mængde op fra et hætteglas ikke er en flaskehals i den danske vaccineudrulning.

I hvert fald i starten af vaccineudrulningen var produktionskapaciteten til gengæld en alvorlig flaskehals. I den forbindelse kan det have været nemmere at skalere kapaciteten ved at fylde på glas frem for på sprøjter.

 • 4
 • 0

Kommende vacciner kan laves til højtryksinjektion, men det stiller krav til opbevaring og formulering. https://www.weforum.org/agenda/2021/10/new...

https://www.bbc.com/news/uk-england-59642182

Det ville være effektivt hvis man brugte disse højtryksinjektioner med slangen koblet til en 200 liters tromle med vaccine. Bare line-up med ærmen smøget op og hold sundhedskortet klar til stregkodelæseren. Så behøver en vaccination vel ikke at tage over - say 10 sekunder.

 • 2
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten