Vores læser Flemming Bøgelund har spurgt:
Når man skal vaccinere milliarder af mennesker, skal vaccineglas så kun indeholde fem eller seks doser?
For det første skal de små glas produceres - en fordyrende faktor.
Dernæst kræves der en omfattende modtagekvalitetskontrol før påfyldning. Glassene skal overholde små tolerancer, ellers kører de fast i maskinerne. Og når de kører fast, nedsættes produktionshastigheden drastisk.
For det tredjes skal de steriliseres, og efter påfyldning skal glassene lukkes.
Så skal der etiket på, og til sidst skal de pakkes.
Bør vaccineglas ikke være i liter, eller med så mange doser, som en sundhedsmedarbejder kan bruge på en vagt?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan en kviktest vise falsk positiv, hvis der ikke er virus til stede?
Rolf Sass Sørensen, Vice President for Investor Relations i Bavarian Nordic, svarer:
Det er rigtigt interessant spørgsmål. Der er dog mange gode argumenter for at gøre det, som det gøres nu.
For det første er det meget sjældent, at man står i en situation, hvor man gerne vil have milliarder af mennesker vaccineret på en gang. Og selv i denne situation er det meget forskelligt fra land til land, hvor mange der bliver vaccineret ad gangen.
Alene i Danmark foregår det på utallige måder, set hen over landet. Der findes både de store vaccinationscentre, men der vaccineres også hos de praktiserende læger og i hjemmeplejen.
Det ville betyde, at man ville have behov for mange forskellige størrelser hætteglas, og det ville være en kæmpe udfordring produktionsteknisk. Anlægget skulle gøres mere fleksibelt, men det ville også kræve nye godkendelser af myndighederne. Det kan tage lang tid at få, og tid har været en afgørende faktor her under corona.
Læs også: Spørg Fagfolket: Kommer man hurtigere over en influenza ved at sulte sig?
Desuden er små flasker langt nemmere at pakke, og de er mere robuste over for stød, eller sågar hvis man taber dem. Hvis glasset bliver for stort, bliver det mere skrøbeligt, og så skal du opdimensionere alle fysiske parametre for at gøre det robust nok. Og så ender man måske ikke med at spare så meget glas alligevel.
Der er også andre faktorer, der gør, at vaccine i literflasker ville være noget af en udfordring at arbejde med.
Vacciner har begrænset holdbarhed, så når glasset først er åbnet, skal de bruges forholdsvis hurtigt. Nogle af dem - f.eks. den fra Pfizer – skal desuden opbevares ved bestemte lave temperaturer. Derfor ville man risikere meget spild ved større glas.
Så er der hele hygiejnespørgsmålet. Når man åbner glasset, er den pr. definition ikke længere steril, så forestil dig, hvis flere læger skulle håndtere den og stikke mange sprøjter ned i en stor flaske, indtil den var brugt. Det ville være en stor risiko at løbe.
At glasset indeholder fem eller seks doser er formentlig kompromisset, hvor så mange hensyn som muligt er taget, og herefter er det bare det mest effektive og sikre at gøre hele processen ensartet.
