Spørg Fagfolket: Hvorfor klør det spontant på min hud?

10. januar 2019 kl. 14:003
Spørg Fagfolket: Hvorfor klør det spontant på min hud?
Illustration: Bigstock/dexter007.
En læser vil gerne vide, hvorfor det lige pludselig kan begynde at klø, selv om der ikke sidder noget på huden. Det svarer overlæge i hud- og allergiafdeling på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Erik B. Madsen spørger:

Af og til klør det et eller andet sted på ens hud. Hvis der ikke lige har anbragt sig et fremmedlegeme - dødt eller levende - på stedet, hvorfor klør det så?

Og hvorfor forsvinder denne kløen, blot man kradser et par gange på stedet med en negl?

Jesper Elberling, overlæge og klinisk lektor på Herlev og Gentofte Hospitalers hud- og allergiafdeling, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kløe fra myggestik eller eksem? Prøv med et varmt bad

Kløe defineres som en ubehagelig sanseoplevelse, der udløser en trang til at kradse. Kløe signaleres til hjernen via kløenervers forgreninger fra de yderste hudlag. Disse primære kløenerver forbindes i rygmarven med sekundære kløenerver, som videresender kløesignalet til hjernen. Dette er illustreret i figur 1 nedenfor.

Figur 1. Illustration: Elberling J & Arendt-Nielsen L./Ugeskrift for Læger.

Når man kradser på huden, aktiverer man hudens smertenerver, som, parallelt med kløenerverne, løber til rygmarven, jf. figur 1.

I rygmarven sker en kradsbetinget hæmning af kløe, ved at smertesignalet aktiverer de såkaldte BHLHB5-interneuroner, se figur 2, som illustrerer smerte- og kløenervernes individuelle forbindelser i rygmarven, samt det kløehæmmende interneuron BHLHB5, som ved aktivering fra smertefibre kan hæmme kløesignalet i rygmarven.

Figur 2. Illustration: Elberling J & Arendt-Nielsen L./Ugeskrift for Læger.

Hvor krads og afkøling kan lindre og undertrykke oplevelsen af kløe, er det velkendt, at opvarmning af huden kan øge kløenervernes følsomhed.

Dette skyldes tilstedeværelse af temperaturfølsomme receptorer på hudens kløenerver. Aktivering af disse receptorer med varme vil øge nervernes følsomhed for kløefremkaldende stimuli, hvorved f.eks. en helt diskret kløe kan blive betydelig kraftigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette kan typisk ske, når man om aftenen lægger sig under en varm dyne.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor snotter vi?

Spontan kløe kan have flere forklaringer, men mekanismerne er endnu dårligt beskrevet.

Kløenervernes følsomhed afhænger af flere faktorer. Specielt bør nævnes hudtørhed, som kan øge hudens kløeaktivering betydeligt. Dette kan forebygges ved at bruge fede cremer, f.eks. i vintermånederne og efter badning.

En øget opmærksomhed på kløe kan også ændre og forstærke vores kløesignaler til hjernen. En sådan skærpelse kan opstå, når vi hører om folk, der har fået lus eller fnat, og hvordan disse sygdomme kan klø noget så forfærdeligt.

Spontan kløe forekommer særligt ved de såkaldte neuropatiske kløetilstande, som typisk opstår efter tryk eller beskadigelse af en nerve.

Spontan kløe kan også optræde hos helt raske personer, men mekanismerne er som nævnt dårligt beskrevet.

Reference: Elberling J & Arendt-Nielsen L. Transmission og modulation af kløe. Ugeskr Læger 2014;176:V01140014 Illustration: Ugeskrift for Læger

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
11. januar 2019 kl. 22:09

Til Jan Weis: Altså, hvis næsen klør, kan det have 2 grunde: Enten får du næsvise fremmede, eller også er det fordi én, som er glad for dig, tænker på dig. Det troede jeg, alle vidste. Steen

2
11. januar 2019 kl. 01:20

En anstrengt uvidenskabelig observation - hver gang begge hænder er optaget af et eller andet gøremål - begynder næsen at klø ...

Sidder der mon primære kløenerver og griner ...

1
10. januar 2019 kl. 18:42

Fedt ord! Og godt og interessant svar på en tilsyneladende banal sammenhæng, som rejser nye spørgsmål. Både oplevelsen af kløen og kradsen beskrives som ubehagelige men kombinationen kan dog være ganske frydefuld? Så hvad sker der lige der? Har selv et bestemt, utilgængeligt sted midt på ryggen hvor det ofte klør af uransagelige grunde. Og varme er ganske rigtigt en forstærkende faktor.