Spørg Fagfolket: Hvorfor er grøntsagsskuffen placeret nederst i køleskabet?

Illustration: Bigstock/Yastremska

Vores læser Jesper Juncher har spurgt:

I supermarkedet ligger frugt og grønt ikke på køl. I køleskabet er der derimod en skuffe til grøntsager.

Hvorfor er den altid placeret nederst i køleskabet, hvor der er koldest.

Læs også: Spørg Fagfolket: Bliver olien i nødder beskadiget ved ristning?

Leif H. Skibsted, professor emeritus i fødevarekemi, Københavns Universitet, svarer:

De første køleskabe og kølerum skulle blot køle. I dag skal køleskabet også holde orden og organisere din mad, så forskellige madvarer ikke forurener hinanden.

Varm luft stiger op, mens kold luft falder ned. Det er derfor, køleribberne er placeret øverst og bagerst i køleskabet. Det giver god cirkulation, når den kolde luft falder udover og nedad.

I kølerum i de første andelsmejerier kølede man med is, udskåret af vinterens frosne søer og gemt i ishusets kælder til brug om sommeren.

Den kolde luft fra den smeltende is ledtes ind nederst i kølerummet for at sive op under køling af drittelsmørret for derefter at blive ledt ud varmere øverst i kølerummet tilbage til den kolde is. Altså omvendt cirkulation af det moderne køleskab, men stadig en cirkulation, drevet af forskellen mellem vægtfylden af kold og varm luft.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor skummer te fra mikroovnsvand?

Forhindrer faldende jord

I et moderne, velisoleret køleskab, der har stået uåbnet natten over eller længere, vil temperaturen være lavere i skabets bund end øverst i skabet. Når køleskabet åbnes og lukkes, vil denne temperaturligevægt dog forstyrres.

Grøntsagsskuffen placeres i dag typisk nederst i køleskabet adskilt af en glasplade. Køleskabets anden funktion, nemlig at organisere madvarerne i den almindelige husholdning, giver bedre hygiejne med denne placering.

En alvorlig risiko ved opbevaring af madvarer i køleskab er forurening med jordbakterier fra uindpakkede grøntsager. Når grøntsagerne er placeret nederst, kan farlige bakterier eller deres sporer ikke falde længere ned.

Placeringen længst væk fra køleribberne giver også mening, da direkte kontakt med de kolde køleribber kan give salat og agurker frostskader.

Nogle grøntsager bør dog ikke opbevares sammen, selv ved lav temperatur. Modnende tomater og bananer udånder luftarten ethylen, der fremmer modning af andre grøntsager som agurker, der jo foretrækkes grønne og umodne.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skuffer fungerer kun hvis man rækker ned i dem. Så hvis man vil have grøntsagerne i en skuffe, så kan de ikke være øverst i et almindeligt størrelse køleskab.

Men hvor der er koldest afhænger altså også af hvorfra der køles ned og hvorfra varmen forsvinder. I mit køleskab er der en kraftig glasplade over grøntsagsskuffen. Ifølge manualen er der koldest lige over denne, hvorfor der er en pålægs-/kødskuffe på den plads, og varmere nede i grønsagsskuffen nederst. Jeg har ikke målt efter, for det virkede som om den del af manualen var skrevet af en ingeniør, men måske skulle jeg.

Der er lidt information på Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Crisper_drawer

Jeg synes også den der jordbakterie-teori er lidt spøjs. Jeg troede der var enighed om at det er rå kødprodukter man skal være varsom med?

 • 4
 • 0

Tomater i køleskab er den største aromadræber - glem alt om det. Mit køleskab har i øvrigt en ventilator, der fordeler luften i skabet, så temperaturen i store træk er den samme over alt.

 • 4
 • 1

Jeg synes også den der jordbakterie-teori er lidt spøjs

Den er skam ganske anerkendt. Alle gastronom uddannede lærer om ikke at blande grøntsager med andre madvarer, ligesom rå kødvarer og fisk skal holdes adskilt.

Derfor anbringes råvarer som kød, fisk og grøntsager i forskellige køleskabe (og i de helt store køkkener, forskellige rum) indtil de er klar til endelig at blive "mixet sammen" i retten.

I et køleskab vil rå fisk og kødvarer også skulle placeres i hver sin skuffe. At der er en glasplade over de rå grøntsager, er nok et forsøg på et ekstra værn mod evt. spild fra andre varer ovenover, da grøntsager jo også ofte spises ikke tilberedt, hvorfor det ikke vil være hensigtsmæssigt at der er dryppet saft fra rå fisk eller kød på dem.

Men tilsvarende så er jord fra grøntsagers rødder, ganske bakteriefyldte, og absolut ikke til at spøge med hvis de skulle inficere kød som ligger på køl i en periode.

Man kan selvf. gennemstege/koge kød og fisk så det bliver nærmest uspiseligt, for at undgå levende bakterier, men nogle af bakterierne producerer også toksiner, som i nogle tilfælde stadig findes i kødet efter opvarmning.

 • 3
 • 0

an kan selvf. gennemstege/koge kød og fisk så det bliver nærmest uspiselig

Ja, det oplever man desværre lidt for tit. Ikke mindst overvarmet fisk er forfærdeligt.

Min løsning er, at jeg kun opbevarer kød og fisk i køleskabet i lukkede bokse. Hidtil er det lykkedes at undgå kontaminering. Ved hjemmelavede spegepølser m.v. tillader jeg mig lidt politisk ukorrekt at bruge et nip nitritsalt. Botulisme er ikke en risiko, jeg vil løbe.

 • 1
 • 0

Jeg opbevarer også de forskellige fødevaregrupper i skuffer i omvendt rækkefølge, pga. temperaturfordelingen i mit køleleskab.

De fleste har nok kun 1 termometer i deres køleskab. Jeg har desværre tre.

Problemet er, at målingerne har vist at jeg på øverste hylde har 8 til 10 grader, midterste 2 til 5 grader og i skufferne -4 til 0 grader.

Denne temperaturfordeling er ikke egnet til den klassiske opbevaring af fødevaregrupperne.

Spørgsmålet er så om mit køleskab er typisk og jeg kun har opdaget det pga. min atypiske måling eller om det er atypisk?

Hvis det er typisk burde man ikke opbevare fødevaregrupperne som anbefalet.

Re: jordbakterier og kødbakterier. Begge slags er det skidt at få blandet sammen med den anden fødevaregruppe.

Jeg har udover temperaturfordelingen også fundet anbefalingen af placeringen af fødevaregrupperne ulogisk i forhold til, at kød bliver tilberedt og grøntsager og frugt tit spises råt. Dvs. skulle der være krydskontaminering er det da værre med f.eks. samonella på salat end jordbakterier på søndagsstegen.

Ud fra det ville jeg også opbevare maden modsat anbefalingerne.

Derudover spekulerer jeg også over, hvad bevæger sig nemmere nedad, kødsaft eller jord?

Da pladsfordelingen i mit køleskab følger den klassiske anbefaling, har jeg pladsproblemer til grøntsagerne. Jeg har heller ikke plads til mere end et køleskab.

Så hvis jeg skulle købe et nyt et;

Jan A. Nielsen hvor sikker er du på at temperaturen i dit køleskab med ventilation er den samme i hele køleskabet?

Har du lavet kontrolmålinger?

 • 1
 • 0

Jeg troede det skyldes, at luftfugtigheden er større i bunden af køleskabet og afskårende grøntsager holder sig længere, hvis de har en vis luftfugtighed omkring sig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten