Spørg Fagfolket: Hvorfor er flaskevand så ufatteligt dyrt?

Illustration: Bigstock/Rido81

Vores læser Dannie Sevang Berthelsen spørger:

Hvorfor koster vand på flaske - fx en halv liter - så meget? Ofte omkring 15-20 kroner per liter?

Til sammenligning kan man købe 4 liter discountcola eller omkring 1,5 liter benzin for det samme beløb...

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvornår bliver min sodavand hurtigst flad?

Vi har spurgt Cassandra Sevigny, som er master-studerende i økonomi på University of Montana og bl.a. behandlede dette spørgsmål i sit bachelorprojekt:

Dette er også et spørgsmål, jeg ofte selv har tænkt på, men det har lidt med økonomi og lidt med markedsføring at gøre.

Både cola og vand er billigt er producere, så det handler ikke om produktionsomkostninger. Det simple svar er, at virksomhederne kan tage den pris, som folk vil betale.

Vand differentierer sig fra de fleste andre varer i vores liv (inkl. cola), fordi vi har brug for det for at holde os i live.

Læs også: Spørg Fagfolket: Tager tænderne skade af danskvand?

Det handler om branding

Ifølge traditionel økonomisk lære er folk villige til at betale mere for varer, som har høj værdi for dem selv, og det betyder, at virksomhederne kan tage højere priser for de varer.

Derfor vil vi alle teoretisk set betale store summer for at få adgang til vand, fordi vi ikke har alternativer. Hvad har vi ellers, der både kan bruges til at drikke, til madlavning og til at gøre rent med?

Af samme årsag opfatter de fleste industrialiserede byer vand som en basal rettighed og sørger for, at der kommer vand ud af hanerne. Postevand er billigt og flyder som oftest i ubegrænsede mængder.

Virksomhederne, der sælger vand på flaske, skal konkurrere med dette billige alternativ. For at gøre det må de overbevise forbrugerne om, at flaskevand er bedre end postevand.

Læs også: Spørg Fagfolket laver husforsøg: Hvor meget længere holder kaffen sig varm i et termokrus?

Nem at have med

Flaskevand kan også godt være mere værdifuldt end postevand i nogle tilfælde. Det handler i første omgang om bekvemmelighed, eller ’convenience’. En flaske er nem at tage med og kan smides ud efter brug.

De fleste butikker sælger flaskevand, så det er nemt at komme til, hvorimod offentlige vandposter kan være sværere at finde.

For det andet, så har flaskevand en ensartet smag. Mange drikkevareproducenter renser vandet, de bruger, og tilsætter deres egen særlige blanding af mineraler, så alle flaskernes indhold smager ens.

Dette kan være vigtigt, hvis en person ikke kan lide deres postevand, eller hvis vandet i hanen ikke er helt rent.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver en kold øl fra fryseren først til is efter åbning?

Cola er billigt

Resten handler om lutter markedsføring: Hvis virksomhederne kan få forbrugerne til at tro, at flaskevand er bedre end postevand, så vil de betale mere for det.

De hævder måske at deres vand er renere, sundere, smager bedre, er mere opfriskende eller kommer fra en mere naturlig kilde end postevand eller andre mærker. Selv den høje pris alene kan få folk til at tænke, at det må være bedre.

Nogle gange behøver de heller ikke at påstå, at vandet er bedre. Mange mærker bruger billeder af bjerge eller krystalklare strømme af vand på deres mærkater, så vi automatisk får de tanker, uden at nogen kan komme efter dem og sige, at de skriver, at det er bedre. Faktisk bliver postevand i nogle tilfælde hældt på flasker i en bestemt by og solgt over hele verden!

Drikkevareproducenter behøver ikke at arbejde lige så hårdt for at retfærdiggøre en højere pris på fx cola. Der er ikke noget offentligt tilgængeligt cola, så producenterne konkurrerer kun med hinanden om forbrugerens søde tand.

At forbrugeren allerede godt kan lide cola og køber meget af det, gør også, at det kan sælges ekstremt billigt i store mængder.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fakta: Flaskevand pa dansk marked er blødt vand - har lav koncentrationer af calcium og magnesium. Hvis nogle vandvaerker onskede at producere blødt drikkevand, reducere calcium og/eller magnesium, vandpris ville stige med 2-5 kr./m3 (1'000 liter) Besparelse med blødgøring af vand er mellem 4- 7 kr./ m3 vedr. forskellige raporter.

Men der er problemer med blødt vand branding.

  • 2
  • 6

Det vand som kommer ud af din vandhane i Danmark er det pureste grundvand. Calcium og magnesium er vitale mineraler, og der er ingen grund til at drikke blødgjort vand.

  • 24
  • 0

I Danmark er vand på flaske - både kildevand, kildevand med brus, danskvand, og citronvand billigere end sodavand. Typisk koster 2 liter danskvand ca. 5-6 kr. Der kan købes mange typer sukkerfrit saft som kan hældes i, og giver et billigt og sundt alternativ til sukkerfri sodavand og Cola.

Desværre har der været mange investeringer i, at ødelægge vores helbred. Usunde produkter gøres billige. Og sunde produkter sælges dyrt. Formålet er alene, at få forbrugerne til at vælge usundt frem for sundt. Hvis virksomhederne og distributørerne valgte at have holdning, så kunne det måske gøres noget ved det.

  • 2
  • 10

Og for det beløb får du mellem 50 og 100 liter af det reneste og sundeste postevand.

Jeg har boet blandt andet i København. Det viste sig, at hele området var en stor losseplads. Med en kombination af afværgeboringer og boringer, så lykkedes det at holde små områder fri for forurening. Efterhånden som der så kom forurening i alligevel, måtte de lukke flere og flere boringer. De endte med at lukke vandværket, og bygge et nyt, der renser vandet efter de nyeste metoder. Jeg er også i tvivl om rørsystemet, pumpeanlæg mv. Bor man i et højhus, så er der pumpeanlæg og tryktanke der skal få vandet op på de øverste etager. I nogle tilfælde opdages pludseligt en vandforurening - men hvor mange år er det gået, inden det opdages? Hvis vi havde automatisk og løbende kontrol af vandet, så vil måske være støre sandsynlighed for, at vandet var rent.

  • 1
  • 8

Så vidt jeg ved

På GEUS hjemmeside kan du se alle analyser fra alle vandværker i landet. Prøv at finde tilsvarende for flaskevand.

Der er udfordringer med vores grundvand - men fund i drikkevand er dog typisk pænt under grænseværdien - og de fleste vandværker leverer da heldigvis vand unden målbare indhold. Avanceret rensning med f. eks. aktivt kul sker kun på ganske få af vores vandværker.

  • 9
  • 0

Ogsa du mener pureste grundvand med BAM eller DMS?

Grænseværdien for de to stoffer i det vand, der kommer ud af din hane er 0.1 mikrogram / liter.

Prøv selv at undersøge, hvad den er for flaskevand. Hint: det er mange gange højere, da flaskevand er kategoriseret som fødevarer

Som John er inde på, er det eneste argument for flaskevand convenience - på alle objektive parametre er det vand, der kommer ud af hanen bedre.

  • 18
  • 1

...så har det alt med markedskræfter at gøre og intet med produktionsomkostninger.

En lille beregning baseret på ugens priser i Calle, en af de grænsebutikker, Fleggaardkoncernen ejer (fordi tyskerne ikke har samme afgifter, som nok gør sodavand lidt dyrere i DK og det var nemt at finde sammenlignelige priser der):

Literpris i DKK: Coca cola på dåse: 7,58 Pepsi på dåse: 5,68 Harbo cola på dåse: 4,29 Egekilde vand på dåse: 6,69 Aqua 'Dor på 0,3l flaske: 4,00 No name vand på 0,5 l flaske: 2,72 Coke på 1½ l flaske 5,56 Pepsi på 1½ l flaske: 4,33 De har ikke vand i store flasker der.

Drikkevarer i stationskiosken er bare dyrt, fordi du køber det uanset om det koster 5 eller 20 kr, hvis du er tørstig.

  • 18
  • 0

Så vidt jeg ved hentes drikkevandet der sælges i flasker ikke fra områder med kendt forurening og holdes ikke rent, med aktive kulfibre, og andre filtre.

Det afhænger i høj grad af producenten og markedet.

Artiklen jeg linker til nedenfor handler on "Dasani" men hævder at ca. 40% af vand på flaske markedet reelt er renset vand fra den generelle vandforsyning eller fra floder og søer. https://www.commondreams.org/dasani-nothin...

"Nestle's Pure Life is one such leading brand and PepsiCo's Aquafina is another, while Danone's Sparkletts and Alhambra marques are top sellers in the United States, where mains water purity is not usually an issue."

  • 1
  • 0

Andre sporgsmål er om vandsproducenter reaktion tid - hvor lang ting der tage at lave analyse og sende uklart vand til kunderne. Måske de er forskel mellem kildevand producenter, som validerer vand før levering, og vandværker, som analysere vand for pesticider en gang per år.

Der er stadigvæk vandværker som ikke prøvet drikkevand for DMS! Og pesticider/stoffer liste er løbende opdateret så vi kender ikke hvis vand som vi drikke idag vil komme med gode resultater i morgen.

Vedr. flaskevand kvalitet problemer der er andet problem - temperatur af vand i løbet af transport og lagring - højere temperatur giver vækst i bakteria. Den problem eksisterer næsten ikke i postevand.

  • 1
  • 7

Som det også nævnes af andre kan vand med og uden brus få langt billigere end 12-15 kr/0.5 l. Den pris er vist fra en kølemontre i en kiosk. Her er sodavand også langt dyrere. Prisen her er vist mere et udtryk for hvor meget man kan få folk til at betale i den situation!

IMO er der forskel på discount sodavand og mærkevarer - mens der for vands vedkommende (u/m brus) ikke er den store forskel.

Men når det så er sagt er der vist ikke den store grund til at drikke flaskevand (uden brus) derhjemme når vi taler om DK.

  • 3
  • 0

Nej, jeg er ikke i korstog imod vores vandforsyninger. Men jeg har erfaring at der er STOR forskel mellem hvad menneske tror om drikkevand og hvad er realitet. Der er mere følelser end faktum-baseret analyse.

For eksempel vi ved ikke hvor mange danskere i mange år have drukket vand med pesticidrester langt over grænseværdien. Men i teorien der kunne skete, uanset hvis der er 10-20 år debat om pesticider i grundvand.

Jeg vil ikke giver navn her, men der er vandværker som misser data for DMS elle andre pesticider på Jupiter/Geus database (måske det er på vej for nogle af dem eller vandværker bestem at måle pesticider kun i råvand pga økonomi).

  • 0
  • 5

Efter min mening følger vandprisen loven om prisens afhængighed af udbud og efterspørgsel, altså en økonomisk "naturlov".

Flaskevand er et element i "sundhedsbølgen", hvor vand "markedsføres" massivt som et sundhedsprodukt fra flere sider i modsætning til de enkelte sodavands-mærkers markedsføring af deres eget produkt.

Alene fordi der er tale om ét produkt, der leveres af flere sodavandsleverandører, motiveret af en kraftig efterspørgsel, kan de enkelte sodavandstyper ikke konkurrere.

  • 1
  • 0

Man kan også hælde sit hanevand i en drikkedunk og dermed gøre det transportabelt.

Ud fra et sundhedsperspektiv er der ingen grund til at fravælge dansk vandværksvand.

Prøv at gøre det, og hav det til at stå nogle uger. Og køb noget flaskevand og stil ved siden af. Hvad vil du så helst drikke? Jeg foretrækker flaskevandet. Det smager frisk. Hvorímod vandhanevandet smager dovent - der er bakterier i.

  • 2
  • 3

Så har det ikke stået længe nok! Både flaskevand og hanevand har næsten altid en ganske lille kimtal (bakterier, der vokser ved 22 gr. C.) Hvis man lader vandet stå ved stuetemperatur vil kimtallet stige i nogle få uger, hvorefter det vil falde igen. Når flaskevand har en holdbarhed på typisk 1 år, er det bakterielt helt OK, hvis kimtallet er lavt nok ved tapning. Jeg mener, det var en tysk undersøgelse, der engang viste, at kimtallene var større i flaskevand i plast- end i glasflasker. Hanevand, vi selv tapper på flasker skal stå i køleskabet og drikkes eller hældes ud efter et par dage, fordi vores egne genbrugsflasker sjældent er helt rene (sterile).

  • 4
  • 0

Jeg mener, det var en tysk undersøgelse, der engang viste, at kimtallene var større i flaskevand i plast- end i glasflasker.

Jeg tror der er forskel på flaskevand. En gang fik jeg noget i netto, der ikke engang var helt klart. Det fra Haralds Kildevand og Denice har jeg dog ikke oplevet problemer med. Der er også forskel på vandhanevand. Jeg har boet i Bagsværd i højhus. Der smagte vandet af olie, og man kunne mærke på tungen at det var fedtet. Og på et tidspunkt smagte det af klor, selvom de påstod der ikke blev brugt klor i københavns forsyning. I søborg var vandet ok - vandværket var tæt på mosen og i et område der ikke var forurenet, men var der underskud på vand kom lidt fra Tinghøj, og her tilsatte man dengang klor. Jeg har boet på landet. Her blev vandværket lukket, fordi at en bondemand tømte sin gifttank ud over vandværket. Og så blev lavet en ny boring, og vandet måtte ikke drikkes et halvt år, fordi det indeholdte arsenik. Det gik et halvt år, før de fik sat filtre på. Og et andet sted jeg boede var vandet helt rent, og perfekt ifølge målingerne. Men, det som kom ud af hanen var altid beskidt. Jeg tror der var hul på røret, og åbenbart er der kommet jord i. Nu bor jeg et sted, hvor de gør meget ud af vandforsyningen, og jeg tror vandet er godt. Vi har lige fået udskiftet alle plastrør til nye plastrør, fordi de gamle begyndte at blive utætte. Alt i alt, er min erfaring dog, at vandet der kommer ud af hanen har tvivlsom kvalitet, og langfra kan leve op til det som prøverne hos vandværket viser. Om det så skyldes højhusets egen vandsystem, eller om det skyldes distributionen ved jeg ikke.

  • 0
  • 1

--- fordi det efterspørges, og nok lidt snobbe-effekt/plankeværkseffekt (Tom Sawyers eventyr) som får noget der er specielt til at stige i værdi.

Selv drikker jeg mest vand fra hanen, men nogle gange kan det være praktisk at købe en flaske vand - enten fordi man måske er (uplanlagt) længere tid på farten. Eller hvis man er på en flerdages-cykeltur, og ikke vil bruge en flaske for mange dage i træk (svær at vaske op på farten).

Selv foretrækker jeg de billige fra Rema 10-hundrede, da flasken ikke virker så "skraldrende plastikagtig".

Der er efter sigende mere at de problematiske stoffer i de billige vand(flasker), men da jeg måske kun drikker en flaske hveranden eller hver tredje uge er der nok andre ting i min levevis jeg bør bekymre mig mere om ...

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten