Spørg Fagfolket: Hvorfor fjerner opvaskemaskinen ikke alle rester?

2. maj 2022 kl. 19:186
Spørg Fagfolket: Hvorfor fjerner opvaskemaskinen ikke alle rester?
Illustration: Jollier/Bigstock.
En læser undrer sig over, at selv moderne opvaskemaskiner nogle gange efterlader rester på servicet. Leif H. Skibsted fra KU forklarer, hvad der sker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi har et gammelt spørgsmål liggende fra Valdemar Stilling, som stadig forekommer aktuelt, så her kommer det:

Med de moderne opvaskemaskiner er det mig en gåde, at madrester/skidt engang imellem kan sætte sig så godt fast, at man skal brække en negl eller nærmest bruge en fil for at få det af.

Hvad er det for nogle bindinger, som findes i almindelig mad, der er så stærke?

Leif H. Skibsted, professor emeritus i fødevarekemi, Københavns Universitet, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fedt, kulhydrat og protein er de tre hovedkomponenter i fødevarer. Fedt forliges dårligt med vand, mens kulhydrater er hydrofile – de elsker vand, og de fleste kan befugtes med vand eller ligefrem opløses i vand.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er grøntsagsskuffen placeret nederst i køleskabet?

Proteiner kan være vandopløselige eller forliges bedre med fedt afhængig af proteinets struktur. Forskellige pigmenter som klorofyl og plantefenoler giver fødevarerne farve. Alle kan de give pletter på tøj eller give problemer ved opvask.

I opvaskemaskiner anvendes opvaskemidler, der indeholder ikke-ioniske tensider – stoffer, der mindsker vands overfladespænding, så fedt og uopløselige proteiner lettere danner emulsioner med små dråber fordelt i vandet, som så kan skylles væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opvaskemidlet kan også være tilsat enzymer, der klipper kulhydrater og proteiner i mindre stykker, der bedre forliges med vand og derfor lettere skylles væk. Opvaskemidler er også tilsat andre stoffer, som salte af fosfonsyrer, der binder calcium og gør vandet blødere, og stoffer, der gør opvaskevandet basisk for at lette nedbrydningen af fedt.

Det er vigtigt, at opvaskemaskinen er ren, og at dyser ikke er tilstoppede, så spuling bliver effektiv. Indtørrede madrester bør også undgås.

Det går galt, hvis madrester ikke bliver vasket væk før tørringen, som er opvaskens sidste trin. I så fald kan madresterne klæbe kraftigt til bestik og tallerkener og blive hængende.

Læs også: Spørg Fagfolket: Er det farligt at vaske toiletbørsten i opvaskemaskinen?

Delvist nedbrudt fedt fra madrester vil under basiske betingelser som i opvaskevand danne calciumsalte af fedtsyrer – blandt andet det meget tungtopløselige calciumpalmitat, der ved opvarmning under tørring bliver hårdt og vandafvisende.

Der er calcium i mange fødevarer sammen med fosfat som i mælkeprodukter. Calcium og fosfat kan sammen i det basiske opvaskevand danne uopløselige salte, der ved opvarmning ældes og bliver hårde.

Avocadoer og æggeblommer er kendt for at blive siddende på bestik og tallerkener efter opvask som hårde indtørrede rester. Det er de delvist nedbrudte fedtstoffer, der sidder i en film af protein eller kulhydrat. Disse fedtstoffer kan have reageret med calcium i fødevarerne eller fra vandet – eller bare være tørret ind.

Tekopper er et særligt kapitel, idet catechiner i teen oxideres til den brune film, der klæber til koppens indre overflade. Catechiner er teens antioxidanter og udgør omkring 30 procent af tebladenes tørstof.

Deres reducerende fenolgrupper oxideres, og catechinerne polymeriseres og bliver totalt vandafvisende og svære at fjerne.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. juni 2022 kl. 13:00

Så de vaskes nu i hånden, og så bruger vi vores gode gamle tallerkener i hverdagen, hvorved alt er fint og rent igen ;)

Jeg har taget min tørn i en hvidevareforretning, den gang de ikke også skulle sælge computere og TV'er. Din oplevelse er faktisk ikke unormal. Men har din opvasker ikke mulighed for at hæve den øverste (mellemste skuffe hvis du har bestik skuffe)? Som oftest angivet med et håndtag i hver side i en anden farve end resten af maskinens plastik.

Jeg plejer at sige at én af de væsentlige forskelle på mænd og kvinder er, at mænd tester om propellerne kan køre frit inden de starter opvaskeren, og kvinder ikke gør.

Jeg tror mere det har noget at gøre med at være interreseret i mekanikken. ;-) Anyways med min nuværende maskine og med mit nuværende service, så ved jeg hvad der skal stå hvor og hvis en skuffe skal hæves! Men hvis man har gæster der er hjælpsomme!!!!! Ja så er det ikke sikkert at det bliver rent, eller måske maskinen får en sær lyd.

--------------

Lidt off topic, men noget som jeg har undredes over: Hvordan kan det være at mange ikke ved at de skal rense bundsi'en i deres opvasker. Eller trevlefilteret i en vaskemaskine. Med lidt løbende vedligehold og eventuelt lidt eddike kunne man levetidsforlænge mangt en sådan maskine.

5
17. maj 2022 kl. 09:19

Jeg plejer at sige at én af de væsentlige forskelle på mænd og kvinder er, at mænd tester om propellerne kan køre frit inden de starter opvaskeren, og kvinder ikke gør.

Om det, at der gik flere ugen inden i opklarede problemet, siger noget om dig[1], jeres rollefordeling eller min humor, ved jeg ikke :)

[1] Jeg lader her min forudindtagethed her få frit spil og antager at du er mand i et traditionelt heteroforhold.

4
16. maj 2022 kl. 21:16

nogle uger over hvorfor vores opvask ofte var temmelig beskidt selv hvis jeg brugte de bedste vaske programmer. Sådan var det ikke til at starte med.

Tænkte at den måske lige skulle renses ekstra meget, så det gjorde jeg.... stadig samme problem efter aftensmaden.

Det viser sig så.... at vi var begyndt at bruge nogle andre aftensmad tallerkener end dem vi plejede at bruge. Og de var netop så store at armen ikke kunne rotere rundt :)

Så de vaskes nu i hånden, og så bruger vi vores gode gamle tallerkener i hverdagen, hvorved alt er fint og rent igen ;)

3
16. maj 2022 kl. 19:23

Du bør nok vælge programmet 1/2-vask, hvis den ikke er helt fuld - eller et skylleprogram.

2
3. maj 2022 kl. 14:21

Tak :)

1
3. maj 2022 kl. 12:04

..selvom man altid får at vide man IKKE skal skylle af - så gælder det altså (?) kun hvis opvasmaskinen skal startes umiddelbart.

Hvis man (som os) kører med 1-2 dages mellemrum, så bør man alligevel skylle af for at sikre det bliver ordentligt rent (altså: Når der IKKE køres umiddlebart efter...)