Spørg Fagfolket: Hvorfor er Skejby Sygehus' helipad placeret oven på et kæmpe gitter?


Vores læser Finn Nedergaard spørger:
Skejby Sygehus lidt uden for Aarhus har en helikopter-landingsplatform monteret på en kæmpe gitterkonstruktion adskillige meter over en af bygningernes tag.
Hvorfor er platformen ikke bygget direkte på taget som på alle andre høje/lave bygninger med landingsplatform?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor lægger man det skrøbelige hoved forrest i ambulancen?
Søren Kvistborg, teknisk chef, Aarhus Universitetshospital, svarer:
Aarhus Universitetshospital er netop blevet samlet i et nyt hospitalsbyggeri i Skejby. Som en del af byggeriet er der konstrueret to helikopterlandingsplatforme. Platformen i den nordlige del af byggeriet (ved Skadestuen og Akutafdelingen) befinder sig 34 m oppe i luften. Den er bygget som en gitterkonstruktion oven på et p-hus.
Forud for konstruktionen af helikopterlandingsplatformen har rådgiverne på byggeriet lavet beregninger af vindforholdene på stedet. De viste, at platformen skulle placeres 34 m over jorden, hvis både Region Midtjyllands lægehelikoptere og Forsvarets store helikoptere (EH101) skulle kunne lande der.
Ellers kunne man ikke færdes sikkert på jorden, når helikopterne landede og lettede. Efterfølgende testflyvninger har bekræftet, at det var den rigtige højde, da den passer til vindtrykket fra helikopterne, som var beregnet til at skulle ligge 35 meter over terræn.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor siger en helikopter chop-chop-chop?
Rigeligt med p-pladser
P-huset under helikopterlandingsplatformen rummer 700 p-pladser og har fra starten været projekteret til en bestemt højde ud fra beregninger af behovet for p-pladser i denne del af hospitalsbyggeriet.
Størrelse på P-huset er derfor bestemt af parkeringsbehovet, og udformningen er bestemt af byggefelt, intern logistik i p-huset samt lokalplan for området.
Endvidere var der krav om, at man skulle komme niveaufrit fra p-huset og ind i Fælles Akutmodtagelsen (båretransport).
Vores nuværende driftserfaringer fortæller, at der på ingen måde er behov for at større p-hus, og derfor har det således aldrig været tanken, at helikopterlandingsplatformen skulle bygges direkte på p-husets tag.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Hvor godt isolerer en rumdragt?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor er planeter runde?
- Spørg Fagfolket: Kan man tatovere med frugtfarve?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor ruller rulletrapperne omvendt på Nørreport Station?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor er der issøjler i fuglebadet?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor lægger man det skrøbelige hoved forrest i ambulancen?
- Spørg Scientariet: Hvorfor siger en helikopter chop-chop-chop?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er sikkert indregnet i personalesundhedspolitikken at der lige skal lægges 10 minutters rask gang morgen og aften for at komme fra parkeringsplads til arbejdsplads.
Således er det i hvert fald i Odense.
... så ville det sikkerhedsmæssigt være en stor fordel hvis helikoptere altid have en netplatform højt over terrænet at lande på, og navnlig at lette fra!
John Larsson
Kunne man ikke forestille sig at det ikke er så simpelt at transportere mellem de to ender af hospitalet? Uden at kende parkeringshusets layout, så skal en båre ud fra helikopteren, i elevatoren og ned på et relevant dæk hvor ambulancen står. Her skal båren ind i ambulancen der efterfølgende skal ud af parkeringshuset og ud på den alm. omfartsvej - hvis der nu er kø på vejen er dette også ventetid. Derefter skal ambulancen ind til hjerteambulatoriet, båren ud af ambulancen og ind i akutafdelingen. Og hvor hvert minut tæller, så virker det som en nogenlunde veltænkt ide.
Det bliver spændende hvornår der bliver behov for flere p-pladser....Hvem har nogensinde hørt om et hospital hvor der var for mange p-pladser?
Ja, der er ~1 km mellem hjerteafdelingen og akutmodtagelsen, de to afdelinger der modtager pasienter med helikopter. Da første etappe af Skejby Sygehus blev bygget i 1980'erne var helikoptertransport ikke aktuelt, vi havde ingen lægehelikopter. Redningshelikopterne blev kun brugt til søredning, og i forbindelse med småøerne. Så helikoptertransport var ikke indtænkt i byggeplanerne. Rigshospitalet fik først helikopterplatform i 2007Er sygehuset virkeligt så stort, at der er brug for to landingspladser for helikoptere?
Nu er det jo ikke det der sker i Århus. Her lander de direkte ovenpå hjerteafdelingen, deraf 2 helipads. En til hjerteafdelingen, og en til den normale akutmodtagelse.Der bruges meget mere end 1/2 min. på omladning! Ud af helikopter -> transport til ambulance -> indstallering af pt i ambulance inclusiv div. udstyr-> overlevering fra helikopterlæge til ambulance personel/ modt. afd. læger-> transport -> ud af ambulance igen -> transport til afd.</p>
<p>Jens - helt enig! Så det en gang praktiseret i Aabenraa og man tænkte bare: "det er løgn i 2005"</p>
<p>Og da havde ambulancen allerede ventet i 15-20 min.!
bruges der ½ minut til omladningen fra helikopter til ambulance
Der er helt specifikt tale om hjertepatienter, som man må formode transporteres med helikopter fordi det er en ret akut situation - ellers var det vel nemmere og billigere at transportere dem med ambulance.
I den situation er patienterne koblet op til en del udstyr - måske ligefrem en hjertelungemaskine - som ganske vist kan transporteres både med helikopter og ambulance, men som generelt ikke fra starten er designet til det formål (og det er helikopteren nok heller ikke).
Så enten skal patienten kobles af det ene sæt udstyr der er i helikopteren for så at koble patienten op på det udstyr der er i ambulancen eller også (mere sandsynligt) skal udstyret med patienten. Det kræver immervæk en del præcis manøvrering at gøre den slags uden at komme til at beskade noget undervejs.
Hvis man kan springe ambulancen over slipper man for at skulle igennem endnu en omladning når den ankommer, hvilket ikke kun sparer tid, men også reducerer stress på udstyret og ikke mindst patienten.
En sygeplejerske på Skejby sygehus fortæller at p-huset stort set ikke bliver brugt!
"Personalet må ikke parkere der med de p-kort vi har (210,-/mdr) - hvis man parkerer der koster det 45 kr pr vagt. Så smart er det jo - at bygge et p-hus som man ikke må parkere i og så kan røvballefolket roligt konkludere at der ikke er behov for at udvide p-huset.."
Der bruges meget mere end 1/2 min. på omladning! Ud af helikopter -> transport til ambulance -> indstallering af pt i ambulance inclusiv div. udstyr-> overlevering fra helikopterlæge til ambulance personel/ modt. afd. læger-> transport -> ud af ambulance igen -> transport til afd.
Jens - helt enig! Så det en gang praktiseret i Aabenraa og man tænkte bare: "det er løgn i 2005"
Og da havde ambulancen allerede ventet i 15-20 min.!
Der bruges meget mere end 1/2 min. på omladning! Ud af helikopter -> transport til ambulance -> indstallering af pt i ambulance inclusiv div. udstyr-> overlevering fra helikopterlæge til ambulance personel/ modt. afd. læger-> transport -> ud af ambulance igen -> transport til afd.
Var der ikke en del spørgsmål fremme om manglende planlægning dengang?
Fra ovenstående link: "hver 2. gang en helikopter lander ved hospitalet, er der en hjertepatient ombord, som vil skulle transporteres fra helikopteren over i en ambulance for at blive kørt hen til akut behandling på hjerteafdelingerne. Det vil øge tiden, inden patienterne kan komme i livreddende behandling, med 20-30 minutter"
Afstanden mellem de to afdelinger er ca. én kilometer, bruges der ½ minut til omladningen fra helikopter til ambulance giver det ambulancen en tophastighed på 3km/t.
Er sygehuset virkeligt så stort, at der er brug for to landingspladser for helikoptere?