Spørg Fagfolket: Hvorfor er rygning ikke for længst blevet forbudt?

16. juni 2019 kl. 09:0491
Spørg Fagfolket: Hvorfor er rygning ikke for længst blevet forbudt?
Illustration: Bigstock/Engdao.
En læser undrer sig over, hvorfor det stadig kan være lovligt at ryge, når vi alle ved, at det er usundt. Et par sundhedsordførere svarer på, hvorfor et sådant forslag ikke kommer fra deres parti.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jytte Madsen har spurgt:

Jeg har ofte hørt sætningen »Hvis cigaretter var opfundet i dag, ville de ikke blive tilladt, fordi de ikke overholder sundhedskravene«.

Hvis det er sandt, hvorfor bliver cigaretter så ikke forbudt? Skyldes det tobaksindustriens store indflydelse, frygten for øget kriminalitet eller politikeres frygt for at miste stemmer?

Mit spørgsmålet er derfor: Hvilke fornuftige grunde er der til ikke at forbyde cigaretter?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sundheds- og Ældreministeriet henviser til, at det er et politisk spørgsmål, så vi har forhørt os hos et par sundhedsordførere.

Læs også: Spørg Fagfolket: Er 5G farligt for helbredet?


Liselott Blixt

Det er et lidt svært spørgsmål, for her tager man noget, der gror i naturen, og forbyder det.

Rygning har eksisteret i rigtig mange år, så det er svært at gå ud fra den ene dag til den anden og forbyde det. Sådan gælder det for mange ting, vi bruger i dag – det er muligt, at salt i maden også ville være blevet forbudt, for det er også farligt i store mængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da vi behandlede rygeloven for første gang, sagde vi, at rygere ikke skulle gøre andre til passive rygere – skal man sætte sundheden på spil, skal det kun være ens egen. Det er vores holdning.

Man kan så sige, at nogle rygere måske tumler med mange andre problemer, der er større end rygningen i sig selv. Der kan være psykiske problemer involveret, som gør det svært at holde op, fordi det får dem til at føle sig beroliget i en stresset situation.

Læs også: Skodløsning kan give bedre asfalt


Jeg ser da gerne, at vi gemmer rygerne væk, så folk ikke ser dem, men i stedet smider vi dem ud på gaden, hvor alle kan se dem. I Greve Kommune har vi haft rygefri matrikler, men så står de jo bare ovre hos naboen.

Er du voksen og har valgt at ryge, så fred være med det – jeg synes ikke, vi skal lave en masse lovgivning, men i stedet prøve at hjælpe folk.

Nogle gange bliver jeg skudt i skoene, at jeg taler tobaksindustriens interesser, men jeg prøver egentlig bare at hjælpe nogle borgere, som har nogle udfordringer, og det er svært at forbyde noget, der har været tilladt i mange år.

Jeg synes så heller ikke, at vi skal have legaliseret mere – f.eks. hash, men jeg tror på, at der kommer færre rygere i fremtiden. Jeg tror, at fokus og diskussioner rykker meget.

Når folk i min alder stopper med at ryge, er det fordi, de har venner, der begynder at blive syge – omvendt ved unge også, at hvis de skal forarge de voksne, så skal de ryge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan man tatovere med frugtfarve?


Peder Hvelplund

Det er klart, at hvis nogen kom og lancerede cigaretter i dag, så havde jeg svært ved at forestille mig, at det blev lovligt.

Men nu må vi må jo også forholde os til virkeligheden, hvor mange er afhængige af rygning, og hvor det har eksisteret i hundredvis af år.

Vi vil selvfølgelig gerne have bragt antallet af rygere ned, og vi så også med indførelsen af rygeloven, at selv om det skabte store protester, så viste det sig jo at fungere og nedbringe antallet af rygere. Man kan også lægge tobakken under butiksdisken og sætte afgifterne op.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor ryger det fra betonpælene, når der piloteres?


Jeg føler ikke, at dette er et spørgsmål om at score stemmer som politiker. Selvfølgelig kan man have en interesse i at beskytte en industri, der laver mange penge, men man kan jo for så vidt miste penge på at have begge synspunkter. Så for os spiller det ikke den store rolle.

Så konklusionen må være, at rundt regnet 20 procent af befolkningen ryger, og det kan man ikke bare forbyde. Vi vil arbejde på gradvist at gøre tallet mindre af hensyn til folkesundheden, men et decideret forbud ville være at gå for vidt i forhold til folks personlige valg.

91 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
91
20. juni 2019 kl. 12:05

Hvis argumentet for at ryge er at undgå at leve længe, til gengæld for at allerede i 50-årsalderen at have åndenød, gusten og rynket hud samt parodonteose, så har jeg et bedre forslag: Lev sundt og tag strikken når du ikke gider leve længere.

Det tror jeg nu ikke at det er. Men jeg vil lige rette dit udsagn: Du SYNES at du har et bedre forslag. Og det er selvfølgeligt helt OK. Det skal bare være den enkeltes beslutning. Det er det som skiller demokrati fra flertalsdiktatur.

90
20. juni 2019 kl. 11:28

Nu er sundhed jo en meget relativ størrelse. Hvis du tog ud i de mest afsides liggende egne af verden uden berøring med usunde ting (eks. Regnskovsindianere fra Amazonas), ville du nok få et andet perspektiv på sundhed og livskvalitet.

Hvor vil du sætte grænsen for hvormeget du skal bestemme over din nabos levevis? Røde bøffer, sankthansbål i haven, saftevand i hverdagen, øl på en onsdag, en bil der kører på diesel, for lidt motion. Spørgsmålet er om lovgivning har den rette hensigt, forbudstiden i USA er et godt eksempel på hvor galt det kan gå.

89
19. juni 2019 kl. 20:51

Hvis argumentet for at ryge er at undgå at leve længe, til gengæld for at allerede i 50-årsalderen at have åndenød, gusten og rynket hud samt parodonteose, så har jeg et bedre forslag: Lev sundt og tag strikken når du ikke gider leve længere.

88
19. juni 2019 kl. 15:19

Man kunne helt overveje at forbyde livet, som endnu ingen er sluppet levende fra. Det er fyldt med smerter, sygdomme, vold, krig og komplikationer. Desuden er menneskets historie en lang miljøkatastrofe.

Jeg går ud fra at dette er rationalet??

87
19. juni 2019 kl. 10:29

Man bliver dårlig meget før de sunde, og dør noget før. Altså både færre leveår og færre gode år.
Hvorfor er det, at så mange herinde, mener at de kan definere hvad andre mennesker anser som "gode år" ?
Det er faktisk ret skræmmende.

Så lad os omdefinere til: Flere år, hvor helbreddet ikke er det store problem, hvor man kan bevæge sig frit, rejse, se en film, læse en bog, besøge familie og venner, gå i teatret og til koncerter, nyde et godt måltid mad og meget mere.

Om det så er "gode år" må enhver naturligvis afgøre med sig selv. Det har du ret i. Men hvis det er dårlige år, så må de forudgående liv da have været en ren jammerdal.

86
19. juni 2019 kl. 09:28

Dertil kræves en lovændring, så stoffet ikke længere er ulovligt ved lægelig ordination. Det legliserer stadigt ikke stofferne.Det lyder mægtig interessant, at en lovændring ikke kan legalisere stofferne.Kan du uddybe denne nyskabelse indenfor juraen?

Det er da ikke så svært, og nogen juridisk nyskabelse er det ikke.

Der stor jo "så stoffet ikke længere er ulovligt ved LÆGELIG ORDINATION". I dag er det præcis sådan for fx Stesolid og anden receptpligtig medicin - men der findes da masser af ikke-legale stesolider mv. til salg i forskellige miljøer.

Skrev du din kommentar lidt for sent om natten?

83
18. juni 2019 kl. 20:52

Har du haft en barsk barndom?
Eller synes jeg, du bør betale din gæld til samfundet med f.eks. 1.000 kroner pr. stykke slik, du har fået som barn. Indbetal beløbet til Skat.

Jeg forventer ikke, at afgiften på slik bliver så høj - den skal jo "kun" betale de udgifter, som slikket medfører. Vi har i høj grad allerede betalt en del af disse udgifter selv over vores tandlægeregning, så jeg kan ikke se, at de skal lægges på med tilbagevirkende kraft, med mindre at samfundet vil betale tandlægeregningerne som vi har haft.

Hvis en afgift på 1000 kr. per stykke slik bliver nødvendigt, så er det om at få den lagt på hurtigst muligt. For under alle omstændigheder skal pengene jo betales. Den eneste måde at undgå det på, er at undgå slik.

81
18. juni 2019 kl. 20:28

Jeg ved godt at der ikke findes dumme spørgsmål, men det her tangerer godt nok...!
Hvorfor forbyder man ikke chips?
Hvorfor forbyder man ikke vingummi og andet slik?
Hvorfor forbyder man ikke overflødig bilkørsel?
Hvorfor, hvorfor dit og hvorfor dat!

Jeg syntes det er et meget godt spørgsmål, da vi har mange der kommer på hospitalet på grund af rygning. Det betyder, at det koster penge for samfundet. Ofte sker det dog først på et tidspunkt efter den erhvervsaktive alder, og hvor at det at leve længe, også er en udgift for samfundet. Plus, at rygerne betaler lidt ekstra i skat.

Langt værre ser det ud med sukker. Jeg tror at sukker er det mest skadelige stof. Det medfører mange sygdomme, fedme, og ofte sker det i en tidlig alder, og ikke først i alderdommen. Det koster også en del i tandskader, som sygesikringen ofte betaler tilskud til. Alt i alt, er sukker og kulhydrater, nok det som koster samfundet mest. Afgiften er alt for lav, til at betale samfundets udgifter. Der er både udgifter til diabetes, til fedme relaterede sygdomme, til hjerte-kar sygdomme, og til følgesygdomme, samt tandudgifter.

Jeg syntes at det er en rigtig god idé at forbyde sukkerholdigt slik - dels så kan slik godt laves uden sukker, og jeg syntes det er uetisk at give børn slik.

Vi kan dog ikke leve uden kulhydrater, men det vil være på sin plads, at lægge afgift på sukker og kulhydrater, som betaler for de omkostninger, der er forbundet med de sygdomme de medfører.

Kartoffel chips er ikke så usunde igen - det er primært kulhydraterne som er usunde, da det normalt er brugt sunde fedtstoffer. Derudover har de et højt saltindhold, som heller ikke er sundt. Popcorn er sundere - ikke mindst fordi at det er mindre i poserne, og derved færre kalorier. En typisk pose popcorn vejer 100 gram, mens en pose chips vejer 300 gram. Popcorn har et kalorie indhold på 374 kCal, og chips på 536 kCal per 100 gram. Popcorn indeholder desuden sunde kostfibre, ca. 11%-13% ifølge google, hvilket er et ret højt tal.

Min holdning har altid været, at afgifter skal bruges til at afgifte, herunder betale udgifterne som giften medfører. Derfor er rimeligt med afgifter på fosile brændstoffer, på tobak, på sukker eller kulhydrater, og på andet der er skadeligt, og derfor medfører samfundsudgifter. Med flere afgifter, kan vi kompensere for ulempen, f.eks. bygge flere vindmøller for at kompensere for CO2, vi kan få dækket de økonomiske udgifter til tænder, og vi kan reducere udgiften til sundhedsvæsenet, fordi at en del af udgifterne betales direkte af afgifterne på sukker og kulhydrat og evt. andet sundhedsskadeligt der afgiftsfrit proppes i maden.

80
18. juni 2019 kl. 19:23

Hvis staten nu mener det er så usundt, og hvis staten nu så gerne vil forhindre nye rygere i at komme til, og hvis staten nu vitterligt ...

Hvem er egentlig ham der, Staten?

Det er mit indtryk, at de fleste (alle(?)) danskere har mindst én last, hvis vi spørger de øvrige 5,6 mio. danskere. Forbyder vi, hvad nogle mener er skadelige laster (tandsmør? hvedebrød? sukker? cognac? bjergbestigning? Iron Man? bilkørsel? ... fyld selv på ...), bliver tilværelsen næppe særlig interessant, selvom befolkningen i f.eks. Nordkorea ganske givet lever lykkeligt med nogle få tusinde forbud mod alt mellem himmel og Jord - tankeforbrydelse, o.lign..

77
18. juni 2019 kl. 18:50

Og jeg kender ikke én, som har haft KOL, eller gået rundt i voksenble for den sags skyld (det sidste ved jeg slet ikke hvor kommer fra, mangeårige rygere kan have mange problemer, men demens er som regel ikke et af dem).

Aha! - så ved vi det.

" Rygning er forbundet med signifikant øget risiko for Alzheimers sygdom, vaskulær demens og andre demenssygdomme. Der er en dosis-respons sammenhæng mellem rygning og demensrisiko: jo mere røg, jo højere risiko. Holder man op med at ryge, falder risikoen for demens med tiden til et normalt niveau."

73
18. juni 2019 kl. 18:35

Selvom jeg ikke er ryger finder jeg det udgangspunkt temmelig skræmmende! Jeg håber at det hviler på mangel på empati og forståelse snarere end et fundamentalt totalitært grundsyn.

Ditto (ikke-ryger).

Mht motivationen for at forbyde det, man ikke selv bruger, så er jeg bange for, at du er for mild i din vurdering. Det er min vurdering, at de sidste tre ord i det citerede dækker bedst (tænk f.eks. på telelogning i modstrid til EU).

71
18. juni 2019 kl. 17:47

Mit bedste bud vil være at gøre tobaksrygning receptpligtig; jeg forestiller mig en to årig periode, hvor alle der ryger kan gå til lægen og få udskrevet en permanent recept på tobak. efter et år stopper alt salg af tobak i butikker og cigaretter kan kun hentes på apoteket.

Dét har jeg plæderet for i årevis.Hvis staten nu mener det er så usundt, og hvis staten nu så gerne vil forhindre nye rygere i at komme til, og hvis staten nu vitterligt har større udgifter til rygere end de inddriver genenm afgifterne og momsen, så kan jeg slet ikke se hvad de venter på.

Meen, til syvende og sidst er det måske lidt sjovere at kunne lægge en lille krones afgift oveni i ny og næ, det giver jo trods alt en lille million mere i kassen - om dagen!

70
18. juni 2019 kl. 15:05

Men jeg synes vi skal hjælpe vores unge mennesker med ikke at starte en vane, der tvinger dem til at tage en masse røde lodder

Forbudsdelen af denne hjælp er jo foretaget. Vi har 100% forbudt salg af tobak til unge...

Det forbud virker (ligesom de fleste forbud der har karakter af bedrevidende adfærdsregulering) ikke godt, idet loven trodses. Et strammere forbud vil også blive trodset. Der skal andre midler til. Eksempelvis sundere alternativer og bedre kampagner. Men vi har også 100% forbudt de sundere alternativer og droppet kampagnerne...

69
18. juni 2019 kl. 14:53

Vi ville ikke tillade andre produkter på markedet der i så høj grad forårsagede død og sygdom.

Ikke bare ville vi. Vi gør det. Det er faktisk meget få ting vi forbyder. Og I øvrigt er det vel rendyrket whataboutery at hævde at noget skal forbydes fordi noget andet er det.

Vi tillader folk alskens usund levevis. Vi tillader alle mulige farlige aktiviteter. Vi tillader endog alverdens aktiviteter, som ikke kun er usunde eller farlige for folk selv; men også for deres omgivelser. Det er fordi vi har valgt (og kulturelt adopteret) at tillade individet frie valg - navnlig når skadevirkninger begrænses til det enkelte individ. Med noget medicin og stoffer med halocinogene effekter som de bemærkelsesværdige undtagelser.

(Jeg er klar over at rygning potentielt også påvirker individets omgivelser; men disse påvirkninger er jo netop også reguleret ved lovgivning og forbud.)

Jeg er stor tilhænger af disse frihedsrettigheder; men selv når jeg ser bort fra det grundargument, har jeg svært ved at forstå hvorfor akkurat nikotin skal udses som et stof, der kalder på forbud. Der er alverdens områder man kunne tage fat i stedet - alkohol burde anses som det mest oplagte, som den største kilde til ulykkelige liv. Rygning har formentlig flest årlige dødsfald på samvittigheden; men som samfund vil jeg da hellere redde mange tusinde familier fra alkoholismens forbandelse end undgå nogle tusinde dødsfald om året, der sker en dekade for tidligt... Alkoholisme er for så vidt også et frit valg; men skader dælme også individets omgivelser; børn vokser op med ar på sjælen, som aldrig heler, familer og økonomier knuses og liv og helbred fortabes. Dertil kommer trafikfølger, personfarlig kriminalitet, voldtægter, uvenskaber mv. Det er et langt, langt større samfundsproblem end rygning.

Lad dog folk kvæles i deres tobakståger som de lyster - hvad kommer det os andre ved. Så længe folk ikke må forpeste min og din indånding uden min og din velsignelse, så skader deres last jo kun dem selv - ulig så mange andre laster... Lev og lad leve (eller dø).

68
18. juni 2019 kl. 14:33

Hvorfor er det, at så mange herinde, mener at de kan definere hvad andre mennesker anser som "gode år"

Det kan du såmænd have ret i. Jeg tænker at "Gode år" kunne være sådan noget som ikke at spilde den første halve time hver morgen på at hoste. At kunne gå ZOO rundt med barnebarnet. At kunne huske navnene på ens børn/børnebørn. At kunne cykle en tur, hvis man har lyst. At kunne gå en tur i skoven. Såmænd at kunne klare sig selv i eget hjem. At kunne tage på en ferierejse. Bare leve sit liv uden at være dopet af stærk smertestillende medicin hele tiden.

Der er jo sindsygt meget forskel på hvad stand f.eks. en tilfældig 70årig kan være i. Man er ikke herre over sit eget helbred. Men man bestemmer i høj selv hvor mange lodder man tager fra den røde bowle og den grønne bowle.

Jeg kunne såmænd være ret ligeglad med hvad folk gør med deres liv. Men jeg synes vi skal hjælpe vores unge mennesker med ikke at starte en vane, der tvinger dem til at tage en masse røde lodder.

66
18. juni 2019 kl. 11:32

Haha.

Det er som om nogle folk tror, at man bare trunkerer de sidste år af ens liv, hvis man fører en usund livsstil.

Det gør man ikke. Man bliver dårlig meget før de sunde, og dør noget før. Altså både færre leveår og færre gode år.

Statistisk set og alt det der med hende du har hørt om som røg 40 om dagen, men var frisk og rørig til hun drattede om som 90-årig. De historier er undtagelsen, men betyder utroligt meget for opfattelsen af hvad der er usundt.

65
18. juni 2019 kl. 11:29

Nej, men pointen er, at høj levealder er ikke et ubetinget gode.
Derfor mener jeg heller ikke at det kan legitimere at forbyde andre menneskers livsvalg. 0 -1

Jo, høj levealder er et ubetinget gode. Det er da bedre at komme på plejehjem, når man er 88, end når man er 75. Og der er i øvrigt væsentligt mindre ubehagelige måder at ende livet på end suicide-by-smoking.

Dem, der dør tidligt, har som regel også nogle elendige år til sidst - enten som kræftpatient med kemo, dement eller ramt af KOL. Måske endda også på plejehjem. En høj levealder betyder i langt de fleste tilfælde flere gode år, før dårligdommene, som ingen er herre over, tager over.

Men som tidligere skrevet: Rygere kan for min skyld ryge alt det de vil, bare de ikke puster røgen på mig. Det er deres eget valg. Men det er horribelt at forsøg at overbevise andre og især unge om, at det ikke er særlig skadeligt at ryge. For det er det.

Jeg siger selv fri mig for at komme på plejehjem. Det må jeg så finde en løsning på til den tid, hvis det bliver aktuelt. Med mindre jeg er blevet så dement, at jeg ikke ved, hvad der foregår. Men så er det jo egentligt også lige meget at være på plejehjem. Men derfra og så til at beslutte at påføre mig selv alle rygningens skadevirkninger i et forsøg på at dø tidligt, er der godt nok et stykke vej.

Men hvis du vil sige nej til gode år sidst i livet for at undgå de dårlige allersidst, er det naturligvis dit eget valg.

64
18. juni 2019 kl. 11:11

Vi ville ikke tillade andre produkter på markedet der i så høj grad forårsagede død og sygdom. Men man må også sige at et direkte forbud mod tobak ikke har nogen gang på jorden. Folk er reelt afhængige af nikotin (mere end hver anden der idag ryger vil gerne stoppe), og der vil fra dag et opstå et stort sort marked af tobaksvarer, som vil danne yderligere grobund for en kriminel underverden. Tilgengæld så er tobak lidt et skod drug, du bliver hverken sjov, eller får lyst til at danse, når du ryger, så blandt folk der aldrig har røget vil det antageligt ikke være et stof de efterspørger hos den lokale pusher.

En mulighed kunne derfor være at lave et forbud der indfases over tid. Mit bedste bud vil være at gøre tobaksrygning receptpligtig; jeg forestiller mig en to årig periode, hvor alle der ryger kan gå til lægen og få udskrevet en permanent recept på tobak. efter et år stopper alt salg af tobak i butikker og cigaretter kan kun hentes på apoteket. Efter yderligere et år stoppes der for udskrivelsen af recepter. på den måde skulle der gerne være stoppet for tilgangen af rygere uden at det betyder at de eksisterende rygere tvinges ud på det sorte marked.

Alternativt kan man langsomt hæve aldersgrænsen, eks. med et halvt år pr år. så får man en tilsvarende effekt, og man sikre samtidig at folk der er under aldersgrænsen når de begynder at ryge på et tidspunkt vil blive gamle nok, hvilket burde forhindre dannelsen af et sort marked.

62
18. juni 2019 kl. 10:49

Det er vel et argument for at begynde at ryge . . . . .

Klart, hellere dø som 65-årig end komme på plejehjem som 85-årig. Så er man jo på den sikre side. Og i øvrigt kommer rygere også på plejehjem, bare i en langt yngre alder end ikkerygere. Faktisk er der endda større risiko for at ende som dement på et plejehjem for rygere end for ikkerygere. Se tallene fre Demensforeningen ovenfor.

Jeg har familie på plejehjem, og det er ikke sjovt. Men det er trods alt langt fra alle, der ender deres dage der.

Så ligefrem at vælge suicide-by-smoking vil jeg ikke anbefale. For de fleste er det faktisk muligt at putte en masse liv i mange dage - bare man ikke nedsætter muligheden ved at ryge.

Og i øvrigt - hvis man aldrig har røget, er det ikke noget man savner. Så hvor er fidusen for ikkerygere. Det gælder om at forhindre unge mennesker i at begynde. Nikotin er næsten lige så vanedannende som heroin, og det er det kick, rygere efterspørger.

60
18. juni 2019 kl. 10:30

P.S. At være 60-70-årig i dag er vel stadig at være midaldrende...

57
18. juni 2019 kl. 10:20

Mange er siden gået heden. Og jeg kender ikke én, som har haft KOL, eller gået rundt i voksenble for den sags skyld (det sidste ved jeg slet ikke hvor kommer fra, mangeårige rygere kan have mange problemer, men demens er som regel ikke et af dem).

Argumentation fra det specielle til det generelle er meningsløs. (Jeg kendte personligt et meget rygende ægtepar, der begge døde i 60'erne af henholdsvis lungecancer og hjertesvigt, men det argument kan jeg ikke bruge).

Mange kender en rask og rørig 90-årig, der har røget hele livet. Men det gør ikke rygning ufarlig, når de store kohorteundersøgelser både i Danmark og en lang række andre lande viser en klar korrelation mellem rygning og adskillige sygdomme samt tidlig død. 15 cigaretter om dagen koster 8-10 års levetid i gennemsnit. Ryg bare, det er ikke mit problem, men lad være med at bagatellisere den suverænt største risikofaktor for sundheden, vi overhovedet har.

Angeående demens og voksenble, så er det er noget der ofte kommer til højt oppe i alderen. Der er rygerne allerede døde...

56
18. juni 2019 kl. 09:57

Er du med på at den grænse er 18 år og har været det i årevis?

Virker det? Jeg ser elever ryge foran folkeskolen, når jeg kører forbi.

Jeg vil ikke gøre det ulovligt at ryge. Bare sværere at skaffe smøger som ung, så man ikke så nemt bliver tilbudt en smøg hist og her. Undgå løbebanen. Mine nummerede bullets, var mine egne forudsætninger for mit forslag. Ikke nødvendigvis den eviggyldige sandhed.

Men (så vidt jeg husker) 60% af de voksne danske rygere ønsker faktisk at stoppe, men finder det virkeligt svært. Der er noget kemi på spil her, som de færreste unge lige kan overskue konsekvenserne af.

Du skriver som om, vi som samfund måske ville have fordel af at skrue op for rygningen. Det mener jeg er helt galt. Vi bør reducere rygning over tid. Hvis du er uenig i det, giver det ingen mening at vi debatterer med hinanden.

Et alternativt forslag kunne være at lave pakkerne om til 40 stks pakker og lægge afgifter på, så det koster 200 kr for sådan en pakke. Hvis man skal have 200 kr op af lommen for at se lidt sej ud over for kammeraterne, så bliver de pludseligt mindre interessant.

54
18. juni 2019 kl. 09:08

Mit forslag er at hæve aldersgrænsen for hvornår man må købe tobak med ét år hvert år.

Er du med på at den grænse er 18 år og har været det i årevis?

Som 18-årig vurderes man voksen nok til at stemme og gå i krig, som 17 årig må man køre bil, som 16 årig må man drikke, som 15 årig vælge sekspartner og komme i fængsel - men du mener i ramme alvor at man skal være mere end 18 for at træffe valget om at ryge?

Rygning er indiskutabelt til ulempe for de fleste rygere og for samfundet.

Det er ikke spor indiskutabelt om rygning er en ulempe. For samfundet er statens indtægter på tobaksafgiften (og momsen på samme) faktisk større end de estimerede merudgifter i sundhedssektoren. Vurderingen af mistet indkomstskat i forhold til sparet pension er temmelig speget og præget af antagelser; men de undersøgelser jeg kan finde peger i retning af at det også her er en fordel for samfundet. Om det er en ulempe for rygerne selv eller ej er tilsyneladende en smagssag - for mig er det en stor ulempe, hvilket er grunden til at jeg ikke ryger; men når rygerne vælger at ryge må man antage at de vurderer ulemperne mindre end fordelene...

53
18. juni 2019 kl. 08:49

Rygning er i min erfaring ikke noget voksne mennesker begynder på efter en saglig afvejning af de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser, men derimod er noget 12-16 årige børn begynder på - formodentligt i et misforstået forsøg på at være cool (jeg kender mange rygere - ikke mindst i min egen familie - men jeg kender ikke én eneste der beyndte at ryge efter de var fyldt 18). Sammenholder man dette med at rygning koster samfundet milliarder årligt til sundhedsvæsnet, og at 13.000-14.000 mennesker dør før tid om året pga. rygning, så syntes jeg bestemt at det er et glimrende spørgsmål hvorfor det ikke forlængst er forbudt.

Hver fjerde dansker dør som følge af rygning, hvilket for eksempel er cirka 70 (halvfjerds) gange så mange, som der dræbes i trafikken (tænk hvis der var en tilsvarende stor bekymring, som stod i forhold til disse tal!) Det bliver nok vanskeligt at ændre de gamle rygeres vaner, men indsatsen mod rygning skal primært rettes mod de potentielt nye i teenagealderen. Til det kan man anvende både gulerod og pisk. Kunne man eventuel lokke med en præmie, hvis man holder sin - say 20 års fødselsdag uden at være ryger? Så tror jeg nemlig at man er i besiddelse af mere rationale end man er som 14 årig. Prisen for en pakke skal samtidig op. Når rygere tuder over at det rammer dem, så gør de det for mine døve ører. Bliver prisen fordoblet, ja så har man vel nok kun råd til den halve ration, - and so what?!

52
18. juni 2019 kl. 08:28
  1. Rygning er indiskutabelt til ulempe for de fleste rygere og for samfundet.
  2. Det er stort set udelukkende mennesker i teenagealderen der starter med at ryge. (3. Tobaksfirmaer er onde og skruppelløse og må gerne gå under)

Så det vigtigste fokus i den her sammenhæng må være at undgå at de unge mennesker starter med at ryge. De tror de er udødelige og har viljestyrke til bare at ryge en smule og at kunne stoppe igen når de vil. Men sådan er det bare ikke i virkeligheden.

Mit forslag er at hæve aldersgrænsen for hvornår man må købe tobak med ét år hvert år.
I starten vil man kunne få nogle lidt ældre kammerater til at købe for sig. Men det bliver sværere og sværere for de kommende årgange. I løbet af fem år vil tilgangen af nye rygere være stort set nul. Det kræver selvfølgelig at alderskravet overholdes af butikkerne. Det klares med massive bøder. Eller bedre, at alt salg henlægges til apoteker eller andre særligt godkendte udsalgssteder. Jo færre der tjener på tobaksindustrien desto bedre.

Lad de eksisterende rygere have deres vane i fred. Hjælp dem gerne af med den, og sikr en indtægt til at dække deres ekstra sundhedsudgifter via afgifter. Men det er voksne mennesker, som enten ved hvad de laver eller har langt værre problemer at slås med.

PS. ja, der vil nok komme et lidt større sort marked i en årrække, men det mener jeg er negligérbart i forhold til at få sat en prop i tilgangen af nye rygere.

50
18. juni 2019 kl. 07:39

men det betyder, at du bliver snydt for 6 år, hvor du ikke ved hvem du er eller hvor du er, og hvor du går rundt med en voksenble, [...]

Nej, det betyder det ikke. Da jeg var barn røg alle, og alle vegne. At spørge om man 'måtte ryge her' var stort set utænkeligt. Man spurgte om hvor askebægeret var.

Mange er siden gået heden. Og jeg kender ikke én, som har haft KOL, eller gået rundt i voksenble for den sags skyld (det sidste ved jeg slet ikke hvor kommer fra, mangeårige rygere kan have mange problemer, men demens er som regel ikke et af dem).

Det betyder ikke at følgeskader af rygning ikke eksisterer, men de dér hysteriske konklusioner om, at man stensikkert dør en forfærdelig død i en ung alder, kan vi ikke få dæmpet det lidt?

I har så travlt med at 'unge mennesker' endelig ikke må begynde at ryge, men har I nogen sinde tænkt på, at den oppiskede stemning omkring rygning netop modvirker det hellige mål?

Børn og unge mennesker er ikke åndssvage. De har klatret i æbletræet hundrede gange, så når mor råber at de skal lade være fordi de kan falde ned og slå sig ihjel, så ryger denne advarsel i spam-folderen med det samme: Sågu er det da ikke farligt, jeg har jo gjort det altid!

Der går sunde og friske rygere rundt over det hele. Vi kan se både 60 og 70-årige rygere, som bestemt ikke ser ud som om de står med det ene ben i graven. Hvis unge mennesker skal lade være med at ryge, så behold sagligheden. Argumentér fornuftigt. Hold hovedet koldt.

Når I trækker kors og hvidløg frem, så vender folk ryggen til. Og med god grund.

47
18. juni 2019 kl. 02:56

Hvor meget sparer samfundet i pensioner og andre udgifter, når folk dør "før tid"?

Regnestykket for samfundets omkostninger og indtægter ved rygning er ikke helt simpelt - og afhænger eksempelvis af om man medregner tabte skatteindtægter fordi folk dør inden pensionsalderen. Afgifterne på cigaretter går nogenlunde lige op med de ekstra udgifter til pleje mv i sundhedssektoren. De mistede skatteindtægter går nogenlunde lige op med mindre pensionsudgifter (hvis vi antager at rygerne alene stopper tidligt på arbejdsmarkedet grundet rygning og ikke andre misbrug/sociale problemer/øvrige udfordringer - fordi i så fald ender rygerne med at være en indtægt for samfundet hvis man kan tro på de studier der er foretaget i både Danmark og udlandet).

Man kan således ikke svare helt præcist om rygerne koster samfundet penge eller giver en indtægt. Et lille plus, et nul eller et lille minus...

Man kan kun konkludere, at det at benytte samfundsomkostninger som argument for et forbud er meningsløst, da det i givet fald er et meget beskedent beløb de koster os.

i øvrigt - og uden relation til det indlæg jeg svarer på - er glidebane-retorik og påstande om kausalitet (og ikke kun sammenfald) mellem rygere og førtidspensionister og slige andre krykker for et forbud - undtagen en enkelt - helt uvidenskablige og får det til at krympe sig i mig. Det svarer til at påstå storken kommer med børne fordi der fødes flere børn om foråret end om sommeren. Den absolut eneste krykke man reelt kan læne sig op ad med rette er, at rygning er usundt.

Er vi ikke alle sammen fundamentalt klar over, at et eventuelt forbud mod rygning alene kan skyldes at visse personer føler sig kaldet til - og kapable til - at træffe valg på vegne af andre? Rygerene er ude af stand til at træffe de rigtige valg selv, det er bedre at vi kloge ikkerygere træffe det rigtige valg for dem. Selvom jeg ikke er ryger finder jeg det udgangspunkt temmelig skræmmende! Jeg håber at det hviler på mangel på empati og forståelse snarere end et fundamentalt totalitært grundsyn.

46
18. juni 2019 kl. 00:17

Det kan du have en pointe i, men jeg må sige at som fravænnet ryger er jeg pinlig bevidst om at en del af samfundets fascistisk og totalitære tiltag har hjulpet mig ud.

Personligt holdt jeg op, inden det reelt blev et statsligt anliggende. I øvrigt er det ikke kun sygdom, hvor argumentet bliver sat i søen. Det er også valg af levevej i 6. klasse, og alle de andre tiltag mod børn/unge, der ikke må leve deres liv, fordi nogen andre håber det giver dem højere levestandard når de bliver gamle. Jeg ved ikke hvad der er vigtigt i andres liv, og hvor meget jeg end kan have en mening om det, så er det da ikke noget man skal afgøre på andres vegne.

45
17. juni 2019 kl. 22:57

Re: Forbud!</p>
<pre><code>jeg bliver kun 86. Dén udsigt får mig i det mindste ikke til at dø af skræk...!
</code></pre>
<p>men det betyder, at du bliver snydt for 6 år, hvor du ikke ved hvem du er eller hvor du er, og hvor du går rundt med en voksenble, som bliver skiftet en gang i hvert eneste døgn - lørdag og søndag undtaget. Stakkel!

De sidste 20 år af sit liv har rygeren til gengæld haft tiltagende svært ved at få vejret.

At have KOL er også livskvalitet, endda meget dårlig livskvalitet.

Betonmassen journalister/politikere, der ikke kan eksistere uden hinanden, og fint klarer sig uden resten af befolkningens indblanding, har altid haft en langt højere andel af rygere end andre faggrupper, fordi partilokaler og redaktioner har været tykke af røgtåger, så folk med et naturligt forhold til rygning enten frivilligt har trukket sig, eller er blevet mobbet ud.

Førhen arbejdede mange ingeniører også med en cigaret konstant i hånden og et dagligt forbrug på mellem 40 og 60 stk.

Min kære afdøde kollega - årgang 1942 - var en af slagsen. En utrolig intilligent og vidende mand, som kunne komme med rationelle og velunderbyggede svar på snart sagt alt. Undtagen når talen kom på rygeforbud, så ophørte al logik og rationalitet, og blev erstattet af whataboutery. Den stakkels mand, hvis selvskab jeg nød så meget at jeg fandt mig i sviende øjne og at mit tøj måtte efterlades i carporten når jeg kom hjem, led af KOL i sværere og sværere grad, i de godt 20 år jeg kendte ham. Ham og konen gøede om kap, men for begge var rygning "livskvalitet". Hvis rygeforbuddet på arbejdspladser var blevet indført 20 år tidligere, ville han have røget mindst 200.000 færre cigaretter.

43
17. juni 2019 kl. 22:08

I forbudsdanmark skal vi have følgende forbud:
Totalt forbud mod rygning af enhver art
Total forbud mod fremstilling og indtagelse af en hver art alkohold/spiritus
Total forbud mod salg og produktion af fede fødevare af enhver art.

Ahem.

Så vidt jeg husker, koster et samleje - udover medgået tid - ca. 10 minutter af ens levetid, så et forbud mod fuldbyrdet sex er ganske givet berettiget, hvis man går helhjertet ind for at forbyde sig til et længere liv.

Der er i min optik for mange danskere (for ikke at tale om svenskere), som går ind for at forbyde det, de ikke selv nyder.

42
17. juni 2019 kl. 21:57

Hvis man ikke ønsker forbud, så vil jeg mene at narkomaner skal kunne få udleveret stoffer gratis via fx egen læge.

Hvordan gør man det uden at legalisere stofferne? skal lægerne være kriminelle?

Når man foreslår at legalisere stofferne, medfører det ikke, at de skal være frit tilgængelige for enhver.

Det er næppe muligt at finde fortalere for legalisering, som ikke dertil underforstår, at det alene har til formål, at de allerede afhængige får adgang til dem uden at skulle overtræde straffeloven for at skaffe pengene til dem.

39
17. juni 2019 kl. 18:15

Hej Gert Madsen

eller tab af et menneskes produktivitet ved død.</p>
<p>Desværre er denne fascistisk/totalitære tankegang, i stigende grad et argument for en række tiltag mod den personlige frihed her til lands.

Det kan du have en pointe i, men jeg må sige at som fravænnet ryger er jeg pinlig bevidst om at en del af samfundets fascistisk og totalitære tiltag har hjulpet mig ud. Det er et hårdt valg død og fri mod i live og trælbunden. Eller nej; der er ingen der forhindrer mig i at ryge og ens helbred er meget værd.

38
17. juni 2019 kl. 17:00

@Jan Nielsen

Jeg vil aldrig bagataliser sygdom - men jeg vil absolut se faka og ikke "måske og muligvis eller tilsvarende sætninger" i FAKTA. Det er det jeg er så stærkt kritisk over for. Det er for at sige det rent ud - noget vrøvl, at folk der ikke ryger og der arbejder på jernstøberri klare frisag, hvorimod folk der ryger og arbejder samme sted dør tidligere af at ryge... det hænger bare ikke sammen. KOL rammer både ryger og ikke ryger.

KOL er en lungesygdom, som gør at vævet ikke kan eller har meget svært ved at optage ilt som skal befordres videre ud til blodet. Før hen kaldet man det "stenlunger" - men det har ændret navn lige som så mange andre ting bla. i psykratien og andre steder. KOL opnås meget vel rimeligt ved at ryge, men det er dæleme ikke alene årsagen, der er mange mange mange andre faktore der spiller ind - dermed køre man på "frygtkortet" som argument, det er ikke FAKTA men skærmmekampanger - præcis som Kræftensbekæmpese der lever stort og højt med høje direktionslønninger på, at skabe frygt. OG ja, jeg har tilfældigvis hafte med dem at gøre i anden andlening, dog med analkræft som årsag (ikke jeg selv) - og det var en meget meget blandet oplevelse med den organisation der i den grad ikke hjalp, men meget gerne ville have penge, så de kan forske - forske i hvad. Okay, personen var naturligvis ryger og løj om sit forbrug som blev løjet op til 90 om dagen (reelt ca. 18 stk men under 20), hvilken en hver med sund fornuft kunne sige, ikke kunne passe, men det blev noteret og blev siden brugt som arguemnt (modarguemt om du vil). Jeg har deltaget en del i mange forskellige ting og har lært at læse og også spørge mig for når noget ikke forstås og det var i denne sammenhæng, jeg læste alle de "videnskabelige artikler" omkrign tobaksrygning med "måske" og "kan være" hvor konkulsionen slutlelig i alle de raporter jeg læste, var at det var farligt og man døde før tiden. - Det er hvad jeg kalder uvidenskabeligt og uredelig videnskab, det bliver brugt af OUH og det er et sygehus som kalder sig Odense UnversitetsHospital, det bliver også brugt at Vejle hospitals cancerafdeling - der har jeg også min indsigt en indsigt som blev tilegnet over 1½ års gennemgang i sagen omkring analcancer patienten.

Derfor er jeg meget kritisk, men ikke afvisende over for, at naturligvis er det bedst at folk lader være med at ryge, det er bedst at folk lader være med at drikke, det er bedst at folk lader være med at indtage overfed mad etc. etc. etc. - men der skal faktuel viden til som argumenter ikke vrøvleforskning som "måske", "kan være", "etc. etc. etc. formuleringer omkring usikkerhed".

37
17. juni 2019 kl. 16:56

Desværre er denne fascistisk/totalitære tankegang, i stigende grad et argument for en række tiltag mod den personlige frihed her til lands.

Sådan må det vel nødvendigvis være, når man opererer med et såkaldt velfærdssamfund, hvor fællesskabet på tager sig udgifterne til sundhedsvæsen m.v.

Personlig frihed på alle punkter kan kun lade sig gøre, hvis den enkelte selv påtager sig udgifter og konsekvenser af sine handlinger.

Jeg er ret sikker på, at hvis vi selv skulle betale vores sundhedsudgifter via en forsikringsordning, så ville forsikringsprisen være højere for rygere end for ikkerygere.

34
17. juni 2019 kl. 16:42

Derudover - jeg fastholder bomstaisk, at det er langt langt mere skadeligt at indtage alkohol/spiritus

I lande som Italien og Spanien er det normalt at drikke et glas vin eller to til middagen hver dag og ofte også et til frokosten. Alligevel er gennemsnitslevealderen i begge lande væsentligt højere end i Danmark. Vin i beherskede mængder kan være sundt og faktisk øge levealderen.

er fabriksarbejder (f.eks jernstøberi)

Jeg har meget vanskeligt ved at forstå, at du kan bagatellisere rygningens farlighed ved at påpege, at det også kan være risikabelt at arbejde på et jernstøberi. I øvrigt er rygningen hovedårsagen til KOL (Lungeforeningen: Over 85 % af alle, der har KOL i Danmark, har fået det hovedsageligt på grund af rygning).

Endelig har du en tendens til at argumentere fra det specielle tilfælde til det generelle. Det er ren umulius. Vi har alle hørt om en ryger, der er blevet 90 og har det fint. Vedkommende har været hamrende heldig, men det frikender ikke rygning fra at nedsætte rygernes gennemsnitlige levetid i almindelighed. (Lungeforeningen: En person, der ryger 15 cigaretter eller derover om dagen, forkorter sin levetid med 8-10 år i forhold til en der aldrig ryger.)

Du er vist ikke helt så godt til at forstå statistik og videnskabelige artikler, som du selv tror.

Det mener jeg helt bomstaisk...