Spørg Fagfolket: Hvorfor er der så få jordskælv i polarområderne?
Vores læser Jens Ove Nielsen har spurgt:
Når man ser på et verdenskortet over registrering af jordskælv, er der meget få jordskælv i polarområderne.
Er der en god forklaring på det?
Læs også: Spørg Fagfolket: Er Alperne gået i stå?
Tine Larsen
Langt de fleste jordskælv finder sted langs kanterne af de store, stive lithosfæreplader, som udgør Jordens ydre skal. Der kommer også jordskælv inde på pladerne, men de er almindeligvis knap så kraftige som jordskælvene langs pladegrænserne.
Der er ikke nogen pladegrænser direkte gennem polerne. Den Midtatlantiske Ryg skærer gennem Island og slynger sig op forbi Nordøstgrønland. Den er grænseområde mellem den Nordamerikanske Plade og den Eurasiske plade. Der er mange jordskælv langs den Midtatlantiske Ryg, men de er sjældent særlig store.
Vi har mange jordskælv i Grønland. Heldigvis er langt de fleste så små, at kun få mennesker mærker dem.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan bliver DMI’s tørkeindeks beregnet?
Isen hæmmer jordskælvene
De grønlandske jordskælv, som GEUS registrerer, kan findes på vores hjemmeside. Listen opdateres, når vi har analyseret et nyt jordskælv.
Analysen foregår manuelt, fordi der er stor afstand mellem seismograferne, og de små jordskælv har et lavt signal-støj-forhold.
Trykket fra de store iskapper virker hæmmende på jordskælv. Derfor har vi ikke mange jordskælv under Grønlands indlandsis og i den centrale del af Antarktis.
Endelig spiller det ind, at små jordskælv kun bliver registreret, hvis der er en seismograf i nærheden. Med lang afstand til både pladegrænser og seismografer, er der sandsynligvis mange små jordskælv i polområderne, som ikke bliver registreret.
