Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?

13. april 2020 kl. 16:0318
Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?
Illustration: Aha-Soft / Bigstock.
En læser undrer sig over, at tallene for coronasmittede er så lave i Afrika. Det har professor fra KU et bud på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Ib M. Thinggaard spørger:

Er der en grund til, at der næsten ingen coronavirus er registreret i Afrika, især de lande, der ikke har en veludviklet sundhedsvæsen?

Er det bare fordi, det ikke er registreret, eller er der noget fysisk med virus og varme f.eks.?

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, svarer:

Der kan være flere grunde til, at vi ikke ser så stor smittespredning i Afrika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første, er der mange afrikanere, der ikke har råd til at flytte sig så meget rundt, som vi gør, og slet ikke uden for Afrika. Så her vil det mest være gæstearbejdere fra f.eks. Kina og Indien, der kan bringe sygdommen til kontinentet.

Omvendt vil det være sådan, at når virus først er kommet til landene kan det sprede sig på lige fod med det, vi ser i resten af verden.

Det næste er, at sundhedssystemet ikke er så rigt som her, og derfor er det ikke sikkert, at testning bliver prioriteret – der er mange andre sygdomme, som det kan være vigtigere at se på.

Dette er specielt uheldigt, da mange afrikanere er i risikogrupper pga. f.eks. tuberkulose eller hiv-infektioner, så det kan komme til at blive en katastrofe - også på dette kontinent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad angår vejret, vil jeg ikke udelukke, at det kan have en betydning for virussen i nogle regioner, ligesom vi her sidder og har forventninger til, at virus forsvinder, når vejret bliver bedre.

Men som udgangspunkt vil jeg mene, at den mest tungtvejende årsag til det færre antal registrerede smittede i Afrika handler om mindre rejseaktivitet og færre penge brugt på test.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
15. april 2020 kl. 23:47

Hvad angår vejret, vil jeg ikke udelukke, at det kan have en betydning for virussen i nogle regioner, ligesom vi her sidder og har forventninger til, at virus forsvinder, når vejret bliver bedre.

Hvis folk tror at godt vejr/varmt vejr dræber corona, så tror jeg de skal tro om igen. Hvis man ser Horisont på dr.dk (https://www.dr.dk/drtv/se/horisont-alba-laeser-for-syge-og-doeende180209), så dør folk som fluer i Equadors største by Guayaquil, hvor der er 30 grader varmt i rapportagen.

17
14. april 2020 kl. 11:01

Jeg håber virkelig landenes unge befolkning, har tilstrækkelig modstandskraft.

Ud fra et meget kynisk synspunkt må man ikke håbe på det. Afrika har en årlig befokningstilvækst på op mod 3% = fordobling på 24 år mod Vesteuropa på ca. 0,5% = fordobling på 140 år Med den folkevandring vi allerede nu ser fra Afrika mod Europa, så er det meget bekymrende, for der er næppe håb om en økonomisk udvikling i Afrika på de få år, der kan opsuge den befolkningstilvækst.

15
14. april 2020 kl. 10:05

Min ven i Kenya refererede til en sammenligning af udbredelsen af malaria og udbredelsen af covid-19. Det var åbenbart tydeligt, at der hvor malaria var udbredt, var covid-19 det ikke, og omvendt. Måske har dette sammenhæng med, at man nogle steder har set en positiv effekt af malariamedicin på covid-19?

16
14. april 2020 kl. 10:07

Kan det tænkes at folk der lever i det miljø som evolutionen har tilpasset dem til har bedre modstanskraft?

42% af amerikas befolkning lider af D vitamin mangel, men hvis du kun medtager etnisk afro og latino er det 82%, hovedparten kommer ikke fra kosten men fra huden når den bestråles med sollys, evnen falder med alderen og den falder ved pigmenteret hud, så har du lækker brun hud eller er kommet op i alderen, så skal der suppleres

I afrika og mellemøsten er dårligt uddannede på landet nok det største problem, sprit skal bruges til at rense overflader, vi tåler ikke at indtage så store mængder som det vil kræve at rense kroppen for vira ved at drikke det, klor bør heller ikke indtages eller indhaleres.

14
14. april 2020 kl. 01:33

Dem som er mest sårbare overfor Corona er de ældre. Hvis afrika har færre ældre, og en større procentdel unge, så vil Corona ikke så nemt få fat

God og vigtig pointe! Men, selv i afrikanske lande er der ældre mennesker.

Især kva de mange kinesiske gæstearbejdere, har Afrika i flere uger, været mig en kilde til undren. Afrika burde, logisk set, have været det først ramte kontinent, udenfor Asien.

Jeg håber virkelig landenes unge befolkning, har tilstrækkelig modstandskraft.

Jeg håber virkelig dette snart stopper! Påskeferien er ikke behagelig, længere . . .

12
13. april 2020 kl. 22:35

Min mor fik også ACE hæmmere, og hævdede til det sidste at det var dødeligt medicin.

Så vidt jeg husker, så fandt lægerne i Skejby noget virus/bakterier i min mors lunger, og hun fik noget malarie medicin. De tog også efter hende med ACE medicinen, og satte hende over på calcium blockere. Det gjorde, at hun fik det meget bedre. Desværre, så satte lægerne hende tilbage på den almindelige ACE medicin da hun kom retur til sit eget sygehus, og til sidst døde hun.

Min mor lavede mange eksperimenter, og fandt ud af, at Zink også havde betydning. Hvordan ved jeg ikke. Men hun påstod at det hjalp på hendes sygdom. Lægerne nægtede så at give hende zink, selvom de i Skejby havde sat det på hendes medicin liste, fordi hun ønskede det, og var blevet testet for det.

Jeg mener også at Zink har betydning i ACE kredsløbet, men ved ikke hvordan.

10
13. april 2020 kl. 22:08

Dem som er mest sårbare overfor Corona er de ældre. Hvis afrika har færre ældre, og en større procentdel unge, så vil Corona ikke så nemt få fat. I lande hvor der ikke er sygehuse, som kan holde de skrøbelige i live, der er dem som der dør af Corona måske allerede døde.

Endeligt, så er der muligvis en sammenhæng mellem Corona og medicin. Corona virussen angriber ACE2 receptorerne, og i blandt andet Danmark giver vi som standard ACE hæmmere, blodtryksregulerende medicin og lign. til næsten alle der er over 50. Det betyder, at risikoen for denne gruppe er stor. Det er måske i virkeligheden ikke Corona'en der dræber - men medicinen, som folk får.

Begge mine forældre har fået ACE hæmmere og er døde, og specielt min far hævdede dengang en sammenhæng mellem ACE hæmmere og vaccine. Han havde fået ACE hæmmere i mange år uden problemer, men fik så en vaccine som gjorde han ikke mere tålte ACE hæmmerne. Når han fik ACE hæmmere, fik han slim og muligvis betændelse. Og det betød, at han fik lungebetændelse og til sidst døde. Min mor fik også ACE hæmmere, og hævdede til det sidste at det var dødeligt medicin.

9
13. april 2020 kl. 22:08

Pas på, for det afhænger, som herhjemme, af hvem du tester og hvor syge de skal være før du tester plus selvfølgelig af om de syge har råd til at blive testet.

8
13. april 2020 kl. 21:43

Jeg tror på at den langt lavere rejseaktivitet har stor betydning. Se blot på hvordan coronavirus blev distribueret over kloden. Det gik hurtigt. Personligt blev jeg da også overrasket over hvor mange danskere, som åbenbart befandt sig alverdens ejendommelige steder.

7
13. april 2020 kl. 21:21

De fattige dele af verden har typisk en meget ung befolkning og lav levealder. Hvis man måler Corona relateret dødsfald i procent af befolkningens størrelse, så vil alene disse to faktorer betyde at det vil være langt mindre end det vi oplever. Til gengæld har de ringe eller ingen adgang til hospitaler, så for de ældre er Corona muligvis i højere grad en dødsdom i forhold til her. Der er bare ingen der kan se forskel på om det var Corona eller lungebetændelse.

5
13. april 2020 kl. 18:54

Måske er der allerede noget immunitet overfor diverse virusser.

3
13. april 2020 kl. 18:51

Jeg anbefaler folk altid at se på et real-area-landkort.

https://thetruesize.com

Og så træk Danmark hen over Victoria-søen ...

2
13. april 2020 kl. 18:19

Bare vent til bæstet ankommer til slummen i Afrika og Sydamerika - for ikke at nævne Indien ...

1
13. april 2020 kl. 17:37

HIV var også meget langsom til at sprede sig i Afrika - til gengæld hærger den endnu. Når først Coronaen er der, vil den sprede sig i lastvognschaufførenes "hjulspor". Næsten al afrikansk godstransport foregår på lastbil, og chaufførene er nogle af de afrikanere, som flytter sig mest. Det er meget svært, at bedømme, hvor meget coronasmitten i sig selv vil påvirke afrikanske samfund. Der er i forvejen stor dødelighed af sygdomme, som kunne behandes. Til gengæld vil den voldsomme nedlukning med stor sandsynlighed slå mange fattige ihjel. Worst case kommer mange fattige til at dø af følger til fejlernæring, for at skåne et sundhedsvæsen fra en overbelastning. En redning som alligevel kun vil komme en lille, rig elite til gode.