Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Hvorfor bliver min radio og mælkeskummer fedtede?

Illustration: Bigstock/New Africa

Vores læser Birger Rex har skrevet til os.

Han har læst det svar, som vi publicerede på ing.dk d. 18. oktober 2020 og senere i den trykte avis, som handlede om, hvorfor de bløde køkkenredskaber føles klistrede med tiden.

Det gav anledning til undren over andre genstande i huset, som også bliver fedtede, selv om de ikke står i nærheden af fedtede fødevarer.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor føles køkkenredskaberne klistrede efter nogen tid?

Birger skriver:

Vi har været ude for det samme med to andre ting, som på trods af deres opbevaringssteder alligevel er blevet fedtede og ulækre at røre ved.

Den ene ting er en mælkepisker, som ikke har været i brug, mens der i øvrigt er blevet kokkereret i køkkenet. Når den ikke bruges, opbevares den i en køkkenskuffe.

Den anden er en Jacob Jensen-radio, som altid har været i soveværelset. På begge dele føles overfladen absolut ikke blød. Er det stadig olie, der trækker ind?

Jeg har rengjort begge med opvaskemiddel og knofedt, og så må vi se, hvor længe det holder.

PS. Min søster har en radio magen til på sit badeværelse. Den har samme skavank.

Med venlig hilsen en ivrig læser af et godt og informativt medie.

Læs også: Spørg Fagfolket: Indtager vi mikroplast gennem de fisk, vi spiser?

Vi har spurgt forskningsprofessor på Nationalmuseet Yvonne Shashoua, som er ekspert i polymerer. Det var hende, som i oktober fastslog, at der måtte være tale om fedt fra fødevarer og ikke en nedbrydningsreaktion i selve materiale som sådan.

Hvad angår mælkepiskeren og radioerne siger hun:

Det er svært at komme med et helt præcist svar på spørgsmålet, da jeg ikke ved, hvilke materialer dine ting præcist består af, hvor gamle de er, i hvilke omgivelser de er benyttet eller opbevaret, og om hele eller kun dele af overfladerne er påvirket.

Men man kan sige, at helt nyt køkkenudstyr, der bliver klistret inden brug, skyldes ofte rest-monomer fra fremstillingsprocessen.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad får køkkenfilm til at klistre?

Brug opvaskemiddel

Disse monomerer har lav molekylvægt og afdamper langsomt fra overfladen. Hvis de er lukket inde i en køkkenskuffe, så er det svært for monomer at afdampe.

Er mælkepiskeren derimod afdampet, kan der stadigvæk være fedt fra mælken eller hænderne, som kan påvirke materialerne efter længere tids brug.

På samme vis kan klæbrigheden på radioen skyldes olie fra kontakt med fingrene, eller det kan komme på materialer, som har været i kontakt med f.eks. pudsemidler, der indeholder silikone.

Derfor lyder rengøring med opvaskemiddel som en god løsning.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De gange jeg har set fænomenet minder det meget om nedbrydning. Som oftest har det været på plastemner (tastaturer, joysticks laptops) hvor overfladen har været "malet" med en gummiagtig substans der får overfladen til at virke blødt/fløjlsagtigt og giver højere friktion/bedre greb.

  • 29
  • 0

Det er et meget vagt svar hun kommer med.... Der er mange gode eksempler som hun kunne kommentere nærmere på i kommentar sporet fra 18. oktober. Jeg giver Preben Østerild ret i at det virker som en nedbrydning. Hvilke stoffer er det der trænger ud? Er de skadelige? Har vi ikke nogle ingeniører med speciale i materiale-egenskaber her "på linjen"?

  • 22
  • 0

Preben og Jens har begge ret i at det er en form for nedbrydning. Uanset om det er en mus, tastatur, højttaler eller andet med den fløjlsbløde belægning, kommer det til at blive klistret efter tid. Og det er uanset om der er berøring som med en mus, eller om det er en elektronik ting som bare står og får sollys, så bliver den klistret. Det har den totalt modsatte effekt hvis man prøver at gnubbe med opvaskemiddel, ajax vand eller lignende. Så bliver genstanden bare (meget) mere klistret.

  • 26
  • 0

Jeg har haft nogle paraplyer stående i et mørkt skab, uden at blive brugt (jeg havde købt en ny), som der stadigt blev klisteret… Så Yvonne har ikke svaret på spørgsmålet. Hvis hun har lyst, skal hun være velkommen til at kikke forbi og låne paraplyen til undersøgelse. Jeg venter spændt på hvornår 3. svar kommer, og om det så kan bruges til noget.

  • 16
  • 0

Jeg har haft nogle paraplyer stående i et mørkt skab, uden at blive brugt (jeg havde købt en ny), som der stadigt blev klisteret…

Ja, det forekommer skam også når tingene ligger i orginalforpakning - det tager nogle år men det sker.

Det er lige før jeg vil karakterisere det som en afart af indbygget forældelse for mindre ting kasserer man bare når de begynder at blive klistret. Problemet har jeg i øvrigt observeret helt tilbage i 1970'erne i legetøj.

...og at det er påført er ret tydeligt for når man først får det renset af (der er en del opskrifter på nettet - alle involverer ret hårdt arbejde) så er overfladen ikke længere blød og mat men hård og blank.

  • 11
  • 0

Jeg har et eksternt diskttedrev, som af gode grunde ikke bliver brugt meget. På et tidspunkt var det så klistret, at jeg kunne sætte det fast på en dør. Jeg fik klisterlaget af med benzin, men jeg har hørt, at alkohol også kan gøre det. Det må nok vente, til noget andet bliver klistret.

  • 7
  • 0

Hvad med at spørge nogen der ved noget om det, i stedet for at blive ved med at spørge en der tilsyneladende ikke ved det. Der må vel være nogle plastkemikere der ved hvilken for for nedbrydning der sker, og i hvilke materialer. Ellers var det en god opgave for et universitet at finde ud af det.

  • 11
  • 0

Jeg har købt et 3m båndmål hos Harald Nyborg. Det var underligt blødt i overfladen når jeg brugte det og ellers lå det i værktøjsposen, efter nogle år med jævnligt brug var det stadigt behageligt, men så begyndte det at blive klistret på kanten. Så kunne jeg ikke måle det jeg skulle for når jeg rørte det område blev jeg klistret. Jeg gnubbede det af og brugte målebåndet og tænkte at det var underligt, men glemte det indtil næste gang jeg fik et målebehov. Der var det totalt klistret og det sad fast i posen. Jeg tog noget lampeolie og fik det gnubbet lidt lettere af. Nu er der ingen problemer når jeg skal måle; men båndet er blevet som normal hård plastik. Det er helt givet en overfladebehandling plastikken har fået. Vi må håbe på svar her i tråden fra en kemiing.

  • 11
  • 0

Min observation er, at det ofte er en "gummi"-overfladebahndling af ting man skal håndtere for at denne ting mere behagelig at røre ved, men at denne gummibelægning går i opløsning - i lighed med hvad mange her skriver.

Jeg blev også nysgerrig på hvad årsagen var, men dog mere hvordan man måske kunne reversere processen. Det fandt jeg ikke - men kun at man kan fjerne det klistrede lag med isopropylalkohol (og sikkert andre alkoholer).

Så hvis tingen er anvendelig når kun det hårde underliggende materiale er tilbage, så er det min go-to for klistrede mus, DV-cams, stavblendere, mv.

  • 10
  • 0

Som flere nævner, er det det de "gummierede" coatede plasticoverflader, der tilsyneladende bliver nedbrudt. Ingen tvivl om at designer/producenter (incl. mange store som fx Logitech!) og sikkert også mange forbrugere (mig incl.) fandt overfladerne "lækre". Men det ændrer sig naturligvis drastisk, når de går fra "bløde og lækre" til "ulækre og klistrede". Forhåbentlig er dem der producerer/bruger overfladebehandlinger blevet klogere og sørger for at teste nye tiltag af den slags ordentligt i fremtiden... (I wish! ;-)

  • 5
  • 0

ja ...og vask hænder.

Der udskilles løbende fedtstof i huden og den afsættes på mange plasttyper - endda ganske effektivt pga plastens kemiske struktur.

Fedtet kan endda indlejres i plastens overflade sammen med støv og danne den omtalte "gummiagtige" hinde.

Så en lækker plastoverflade kan ikke forventes at holde sig lækker hvis den betjenes med knap så lækre fingre eller hænder.

  • 0
  • 10

Den bløde "soft touch" overflade nedbrydes med tiden.

Jeg har vænnet mig til at "polere" overfladen med en klud tilsat alm. husholdningssprit og rigeligt knofedt. Det fjerner den bløde coating og efterlader en glat overflade, som klart er at foretrække frem for en "sticky"

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten