Mon ikke også plantecellerne i agurkskiverne bliver ekstra saftspændte ved at vand trænger ind i dem, når de bliver lagt i hypoosmotiske væske (rent vand)?
Vores læser B. Gall har spurgt:
Kan man måle det vandopløselige pektin i rå agurker? Og hvorfor bliver rå agurkeskiver efter få timer i et glas vand nærmest dehydrerede og med hårdt bid?
Professor Ole G. Mouritsen og lektor Karsten Olsen, Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD), svarer:
Opløselig pektin er lidt tricky at måle og kvantificere, da pektin er forskellig i forskellige planter og frugter. Sukkersamensætning, molvægt, forgrening, acetyleringsgrad, forestringsgrad osv. varierer.
Og når man ekstrahere pektin, kan man samtidig få ekstraheret andre polymerer, som det kan være svært at få skilt ad bagefter.
Men der er formodentlig ikke meget opløseligt pektin i friske agurker, da de ellers ikke ville være sprøde fra starten. Pektin opløses dog over tid i overmodnede frugter og grøntsager.
Agurk er en meget vandholdig grøntsag med stor vandspænding i plantecellerne.
Ofte skæres agurkeskiver meget tyndt, hvilket betyder, at et stort antal celler bliver beskadiget ved snittet. Det medfører en lækage af cellevæske svarende til en dehydrering af agurkeskiverne.
Almindeligt brugsvand i husholdningen i Danmark betegnes som hårdt vand, fordi det indeholder calcium, som kan bindes til pektinen i cellevæggene.
Når man lægger agurkeskiverne i vand, som indeholder calcium, mister de noget af deres vandbindingsevne, fordi calcium bindes til pektin, hvilket giver anledning til yderligere dehydrering.
Og det er dehydreringen og calciumbindingen, som giver agurkeskiverne et hårdt bid.
Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.
Mon ikke også plantecellerne i agurkskiverne bliver ekstra saftspændte ved at vand trænger ind i dem, når de bliver lagt i hypoosmotiske væske (rent vand)?
Agurker har vel på et givet tidspunkt rumindhold til en vis mængde væske. Efterhånden som den bliver fyldt op så bliver den hård. Det kender man også i andre sammenhænge 😊
Sorry 😎
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard