Vores læser Emma Skou spørger:
Hvordan kan det være, at der ikke i højere grad genanvendes 'gråt' spildevand, eks. fra badeværelsets vandhane/bad i de danske husholdninger?
Findes der restriktioner, på dette område, som ikke tillader det?
Jens Andersen, tidligere planchef for vandforsyning og spildevand i Hofor, svarer:
Man skal være meget forsigtig med at introducere vand af ikke-drikkevandskvalitet i boliger - af flere grunde.
Risiko for sygdomsspredning
For det første kan der ske fejlkoblinger, så gråt vand ender i ledningsnettet for drikkevand. Vi har haft flere tilfælde af dette gennem tiden.
For det andet kan der være en risiko for, at sygdomme spredes gennem forstøvning af vand fra toiletter ved smitte fra vask af tøj mv.
Sundhedsmyndighederne er derfor rimelig skeptiske over for brugen af gråt vand til boliger, selvom lovgivningen åbner mulighed herfor.
Endelig er det værd at huske på, at forsyningen af gråt vand ofte er usikker (er der vand nok altid?), hvilket betyder, at det stort set altid er nødvendigt med en backup-leverance fra den ’normale’ vandforsyning, som altså hermed skal sikre en forsyning (og hvad der følger af teknisk produktionsudstyr i form af boringer, vandværker, forsyningsnet mv. med tilhørende økonomiske udgifter).
Men vi ville gerne afprøve potentialet i Hofor, fordi det jo også er oplagt at se på, om vi kan erstatte det rene drikkevand med vand af dårligere kvalitet til bestemte formål som eksempelvis toiletter.
Læs også: Underjordisk spildevandsanlæg skal fremtidssikre Nordhavnen
Martin Skriver og Linette E. Hansen, Plan Vandforsyning i Hofor, supplerer om dette projekt:
Hofor har i perioden 2014-2017 indgået i et samarbejde med bl.a. Københavns Universitet (KU) om regn- og gråvandscirkulering i Sofiebadet på Christianshavn.
Formålet med projektet var bl.a. at udvikle en teknologi til rensning af gråvand, som kunne anvendes til personlig hygiejne.
Teknologien er baseret på ’Dobbeltporøs Filtrering’ (DPF), en metode, som er udviklet af KU, til rensning af vejafstrømning, og som derefter er videreudviklet til rensning af gråvand.
Se principperne bag dobbeltporøs filtrering i nedenstående video fra Københavns Universitet.
Teknologien blev testet på Sofiebadet, hvor gråvand, opsamlet fra bade og rengøring, blev recirkuleret efter rensning vha. DPF, hvorefter det blev genanvendt til tøjvask, rengøring og toiletskyl.
Sofiebadet har udarbejdet en ansøgning til respektive myndigheder vedr. mulighederne for en permanent installation af anlægget og en tilladelse til at forsyne badets toiletter og vaskemaskiner samt rengøringstaphane med gråvand opsamlet fra afløb i badeområdet samt fra håndvaske. Vi kender dog ikke status på dette projekt.
I øvrigt siger bekendtgørelse (BEK nr. 1068 af 23/08/2918) om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg (Drikkevandsbekendtgørelsen) er det tilladt at anvende regnvandsafstrømning fra tage til forsyning af toiletter og vaskemaskiner, når Rørcenteranvisning 003 følges.
Der er dog yderligere restriktioner ift. offentligt tilgængelige institutioner, hvor anvendelse af regnvand til toiletskyl ikke er tilladt.
Læs også: Grøn klimatilpasning kan give flere sygdomme
Forsøg på Roskilde Festival
For andre typer af sekundavand samt øvrige forsyningsformål skal indhentes bemyndigelse fra Miljø- og Fødevareministeriet ift. dispensation fra Drikkevandsbekendtgørelsen § 3, se også denne rapport
I rapporten fokuseres på følgende to forhold i forbindelse med anvendelse af sekundavand:
1) Risiko for at sekundavandssystemet, uanset hvilken type sekundavand, kan forurene det primære forsyningssystem (drikkevandssystemet). Denne risiko er f.eks. aktuel, hvor der er tilkoblet backup-system ift., hvis sekundavandssystemet skulle løbe tør.
2) Bekymring for de sundhedsrisici, som er forbundet med brugen af sekundavand. Herunder tages både kvaliteten af vandet og den tiltænkte forsyningssituation i betragtning.
Derudover er vi i Hofor bekendt med, at Water DTU i samarbejde med Flow (ca. 2017) har været med i et projekt vedr. cirkulation af badevand, dvs. at man bader i sit eget badevand, som under badet recirkuleres og renses. Projektet er testet på Roskilde Festival.
