Spørg Fagfolket: Hvordan virker kontaktlinser med flere styrker?

Illustration: Bigstock/Olga Miltsova

Vores læser Lasse Skree-Jacobsen har spurgt:

Hvordan virker flerstyrkekontaktlinser?

Amond Westi Adsersen, lektor på optometristuddannelsen på Erhvervsakademi Dania, svarer:

Evnen til at stille skarpt på objekter eller tekst tæt på bliver ringere med alderen. Fra cirka 45-årsalderen vil de fleste af os have opdaget, at selv om man – med eller uden briller/kontaktlinser – kan se helt skarpt på afstande fra 5-6 meter og udefter, så kræver det til gengæld en form for læsebrille for at kunne se den splint, man har fået i fingeren eller at læse en tilpas lille skriftstørrelse.

Efter 45-årsalderen bliver det mere og mere udtalt, og alle vil herefter have brug for både en afstands- og en nærkorrektion, hvis man vil kunne se skarpt.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor har mennesket ikke øjnene på siden af hovedet?

Sådan fungerer en flerstyrkelinse Illustration: Lasse Gorm Jensen

Monokel er også en løsning

Med traditionelle énstyrke-linser kan man løse problemet ved at lave en ’monokel-løsning’, hvor man på det ene øje korrigerer synet med en linse til at se langt væk med og på det andet øje bruger en linse med en styrke, der gør, at man kan læse med den.

I praksis vil hjernen selv finde ud af at filtrere billedet fra læselinsen fra, når man ser på afstand og omvendt, filtrere billedet fra afstandsøjet fra, når man ser tæt på. Man undertrykker altså synet på henholdsvis det ene eller det andet øje, alt afhængigt af hvilken afstand man ser på.

Det kan dog give udfordringer med ens dybdeopfattelse, at man på den måde bliver gjort ’én-øjet’, og ønsker man at bibeholde begge øjnes synsopfattelse, både når man ser på afstand og nær, så kan flerstyrkelinser være en god mulighed.

Det, der gør, at vi har dybdesyn og kan se tredimensionelt, er nemlig, at vi har to øjne, som sidder med en vis afstand mellem sig og ser i samme retning.

Forestil dig en streg, der udgår fra hvert øje mod det objekt, man ser på. Den trekant, man kan forestille sig, der dannes med hvert øje, og objektet som hver sin spids i trekanten, den bruges af hjernen til en art triangulering, så man får en fornemmelse af afstand og dybde.

Læs også: Grafik: Sådan vil dansk kontaktlinse overvåge dit helbred

Man slipper for læsefelt i brillerne

En flerstyrkekontaktlinse virker på den måde, at man i samme linse har både afstandsstyrken og nærstyrken.

Typisk er flerstyrkelinser designet på den måde, at styrken i midten af kontaktlinsen er den korrekte til læsning, og styrken til afstandssyn sidder i en ring omkring.

Øjnene fungerer på den måde, at når man fokuserer på noget tæt på, så trækker pupillen sig lidt sammen for at øge dybdeskarpheden, og den effekt udnyttes, ved at man placerer nærstyrken i midten af kontaktlinsen. Når man ser på noget på større afstande, så udvides pupillen lidt igen, og man får udbyttet af ringen med afstandsstyrken.

Den store fordel med flerstyrkelinser er, at der ikke er et læsefelt som i brillerne, som gør, at man skal holde hovedet i en særlig stilling for at kunne læse. Med kontaktlinserne har man godt syn uanset blikretning både op, ned og til siderne.

En ulempe ved flerstyrkelinser kan være, at der på nethinden vil blive dannet to billeder simultant på grund af de to styrker i linsen. Det kan opleves ved, at man får en smule ringere kontrastopfattelse og dermed en lidt ringere synsskarphed, end hvis man bærer briller/kontaktlinser med blot én styrke.

Læs også: Trykmåler i øjet kan hjælpe folk med grøn stær

Billedet kan mudre lidt

Når man bærer kontaktlinser, der på én gang danner et skarpt og et sløret billede på samme nethinde, så bliver summeringen af oplysninger til synscenteret i hjernen lidt ’mudret’.

Det kan gå ud over ens synsskarphed på en måde, så man f.eks. oplever, at nummerpladen på bilen foran skal lidt tættere på, før man er helt sikker på, om der står et D eller et O på den.

For nogle mennesker er denne lidt nedsatte skarphed generende, mens de fleste oplever, at goderne ved nu både at kunne se på afstand og nær giver så stort et udbytte, at bivirkningen er ubetydelig.

I mange tilfælde vil man opleve, at det kræver et tilpasningsforløb på to-tre gange hos optometristen, før man når frem til den mest komfortable løsning.

Linserne fås i flere forskellige styrker med lidt forskellige designs. Optometristen vil ud fra undersøgelser både af synsevne og øjenhelbred vælge det design, som vurderes at kunne fungere bedst.

Men af og til vil kontaktlinsebrugeren ved afprøvning af linserne opleve, at synet enten på afstand eller tæt på måske kunne trænge til en lille justering, og så kan optometristen sandsynligvis hjælpe med en ændring af enten styrke eller design.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som erfaren, i mere end 45 år, bruger af linser, måtte jeg selvfølgelig også prøve disse flerstyrkekontaktlinser.

Jeg har i de sidste 15 år brugt monovision-systemet med 2 forskellige linsestyrker - virker fint. Dybdeskarpheden / 3D virkningen kan man vænne sig til mangler. Når jeg kører bil i regnvejr, vil hjernen gerne bruge "læseøjet", der ser vanddråberne på forruden i stedet for at se med "langtsynsøjet" længere fremad. En brille med et glas ophæver den virkning. Værre er det, når jeg spiller golf, hvor bolden ligger imellem de 2 skarpheder. Man er nødt til at stole på, at kroppen fornemmer, hvor bolden ligger og forholde sig til det, bare ikke optimalt.....

Tilbage til flerstyrkekontaktlinserne. Under testen fik jeg med det samme en wauw-oplevelse - skarphed / læsbarhed på alle afstande.

Desværre oplevede jeg efterflg. af mine øjne / hjerne ikke kunne fokusere på de forskellige afstande hurtigt nok. Så det blev kun til en uges test - måske skulle jeg have givet et lidt længere tid / måske alderen spiller ind med stive øjenmuskler?

På et Memira salgsfremstød blev det oplyst at de bruger flerstyrkekontaktlinser med 3 synsfelter for bedre overgange. Desværre oplever mange med en ny linse indopereret en halo omkring lyskilder - nogle kan vænne sig til det (hjernen udelukker dem med tiden), andre synes det er irriterende, selv efter flere år.

Når der engang kommer flerstyrkekontaktlinser med flere end 2 overgange vil jeg da prøve dem igen.....

 • 5
 • 0

Tak til Amond Westi Adsersen for et velformuleret og forklarende svar. Som bruger af monovision linser animeres jeg nu til at prøve flerstyrkelinser.

 • 2
 • 0

Man er også begyndt at bruge denne type linser ved grå stær (Fresnel-linser). Som nævnt ovenfor kan det give nogle problemer - de skyldes måden en Fresnel linse er opbygget på, som bl.a. kan give haloer, samt mgl. kontrast fordi den samme mængde lys skal bruges til flere billeder på nethinden.

 • 3
 • 0

Har prøvet flerstyrkelinser (kun en uges tid) for nogle år siden men kunne ikke rigtigt få det til at virke. Har en bygningsfejl, og jeg tror det måske drillede. Mine alm. linser korrigerer delvist for det men så vidt jeg ved kan de ikke gøre det 100 % da jeg ligger lige over hvad der er muligt med linser.

 • 1
 • 0

Også jeg, som bruger af kontaktlinser i 45+ år, brugte monosyn i mange år. Jeg fik tilbudt at prøve disse flerstyrkekontaktlinser. Min oplevelse var, at lysmængden modvirkede den effekt, at pupillen trækker sig sammen ved nærlæsning om omvendt ved afstandslæsning. Det var/er derfor ikke en brugbar løsning efter min mening.

Øjnene fungerer på den måde, at når man fokuserer på noget tæt på, så trækker pupillen sig lidt sammen for at øge dybdeskarpheden, og den effekt udnyttes, ved at man placerer nærstyrken i midten af kontaktlinsen. Når man ser på noget på større afstande, så udvides pupillen lidt igen, og man får udbyttet af ringen med afstandsstyrken.

I kraftigt lys udendørs, hvor pupillen trækker sig sammen, ser man derfor gennem den centrale del beregnet for nærlæsning. Omvendt i svag belysning indendørs (aften) ser man gennem ringen med afstandsstyrken.

 • 3
 • 0

Jeg har prövet baade monovision (virker slet ikke for mig) og flerstyrke over de de sidste 6 mdr. Konklusionen er at det ikke er rigtig godt, jeg ser ikke helt skarpt hverken kort eller langt - det finder jeg meget generende, baade i mödelkaler og i naturen. Saa lösningen for mig er stadig enkeltstyrkelinser til langt syn og briller til laesning.

 • 1
 • 0

Dette gælder vel kun bløde kontaktlinser? Formstabile (hårde) kontaktlinser fås med et læsefelt 'nederst' lige som læsebriller. Linsen flyder på en tårefilm, således at den tunge ende med læsefeltet af sig selv vender nedad. De formstabile linser kan i øvrigt også korrigere for bygningsfejl.

 • 3
 • 0

Formstabile (hårde) kontaktlinser fås med et læsefelt 'nederst' lige som læsebriller.

Hvordan havde du tænkt dig, at man skulle styre det centrale synsfelt til at se gennem et området skævt i forhold til øjets centerlinje?

De flerstyrke linser omtalt i svaret er jo rotationssymmetriske om centerlinjen.

Ved bygningsfejl kan man bruge toriske linser, der kan anvende forskellige metoder til stabilisering af rotation.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig er jeg sikker på det! Som 65-årig har gammelmandssyn også sneget sig ind på mig... Jeg er ret nærsynet, og mine Wôhlk Sonderlinsen har et læsefelt. Linsen er faktisk synligt tykkere i den ene side. Der er også nogle fine linier i hver side, som skal være vandrette med den tykke side nedad, men linsen vil automatisk dreje på plads. For at bruge læsefeltet, skal man bare se skråt nedad. De skal naturligvis tilpasses nøje. Derefter tænker man ikke mere på det.

 • 1
 • 0

Smadder interessant, men undskyld jeg lige bevæger mig "off piste", for jeg vil ikke state en ny tråd for dette ene spørgsmåls skyld. Er der nogen, der ved, hvordan øjenlægen bærer sig ad med tage et TVÆRSNITbillede af min nethinde ind gennem min pupil altså FORFRA. Jeg har spurgt hende, hvordan hun gør, og hun har forklaret mig, at hun anbringer mit øje foran apparatet og derefter trykker på knappen, men men det er sikkert ikke HELE forklaringen :). Jeg forstår det bare ikke :( Steen

 • 0
 • 0

Et lidt perifert spørgsmål i ft. denne tråd om synskorrigering: Hvordan virker (hvis de virker!) briller der kan få (nogen) mennesker til pludselig at se farver korrekt?

 • 0
 • 0

Hvis der alligevel ikke er flere, der gider at snakke om kontaktlinser, så synes jeg, at både mit eget og Carl-Eriks spørgsmål er ret interessante, så jeg ville være glad for en reaktion eller to. Steen

 • 0
 • 0

Hvordan virker (hvis de virker!) briller der kan få (nogen) mennesker til pludselig at se farver korrekt?

En hurtig søgen på "min ven", Google.

https://www.technologyreview.com/s/601782/...

Vi taler om den for mænd udbredte rød-grøn-farveblindhed.

Most people have three types of color-sensing cones in their eyes: red, green, and blue. The wavelengths of light that these three cones absorb have overlapping regions. Color-blindness is often a result of a malfunctioning cone that causes wavelengths to overlap even more, resulting in poor color discrimination. The EnChroma glasses use a filter to cut out these overlapping wavelengths, allowing for a clearer distinction between colors, especially red and green.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten