Spørg Fagfolket: Hvordan vender en kat sig i luften?

1. november 2018 kl. 14:39
Spørg Fagfolket: Hvordan vender en kat sig i luften?
Illustration: Bigstock/Tainar.
Hvordan kan en kat rotere lynhurtigt i luften uden at tage fra på noget? Det vil en læser gerne vide, og amerikansk professor svarer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Casper Lyhne har undret sig over kattens hurtige bevægelser og spurgt:

Hvordan kan en kat vende sig om i luften, når den bliver sluppet med ryggen nedad?

Det giver ingen mening, da den ikke har fat i noget som helst. Som jeg ser det, svarer det til, at en astronaut på rumvandring lige pludselig kan vende sig om, som det passer ham, hvilket ikke giver mening heller.

Jeg har en teori om, at den måske begynder at rotere halen den modsatte vej, hvorved kroppen vender sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håber, der er en ekspert der kan svare på det her.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor har fugle ikke ’winglets’ ligesom fly?

Sharon Crowell-Davis, professor i adfærdsmedicin på College of Veterinary Medicine, University of Georgia, svarer:

Den store hemmelighed ligger i kattens meget fleksible rygrad, som på en måde tillader den at skubbe sig ind mod sig selv, mens den falder, så den kommer til at dreje hele vejen rundt fra at have bunden i vejret og til at vende rigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hele handler om fysik, og denne færdighed hos katte blev faktisk undersøgt i rumfartens tidlige dage for bedre at forstå, hvordan astronauter kunne bevæge sig i vægtløshed.

Desværre er mennesker ikke udstyret med en så fleksibel rygrad, men at forstå fysikken bag kattens bevægelser, har gjort det nemmere at finde ideer til, hvordan mennesker kan prøve at efterligne dette i et vægtløst miljø. Det har bidraget med vigtig viden til design af de maskiner, der skal manøvrere i rummet.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor har mennesker og fugle ikke samme type kromosomer?

To videoer, der hurtigt viser sammenhængen

Jeg vil foreslå dig at se nedenstående to videoer fra hhv. BBC One og YouTube-kanalen ’SmarterEveryDay”.

I den første korte video ser vi i langsom gengivelse, hvordan en ørkenlos vender sig i luften ved at holde forbenene tæt ind til kroppen og vride sig i modsat retning end bagbenene. Tvistet gør det muligt at få bagbenene med rundt og forberede en landing.

Remote video URL

I den anden video forklares det mere i dybden, hvordan katten først orienterer sig i forhold til, hvad der er op og ned, enten ved hjælp af sin gyro i øret eller med øjnene. Her ser man også, hvordan katten først begynder at rotere, når den er halvvejs nede, hvorefter den trækker forbenene ind til sig for at lave en hurtig piruette foroven og et langsommere modsat spin ved bagbenene, indtil katten er på plads på jorden. Her bliver det også vist, at kattens rotation med halen ikke er det, der har den afgørende effekt.

Remote video URL

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger