Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Hvordan smelter stjernerne sammen til galakser?

Illustration: Nasa

Vi har fundet et lidt ældre spørgsmål frem fra vores læser Svend Ferdinandsen, som har spurgt:

Hvilke egenskaber ved tyngdekraften og Universet får stjerner til at samles i galakser og sågar endnu større klumper? Er det blot et øjebliksbillede, så de samme stjerner om milliarder af år er samlet i andre klumper?

Jørgen Christensen-Dalsgaard, professor på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

Stjerner klumper sig sammen på forskellige skalaer.

Når det drejer sig om stjernehobe med fra nogle få til nogle millioner af stjerner, skyldes det simpelthen stjernernes indbyrdes tyngdekraft.

For de såkaldte åbne stjernehobe med op til nogle tusinde stjerner, er det ikke stabilt, og hoben bliver ofte spredt over nogle milliarder af år på grund af tyngdekraften fra andre objekter i Mælkevejen.

For galakser (inklusive vores egen Mælkevej) og samlinger af galakser i galaksehobe spiller det såkaldte mørke stof også en stor rolle.

Det er en form for stof, der kun virker gennem sin tyngdekraft og af den grund fordeler sig i enorme strukturer i universet.

Stjerner og stoffet i galakser samler sig i disse klumper, både på grund af deres indbyrdes tyngdekraft og på grund af tyngdekraften for det mørke stof.

Det er typisk meget stabile strukturer, bortset fra at galakser (og det omgivende mørke stof) ind imellem smelter sammen. Det vil også gælde Mælkevejen og nabogalaksen Andromedatågen om nogle milliarder år.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tyngdekraften regnes for en konservativ kraft, så hvis ikke noget bevægelsesenergi forsvinder til varme, så har jeg stadig svært ved at se hvorfor de skulle samle sig.

En satellit nogle 1000 km fra jordens overflade falder ikke lige ned på grund af tyngdekraften. Med mange legemer involverede kan mærkelige ting ske. Nogle kan blive smidt ud for at andre måske kan blive.

Mørkt stof siges blot at have tyngdekraft, men det forklarer det heller ikke.

Hvorfor skulle Andromeda og vores galkse "smelte" sammen? De kan vel blot passere igennem hinanden. Der er meget meget langt mellem stjernerne i forhold til deres størrelser.

  • 0
  • 4

Wiki har en fin artikel.

Som jeg læser det er en del af mekanismen tab mellem gasser og stjernerne i galakserne.

Det var det jeg savnede i svaret.

En anden mekanisme er slingshot, hvor bevægelsesenergi udveksles mellem to legemer der passerer forbi hinanden. Det kan få begge legemer til at blive mere eller mindre sammen eller eventuelt sende det ene bort.

  • 1
  • 0

Jeg synes spørgsmålet minder mig om det gamle spørgsmål, vi tidligere har set her: Hvordan bærer et stort himmellegeme sig ad med at indfange et lille himmellegeme og bringe dette i kredsløb om sig? Hvad er det, der i den sidste ende har bremset det lille himmellegeme ned ? Jeg ved det ikke, men spørger: Kan lidt af energitabet skyldes, at det lille himmellegeme også flytter en lille smule med det store himmellegeme??? Steen

  • 0
  • 0

Beklager Svend, at jeg kun var nået til #2, da jeg skev mit svar, men jeg kan se, at du selv er inde på det samme - bare mere udførligt. Steen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten