Spørg Fagfolket: Hvordan orienterer selvkørende biler sig i snevejr?
Vores læser Jørgen Hedelund spørger:
Som jeg har forstået det, bruger selvkørende biler vejens striber for at holde sig i egen vognbane.
Hvad sker der om vinteren, hvor hele kørebanen er hvid af sne?
Anne Rosa Simonsen, kommunikationschef hos Autonomous Mobility A/S, som importerer selvkørende løsninger til Norden og Baltikum, svarer:
Der findes selvkørende køretøjer, som benytter vejstribning til at navigere. Mange ’almindelige’ nye biler har allerede i dag en funktion, der hedder ’lane keep assist’, hvilket betyder, at føreren får assistance til at blive i en vognbane, f.eks. på en motorvej. Det kræver selvfølgelig, at vejen er ryddet for sne.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver sne tungere, når den smelter?
Vores selvkørende busser er dog eksempelvis ikke afhængige af at kunne aflæse vejens striber. De navigerer ud fra et indscannet tredimensionelt kort af omgivelserne og kører på en slags virtuelle skinner.
Hjælp fra lidar
Ved hjælp af nogle særlige lidarer (Light Imaging Detection And Ranging – en type sensor med radar) kan køretøjet hele tiden registrere omgivelserne i 360 grader i en 60 meters omkreds.
Er der noget, der afviger fra det lagrede kort, vil køretøjet automatisk tilpasse farten eller standse. Så vores køretøjer kan sagtens køre med sne på vejen. Det er forskelligt fra producent til producent, hvilke teknologier der benyttes, men de fleste bruger lidarer i et eller andet omfang.
Forud for den autonome kørsel kortlægges ruten således manuelt (mapping), hvorefter ruten ’renses’ for overflødig information og rettes til, mens virtuelle stoppesteder plottes ind på ruten. Efter den indledende mapping er bussen klar til at køre ruten autonomt på baggrund af det lagrede 3D-kort.
Påmonteret bussen er de otte lidarer, som genererer 2D- og 3D-billeder af omgivelserne i realtime og sammenligner disse med den information, som allerede er lagret i bussens system. Med bl.a. lidar-teknologien kender bussen sin position ned til tre centimeters nøjagtighed.
Læs også: MIT-teknologi skal bringe selvkørende biler ud på landet
Store snefnug kan forvirre
Så snart den autonome kørsel startes, kontrollerer køretøjet hele tiden, om de faktiske omstændigheder på ruten svarer til de på 3D-kortet gemte omstændigheder.
Registrerer bussen uventede objekter, mennesker og forhindringer på ruten, vil den enten sætte farten ned og afgive lydsignal eller standse helt – afhængigt af, hvorvidt objektet er i bevægelse og afstanden hertil.
Det betyder så også, at bussens lidarer kan blive forvirrede af vejrfænomener som meget store snefnug og nedfaldne blade. I praksis kan det betyde en mere afbrudt kørsel, fordi bussen registrerer disse som 'objekter', den skal vige for.
Men softwaren forbedres og forfines hele tiden til bedre at kunne skelne mellem objekter, den skal ignorere, og objekter, den skal standse for.
Se en video nedenfor, hvor vores bus kører autonomt på en snedækket testbane.
