Spørg Fagfolket: Hvordan opførte man 200 meter høje tv-master for 60 år siden?
Vores læser Jakob Jensen spørger:
Jeg har længe undret mig over, hvordan man har opført den 220 meter høje tv-mast Gladsaxesenderen fra 1955.
Jeg tænker, at en helikopter er et oplagt valg, men tvivler på, at man havde den præcision og løftekapacitet, der skulle til for 65 år siden?
Læs også: Spørg Scientariet: Hvad er det for 'vægte', der sidder på højspændingsmaster?
Frede Lillelund, afdelingsleder i Towers and Steel Structures i Rambøll, svarer:
Gladsaxesenderen blev ganske rigtigt rejst midt i 1950’erne, og der blev ikke brugt helikoptere. Som du selv skriver, var de dengang ikke gode nok til at fastholde deres position, så det ville have været ret risikabelt.
I stedet brugte man en hejsebom, monteret på siden af masten. Når en almindelig kran ikke kunne nå længere op og placere de flere meter lange elementer af stålgitter, monterede man på siden af masten denne hejsebom, der hjalp med at få de næste sektioner på plads.
Det foregik ved hjælp af en wire mellem et trækspil på terræn og et hjul i begge ender af den vandrette topbom, som sørgede for, at næste sektion kunne hejses op. Når den nye sektion nåede helt i top, svingede man den ca. 4 meter lang topbom rundt ca. 180 grader, så sektionen kom på plads. Herefter kunne mandskabet oppe i masten fæstne den med lange skruemuffer.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan konstruerer man isolatorer på højspændingsmaster?
Benytter stadig metoden
Herefter blev hejsebommen igen frigjort og trukket op, så den kunne fastgøres til den nye sektion, hvor den var klar til et nyt løft. For hver 30-40 meter monterede man desuden tre barduner, som er fæstnet til terræn og stiver selve masten af.
Selve teknikken kan ses i denne gamle artikel fra Ingeniøren fra 1956.
Faktisk bruger vi stadigvæk denne teknik hos Rambøll enkelte steder, hvor der er tale om kraftigere og højere master end ca. 100 meter, og hvor det er svært at komme til med kraner.
De sværest fremkommelige steder bruger man i dag helikoptere, der bringer 30-40 meter lange dele af masten på plads ad gangen, men vi har f.eks. lige bygget en 300 meter høj mast i Tåsjö nord for Stockholm, hvor vi gjorde brug af en hejsebom. Grejet er nyt, men princippet er helt det samme.
