Spørg Fagfolket: Hvordan opførte man 200 meter høje tv-master for 60 år siden?

14. april 2019 kl. 10:1112
Spørg Fagfolket: Hvordan opførte man 200 meter høje tv-master for 60 år siden?
Her ses Gladsaxe-senderen efter opførelsen i 1956. Illustration: Ingeniøren.
En læser undrer sig over, hvordan den mere end 200 meter høje Gladsaxe-sender blev opført tilbage i 1950'erne uden brug af helikoptere. Det svarer afdelingsleder fra Rambøll på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jakob Jensen spørger:

Jeg har længe undret mig over, hvordan man har opført den 220 meter høje tv-mast Gladsaxesenderen fra 1955.

Jeg tænker, at en helikopter er et oplagt valg, men tvivler på, at man havde den præcision og løftekapacitet, der skulle til for 65 år siden?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad er det for 'vægte', der sidder på højspændingsmaster?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her ses Ingeniørens grafik fra 1956, da opførelsen af bl.a. Gladsaxesenderen blev forklaret. Illustration: Ingeniøren.

Frede Lillelund, afdelingsleder i Towers and Steel Structures i Rambøll, svarer:

Gladsaxesenderen blev ganske rigtigt rejst midt i 1950’erne, og der blev ikke brugt helikoptere. Som du selv skriver, var de dengang ikke gode nok til at fastholde deres position, så det ville have været ret risikabelt.

I stedet brugte man en hejsebom, monteret på siden af masten. Når en almindelig kran ikke kunne nå længere op og placere de flere meter lange elementer af stålgitter, monterede man på siden af masten denne hejsebom, der hjalp med at få de næste sektioner på plads.

Det foregik ved hjælp af en wire mellem et trækspil på terræn og et hjul i begge ender af den vandrette topbom, som sørgede for, at næste sektion kunne hejses op. Når den nye sektion nåede helt i top, svingede man den ca. 4 meter lang topbom rundt ca. 180 grader, så sektionen kom på plads. Herefter kunne mandskabet oppe i masten fæstne den med lange skruemuffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan konstruerer man isolatorer på højspændingsmaster?

Benytter stadig metoden

Herefter blev hejsebommen igen frigjort og trukket op, så den kunne fastgøres til den nye sektion, hvor den var klar til et nyt løft. For hver 30-40 meter monterede man desuden tre barduner, som er fæstnet til terræn og stiver selve masten af.

Selve teknikken kan ses i denne gamle artikel fra Ingeniøren fra 1956.

Faktisk bruger vi stadigvæk denne teknik hos Rambøll enkelte steder, hvor der er tale om kraftigere og højere master end ca. 100 meter, og hvor det er svært at komme til med kraner.

De sværest fremkommelige steder bruger man i dag helikoptere, der bringer 30-40 meter lange dele af masten på plads ad gangen, men vi har f.eks. lige bygget en 300 meter høj mast i Tåsjö nord for Stockholm, hvor vi gjorde brug af en hejsebom. Grejet er nyt, men princippet er helt det samme.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
7. juni 2020 kl. 12:14

En numera avliden god vän, Jaakko Hiljanen, var med och byggde många antennmaster i Sverige ungefär från 1960 och en del år framåt. Han beskrev även tekniken.

10
15. april 2019 kl. 12:56

Hvordan opstilles og nedtages denne 'verdens største kran' ?

8
15. april 2019 kl. 12:03

Nu var det hejsebommen og ikke sektionerne jeg tænkte på. Fordi hvis hejsebommen skal bruge en kran for at blive flyttet længere op, giver det jo ikke rigtigt mening.

Der monteres en blok øverst i den senest monterede sektion og ved hjælp av spil løftes hejsebommen op og fastgøres i den øverste sektion, hvorefter det er klart at hejse den næste sektion op.

I praksis er det største og mest udfordrende arbejde at sætte de to første sektioner op til man kan gøre brug af hejsebommen.

7
15. april 2019 kl. 11:28

Nu var det hejsebommen og ikke sektionerne jeg tænkte på. Fordi hvis hejsebommen skal bruge en kran for at blive flyttet længere op, giver det jo ikke rigtigt mening.

6
15. april 2019 kl. 11:19

Selv og selv. "Trækkes en sektion op ved hjælp af et håndspil fastgjort til løftegrejet" fremgår det af artiklen. Men det må nu også have krævet en vis ingeniørmæssig omtanke at konstruere det.

5
15. april 2019 kl. 08:49

Dvs. hejsebommen kravler selv op ad masten på ydersiden af de lodrette stålrør? Den skal jo udenom gitterudfyldningen.

4
14. april 2019 kl. 13:41

Tak Karsten :)

Det beroliger mig lidt ;)

2
14. april 2019 kl. 12:12

På et eller andet niveau er det egentlig dejligt at noget fortsat udføres på en god gammeldag måde. Ren nostalgi - men alligevel :)

1
14. april 2019 kl. 12:07

Det er Teracom der i dag ejer de fleste af masterne. De fleste er 300 meter høje med elevator i midten.