Spørg Fagfolket: Hvordan modvirker man statisk elektricitet på kontoret?
Nogle af os kender det med at få et rap over fingrene, når vi har slæbt vores gummisåler hen over et linoleumsgulv eller tæppe og så rører ved et dørhåndtag!
Det oplever Lene Wessel også og spørger derfor:
I vores APV klager en lille håndfuld kolleger over, at de er udsat for statisk elektricitet og får stød, når de f.eks. rører ved dørhåndtagene.
Jeg har to spørgsmål: Hvad kan man gøre for at fjerne statisk elektricitet, så gode kolleger ikke skal frygte at få stød, når de åbner døren? Og hvorfor får nogle (få stykker) stød, mens de fleste andre ikke gør?
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man oplade sin mobiltelefon ved håndkraft med en dynamo?
Henrik SimonsenAnne Mette Hansen
Statisk elektricitet kan give stød og føles ubehageligt i det daglige arbejde, men det er som hovedregel ufarligt.
Normalt optræder statisk elektricitet først, når det er frostvejr, eller de er rim om morgenen. Hvis der optræder statisk elektricitet i varmere vejr, kan det skyldes, at rumtemperaturen er for høj – dvs. over cirka 22 grader.
Det er individuelt, hvornår man oplever gener fra statisk elektricitet. Personer med tør hud vil opleve flere gener end andre – alt andet lige.
Alt andet er dog ikke lige: Påklædning, fodtøj og inventar har også betydning. Påklædning med et stort indhold af naturmaterialer som bomuld, uld og hør er ikke så tilbøjelige til at danne statisk elektricitet som nogle af kunststofferne.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor meget elektricitet kan menneskekroppen holde til?
Prøv forskelligt fodtøj
Fodtøj kan ikke generaliseres. Her er rådet at prøve forskellige typer fodtøj, når det er frostvejr. Helst flere typer på samme dag.
Inventaret har betydning. Nogle typer af betræk har tendens til at danne statisk elektricitet. Igen: et stort indhold af naturmaterialer som uld vil normalt give færre gener. Gulvbelægning af stenmaterialer, linoleum og vinyl afleder statisk elektricitet. Lakerede gulve og nogle typer tæpper kan give statisk elektricitet.
Når der sker en udladning mellem en person og f.eks. et dørhåndtag, er det altid personen, der er opladet. Det vil derfor ikke hjælpe at jorde de genstande, hvor man typisk oplever udladning.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvor mange døre og vinduer skal et soveværelse have?
Pas på sprayløsninger
Der er fysiske produkter på markedet, som er beregnet til at løse gener med statisk elektricitet. Der findes fodtøj, kontorstole, fod/hæl-remme med meget mere, som dog ofte er afhængige af, at gulvet kan aflede. Produkter og leverandører kan findes ved at søge på ESD i kombination med f.eks. fodtøj.
Der er kemiske produkter på markedet, som er beregnet til at løse gener med statisk elektricitet. De indeholder dog ofte stoffer, der kan være problematiske i forhold til allergi, så hvis man ønsker at bruge denne type produkter, bør parfumeholdige produkter og sprayprodukter undgås.
Alternativt kan et par aftørringer af kontorstole give en effekt. Der kan bruges saltvand (1 teske per liter) eller uparfumeret skyllemiddel i den anbefalede dosering. Hvis der ikke er en effekt efter to aftørringer (i frostvejr), er der ingen grund til at fortsætte.
