Spørg Fagfolket: Hvordan modvirker man statisk elektricitet på kontoret?

9. maj 2019 kl. 17:1713
Spørg Fagfolket: Hvordan modvirker man statisk elektricitet på kontoret?
Illustration: Bigstock/Thunderstock.
Nogle får gevaldige rap over fingrene, når de rører ved dørhåndtag og andre metalgenstande. Hvorfor sker det? Det svarer to ingeniører i Region Midtjylland på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nogle af os kender det med at få et rap over fingrene, når vi har slæbt vores gummisåler hen over et linoleumsgulv eller tæppe og så rører ved et dørhåndtag!

Det oplever Lene Wessel også og spørger derfor:

I vores APV klager en lille håndfuld kolleger over, at de er udsat for statisk elektricitet og får stød, når de f.eks. rører ved dørhåndtagene.

Jeg har to spørgsmål: Hvad kan man gøre for at fjerne statisk elektricitet, så gode kolleger ikke skal frygte at få stød, når de åbner døren? Og hvorfor får nogle (få stykker) stød, mens de fleste andre ikke gør?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man oplade sin mobiltelefon ved håndkraft med en dynamo?


Henrik SimonsenAnne Mette Hansen

Statisk elektricitet kan give stød og føles ubehageligt i det daglige arbejde, men det er som hovedregel ufarligt.

Normalt optræder statisk elektricitet først, når det er frostvejr, eller de er rim om morgenen. Hvis der optræder statisk elektricitet i varmere vejr, kan det skyldes, at rumtemperaturen er for høj – dvs. over cirka 22 grader.

Det er individuelt, hvornår man oplever gener fra statisk elektricitet. Personer med tør hud vil opleve flere gener end andre – alt andet lige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt andet er dog ikke lige: Påklædning, fodtøj og inventar har også betydning. Påklædning med et stort indhold af naturmaterialer som bomuld, uld og hør er ikke så tilbøjelige til at danne statisk elektricitet som nogle af kunststofferne.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor meget elektricitet kan menneskekroppen holde til?

Prøv forskelligt fodtøj

Fodtøj kan ikke generaliseres. Her er rådet at prøve forskellige typer fodtøj, når det er frostvejr. Helst flere typer på samme dag.

Inventaret har betydning. Nogle typer af betræk har tendens til at danne statisk elektricitet. Igen: et stort indhold af naturmaterialer som uld vil normalt give færre gener. Gulvbelægning af stenmaterialer, linoleum og vinyl afleder statisk elektricitet. Lakerede gulve og nogle typer tæpper kan give statisk elektricitet.

Når der sker en udladning mellem en person og f.eks. et dørhåndtag, er det altid personen, der er opladet. Det vil derfor ikke hjælpe at jorde de genstande, hvor man typisk oplever udladning.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvor mange døre og vinduer skal et soveværelse have?

Pas på sprayløsninger

Der er fysiske produkter på markedet, som er beregnet til at løse gener med statisk elektricitet. Der findes fodtøj, kontorstole, fod/hæl-remme med meget mere, som dog ofte er afhængige af, at gulvet kan aflede. Produkter og leverandører kan findes ved at søge på ESD i kombination med f.eks. fodtøj.

Der er kemiske produkter på markedet, som er beregnet til at løse gener med statisk elektricitet. De indeholder dog ofte stoffer, der kan være problematiske i forhold til allergi, så hvis man ønsker at bruge denne type produkter, bør parfumeholdige produkter og sprayprodukter undgås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativt kan et par aftørringer af kontorstole give en effekt. Der kan bruges saltvand (1 teske per liter) eller uparfumeret skyllemiddel i den anbefalede dosering. Hvis der ikke er en effekt efter to aftørringer (i frostvejr), er der ingen grund til at fortsætte.

Se også Indeklimaportalens sider om statisk elektricitet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
13. maj 2019 kl. 19:01

Jeg oplevede det engang jeg havde fået et par sko med rågummi-såler. Det blev de kaldt, hvad de i virkeligheden var lavet af ved jeg ikke. Men jeg fik stød af alt. Siden har jeg ikke brugt rågummisåler, og problemet er der ikke længere. Bortset fra bilen, men der har jeg vænnet mig til at holde fast i døren når jeg stiger ud. 'Ind' er som regel ikke noget problem.

12
11. maj 2019 kl. 14:58

Jeg kan også anbefale at bruge plastickort til tryk på elevatorknapper ?.

11
11. maj 2019 kl. 08:46

Modstand til stel - Jeg har overvejet om man kunne lave denne eller lignene elektronikløsning?? armbånd med stor hudkontakt, elektronik til at dæmpe reaktionshastigheden eller optage reaktionen helt?

9
10. maj 2019 kl. 12:14

Jeg havde på et tidspunkt en Honda Civic hvor der var et "Touch point" på døren. Jeg forestiller mig at det var med en modstand til stel.

8
10. maj 2019 kl. 10:42

Grønne planter i massevis som kan forhøje luftfugtigheden er det råd man gav for mange år siden. Og så pynter det jo samtidig :)

7
10. maj 2019 kl. 09:41

Eller fx en nøgle (nåja, så lige at Hans Henrik også har skrevet det)

6
10. maj 2019 kl. 09:21

Jeg oplever det mest, i forbindelse med at køre bil. Jeg har et par (Ecco) sko og når jeg bruger dem, får jeg ikke stød, når jeg stiger ud af bilen og skal lukke døren. Så har jeg et par Hanwag sko, der giver stød, i forbindelse med at køre bil. Jeg forestiller mig at forskellen ligger i sålen, fordi i hvert fald Hanwag skoene er ellers lavet i læder. Men jeg har efterhånden vænnet mig til når jeg bruger Hanwag skoene, at slå dørhåndtaget med knoerne, inden jeg lukker døren. Dels fordi slaget måske delvist overdøver stødet og dels er knoerne måske ikke så følsomme.

5
10. maj 2019 kl. 09:21

Der vendte jeg mig til at ha' en mønt i lommen

- da jeg i sin tid oplevede problemet var det især ifm. aflåselige stålskabe. Min 'kur' bestod i at berøre det øverste skuffehåndgreb med nøglen, inden jeg berørte det med fingrene - det virkede! Men jeg prøvede i muligt omfang gennemføre 'ritualet' uset - for ikke at skulle besvare for mange 'dumme' spørgsmål! :)

Et supplerende råd kunne være at optræde mindre fodslæbende: Hvis man slæber fodsålerne henover 'tæpper' med højt kunststofindhold, kan dét forværre problemet.

4
10. maj 2019 kl. 08:56

Tidligere rejste jeg meget til Finland - der er luftfugtigheden meget lavere om vinteren, og problemet dermed meget større... Der vendte jeg mig til at ha' en mønt i lommen. Ved at holde den i fingrene og røre metallet med den først, mærker man ikke stødene. Det er ikke strømmen, men den lokale opvarmning ved gnisten der gør ondt.

3
10. maj 2019 kl. 03:47

Bliver hjemme

2
9. maj 2019 kl. 23:12

Forskellige løsninger af ledende sko, mellem sokker og bund hjælper mod de "største lyn". Undertiden anvender jeg en lavpraktisk løsning nemlig tinsugetråd ned til sokken, rundt om bunden og tilbage til sokken.

1
9. maj 2019 kl. 22:22

Hvis man frygter stød fra f.eks. et dørhåndtag kan man starte med at berøre håndtaget med bagsiden af hånden, som ikke er nær så følsom som fingerspidserne.