Spørg Fagfolket: Hvordan løber strømmen fra min husstandsvindmølle?
Vores læser Carsten Johannesen spørger:
Moderne elmålere - hvordan kan det lade sig gøre? Min børnelærdom siger mig, at strømmen løber den vej, hvor der er mindst modstand.
I vores husstand har vi nu en elproducerende vindmølle, der er koblet på vores installation med to parallelle kabler: Ét, der går i måleren, og ét, der sidder ’bag måleren’ og leverer strøm til vores forbrug uden om måleren.
Men hvis min børnelærdom holder, vil strømmen så ikke dele sig på de to kabler, så halvdelen løber gennem måleren og halvdelen direkte bag måleren, når vi bruger al strømmen fra vindmøllen selv?
Løber vores egenproducerede strøm så både ud gennem elmålerens produktionstælleværk og så ind igen gennem forbrugstælleværket? Og hvad så når vi producerer for meget strøm?
Igen vil det vel løbe gennem begge kabler: Halvdelen ud gennem produktionstælleværket, og halvdelen baglæns gennem forbrugstælleværket?
Læs også: Spørg Fagfolket: Bør jeg sætte en lynafleder på mit hus?
Mikkel Winther Johansen, product manager i Kamstrup, som leverer elmålere, svarer:
Man kan ikke rigtig tale om, at halvdelen af strømmen løber gennem måleren og halvdelen direkte bag måleren. Hvor stor en andel af strømmen, der løber den ene eller anden vej, afhænger af hvilken impedans den ser, og impedansen i din husstand er bestemt af de elektriske apparater, du har tilsluttet og aktiveret.
Impedansen giver anledning til et energiforbrug, der kan dækkes af energi importeret fra elnettet eller evt. lokalt produceret energi fra en vindmølle eller et solcelleanlæg. Producerer du mere energi end du forbruger, vil den overskydende energi blive eksporteret til elnettet.
Din elmåler registrerer både den energi, du importerer fra elnettet, og den energi, du eksporterer. De to typer energi optælles hver for sig i to forskellige registre og vises derfor også som to forskellige værdier i displayet på din elmåler.
Det samlede resultat af import og eksport vil dog først fremgå af din nettoafregning fra dit elselskab.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor eksporterer vi vindmøllestrøm, vi selv kunne forbruge?
Med ’the basics’ på plads, er der et par interessante scenarier, der umiddelbart kan give anledning til hovedbrud. Disse vil jeg forsøge at forklare herunder:
Import og eksport af energi på én og samme tid
Selvom din vindmølle eller dit solcelleanlæg (’produktionsanlæg’ herefter) producerer mere energi end din husstand forbruger, kan det stadig ske, at du importerer energi fra elnettet. Det er fordi energien til og fra din husstand føres i flere faser.
En husstand har tre faser, men produktionsanlægget er oftest kun tilkoblet en eller to faser. Det er derfor kun i de faser, hvor dit produktionsanlæg er tilkoblet, at din producerede energi kan anvendes i husstanden.
Det er også i de faser, et eventuelt overskud af produceret energi bliver eksporteret til elnettet. Sætter du et større kraftforbrug i gang som for eksempel en tørretumbler eller vaskemaskine, kan du opleve at have et forbrug af importeret energi fra elnettet, samtidig med at produktionsanlægget eksporterer et overskud af energi.
Din elmåler og inverter tæller forskellige værdier op
Har du et solcelleanlæg, er det udstyret med en inverter, som omformer energien fra solcelleanlægget til energi, du kan bruge i husstanden.
På inverteren kan du hele tiden se, hvor meget energi dit solcelleanlæg har produceret. Elmålerens værdi for eksporteret energi angiver derimod, hvor meget energi der er sendt til elnettet i overskud fra din produktion efter husstandens elforbrug er fratrukket.
Desuden viser værdien for den importerede energi på elmåleren kun, hvor meget der er blevet importeret fra elnettet, og ikke hvor meget husstanden rent faktisk forbruger.
Derfor stemmer værdierne på inverteren og elmåleren ikke altid overens.
