Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?

Illustration: NASA

Vores læser Morten V har spurgt:

Hvordan lander man på Månen? Når man skal lande på Månen, skal man vel bremse ned fra et omløb og så styre roligt ned. Hvordan foregår det?

Hvorfor er der en stor raketdyse under landingsfartøjet og ikke spor i sandet på Månen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan forestiller vi os, at interplanetarisk liv vil se ud?

Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

Man lander på Månen fra et kredsløb i lav højde. En raketmotor tændes, så den skubber på rumfartøjet i retningen modsat kredsløbsbevægelsen. Hermed kan man gøre hastigheden for lav til, at fartøjet kan holde sig i banen, og det falder ned mod overfladen i en krum bane.

Faldet kan bremses ved at tænde for raketmotoren i korte øjeblikke og i en passende retning. På den måde kan man manøvrere en smule til siderne ved at hælde rumskibet lidt, mens raketmotoren arbejder, og man kan lande lidt længere henne i banen ved at lade rumskibet 'svæve' på raketudstødningen, så man for eksempel – som ved landingen under Apollo 11 – kan undgå at dumpe ned i et krater.

I mange rumfilm ser man et rumskib 'flyve' med sving og drej ned mod landingspladsen på Månen, men det kan ikke lade sig gøre i virkeligheden. Månen har ingen atmosfære af betydning, så vinger fungerer ikke – kun raketmotorer. Også fremtidens landinger på Månen og på alle andre himmellegemer uden atmosfære vil foregå på den måde.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor vender Månen altid den samme side til Jorden?

Prøv selv at lande

Man kan selv øve sig i at lande på Månen i mange forskellige computerspil (du kan feks. google 'månelanding'). Landingspladsen kan vælges inden for nogle snævre grænser, afhængigt af hvor meget brændstof man medbringer.

På billederne, som er taget på Månen inde under månelanderen, ser man ikke noget krater, som nogen måske kunne forvente. Ved Apollo-månelandingerne bevægede LM-månelanderen sig lidt på skrå ned mod måneoverfladen det sidste stykke, og desuden blev motoren standset nogle fod over overfladen, så fartøjet faldt det sidste lille stykke.

Desuden er der slet ikke tryk eller varme nok på udstødningsgassen fra raketmotoren til at danne et smeltet krater. På filmene fra landingerne ser man tydeligt, hvordan støvet bliver blæst ud til siderne lige før landingen, og det er der også spor efter under landingsfartøjerne.

Ved en landing på Mars eller en anden planet med atmosfære har man brugt faldskærme som supplement til opbremsning med raketter. I stedet for at tage farten af fra banen ind imod planeten kan man også bruge den øvre atmosfære til at bremse med – aerobraking. Det sparer en hel del raketbrændstof.

Billedet i toppen af artiklen viser området under Eagle; Apollo 11-månelandingsfartøjet. Man kan se en smule brunlig misfarvning fra raketudstødningen (som består af Aerozine 50-brændstof og dinitrogen tetroxide (N2O4) iltningsmiddel), men der er ikke noget krater fra udstødningen.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er et udmærket spil til ipad hvor du selv kan prøve. Det hedder SimpleRockets og er gratis.

Senere kan du så investere i Kerbal Space.

 • 3
 • 0

...hvor de to mest nørdede skolekammerater hver havde en TI-59 lommeregner. Et af programkortene var et spil hvor der drejede sig om at styre Eagles raketdyse så man landede blødt på månen. Og dette på et 7-segment display. Suk...

 • 1
 • 0

Selvfølgelig tror vi ikke på det - det kan jo slet ikke lade sige gøre: Månen er jo bare en lille flad skive, der bliver trukket hen over himlen over den flade jord - -

Eller: Du er på et site for ingeniører Michael, din "holdning" finder absolut ingen grobund her - - - det er uden nogen form for tvivl bevist, at månelandingerne fandt sted.

 • 8
 • 0

haha tror i seriøst på at det sølv(guld)papir og pap "tingest" landede på månen med mennesker inde i der så vandrede rundt deroppe og fløj tilbage igen? Selv børn er mere kritiske end jer og sværrere at narre!

Jeg tror, at du er en troll, Michael Nielsen. Du har kun tre indlæg på ing.dk - alle af troll-karaktér.

Hvis det modsatte er tilfældet, beklager jeg. Til gengæld vil jeg hævde, at du ikke har sat dig blot minimalt ind i, hvordan månelandingerne rent teknisk er foregået.

 • 5
 • 0

@Flemming...ingen af jer kan bevise det fordi ingen af jer kan genskabe det selv, så det hele handler om jeres autoritetstro som i falder for... herunder NASA's Hollywood produktion og Ingeniørens propaganda.

@Bjarne..jeg har lige oprettet mig da denne propaganda for månelanding på mystisk vis dukkede op på min telefon (hmmm).....lige meget hvor meget folk sætter sig ind i det tekniske så kan de jo aldrig genskabe det selv alligevel, men alligevel tror i på det...det er pseudo science.

 • 0
 • 18

Michael Nielsen, hvis jeg nu lover ikke at tro ret meget på månelandingerne, smutter du så?

P.S.

Havde TI 59 og PC 100 A sidst i 70'erne. Hvorfor smider man altid den slags ud på et tidspunkt? Kunne være sjovt at lege med i dag.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten