Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?

14. juli 2019 kl. 13:0017
Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?
Illustration: NASA.
Måneuge på ing.dk: En læser vil gerne vide, hvordan man lander på Månen. Det svarer fysiker fra Aarhus Universitet på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Morten V har spurgt:

Hvordan lander man på Månen? Når man skal lande på Månen, skal man vel bremse ned fra et omløb og så styre roligt ned. Hvordan foregår det?

Hvorfor er der en stor raketdyse under landingsfartøjet og ikke spor i sandet på Månen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan forestiller vi os, at interplanetarisk liv vil se ud?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

Man lander på Månen fra et kredsløb i lav højde. En raketmotor tændes, så den skubber på rumfartøjet i retningen modsat kredsløbsbevægelsen. Hermed kan man gøre hastigheden for lav til, at fartøjet kan holde sig i banen, og det falder ned mod overfladen i en krum bane.

Faldet kan bremses ved at tænde for raketmotoren i korte øjeblikke og i en passende retning. På den måde kan man manøvrere en smule til siderne ved at hælde rumskibet lidt, mens raketmotoren arbejder, og man kan lande lidt længere henne i banen ved at lade rumskibet 'svæve' på raketudstødningen, så man for eksempel – som ved landingen under Apollo 11 – kan undgå at dumpe ned i et krater.

I mange rumfilm ser man et rumskib 'flyve' med sving og drej ned mod landingspladsen på Månen, men det kan ikke lade sig gøre i virkeligheden. Månen har ingen atmosfære af betydning, så vinger fungerer ikke – kun raketmotorer. Også fremtidens landinger på Månen og på alle andre himmellegemer uden atmosfære vil foregå på den måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor vender Månen altid den samme side til Jorden?

Prøv selv at lande

Man kan selv øve sig i at lande på Månen i mange forskellige computerspil (du kan feks. google 'månelanding'). Landingspladsen kan vælges inden for nogle snævre grænser, afhængigt af hvor meget brændstof man medbringer.

På billederne, som er taget på Månen inde under månelanderen, ser man ikke noget krater, som nogen måske kunne forvente. Ved Apollo-månelandingerne bevægede LM-månelanderen sig lidt på skrå ned mod måneoverfladen det sidste stykke, og desuden blev motoren standset nogle fod over overfladen, så fartøjet faldt det sidste lille stykke.

Desuden er der slet ikke tryk eller varme nok på udstødningsgassen fra raketmotoren til at danne et smeltet krater. På filmene fra landingerne ser man tydeligt, hvordan støvet bliver blæst ud til siderne lige før landingen, og det er der også spor efter under landingsfartøjerne.

Ved en landing på Mars eller en anden planet med atmosfære har man brugt faldskærme som supplement til opbremsning med raketter. I stedet for at tage farten af fra banen ind imod planeten kan man også bruge den øvre atmosfære til at bremse med – aerobraking. Det sparer en hel del raketbrændstof.

Billedet i toppen af artiklen viser området under Eagle; Apollo 11-månelandingsfartøjet. Man kan se en smule brunlig misfarvning fra raketudstødningen (som består af Aerozine 50-brændstof og dinitrogen tetroxide (N2O4) iltningsmiddel), men der er ikke noget krater fra udstødningen.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
15. juli 2019 kl. 22:51

Tætved Jorden er banehastigheden lige under 8km/s, på månen er den ca 1,5km/s.

18
15. juli 2019 kl. 14:25

Du er her jo ikke for at udfordre noget... du er her blot for at flage med at du er en idiot. Og det er du lykkedes med. Tillykke med det!

15
15. juli 2019 kl. 13:10

Besked til mig selv: Don't feed the troll...

14
15. juli 2019 kl. 13:08

Messi har jeg selv bevidnet spille meget bedre fodbold end mig. Jeg forstår hvorfor du tror på månelandingen, fordi din logik holder ikke!

12
15. juli 2019 kl. 13:04

@Jan...nej da, jeg skal se på ingenirørens propaganda dukke op på min telefon, så bliver jeg da nød til at fortælle jer får at i er hjernevasket fra barnsben

10
15. juli 2019 kl. 13:02

Michael Nielsen, hvis jeg nu lover ikke at tro ret meget på månelandingerne, smutter du så?

P.S.

Havde TI 59 og PC 100 A sidst i 70'erne. Hvorfor smider man altid den slags ud på et tidspunkt? Kunne være sjovt at lege med i dag.

9
15. juli 2019 kl. 12:42

HP 25 havde også et program man kunne taste ind og så prøve at lande på månen.

8
15. juli 2019 kl. 11:57

@Flemming...ingen af jer kan bevise det fordi ingen af jer kan genskabe det selv, så det hele handler om jeres autoritetstro som i falder for... herunder NASA's Hollywood produktion og Ingeniørens propaganda.

@Bjarne..jeg har lige oprettet mig da denne propaganda for månelanding på mystisk vis dukkede op på min telefon (hmmm).....lige meget hvor meget folk sætter sig ind i det tekniske så kan de jo aldrig genskabe det selv alligevel, men alligevel tror i på det...det er pseudo science.

7
15. juli 2019 kl. 11:33

haha tror i seriøst på at det sølv(guld)papir og pap "tingest" landede på månen med mennesker inde i der så vandrede rundt deroppe og fløj tilbage igen? Selv børn er mere kritiske end jer og sværrere at narre!

Jeg tror, at du er en troll, Michael Nielsen. Du har kun tre indlæg på ing.dk - alle af troll-karaktér.

Hvis det modsatte er tilfældet, beklager jeg. Til gengæld vil jeg hævde, at du ikke har sat dig blot minimalt ind i, hvordan månelandingerne rent teknisk er foregået.

6
15. juli 2019 kl. 11:20

Selvfølgelig tror vi ikke på det - det kan jo slet ikke lade sige gøre: Månen er jo bare en lille flad skive, der bliver trukket hen over himlen over den flade jord - -

Eller: Du er på et site for ingeniører Michael, din "holdning" finder absolut ingen grobund her - - - det er uden nogen form for tvivl bevist, at månelandingerne fandt sted.

5
15. juli 2019 kl. 11:01

Hvordan kan folk kaldes for fagfolk når de ikke har landet på månen?

2
14. juli 2019 kl. 20:01

...hvor de to mest nørdede skolekammerater hver havde en TI-59 lommeregner. Et af programkortene var et spil hvor der drejede sig om at styre Eagles raketdyse så man landede blødt på månen. Og dette på et 7-segment display. Suk...

1
14. juli 2019 kl. 14:35

Der er et udmærket spil til ipad hvor du selv kan prøve. Det hedder SimpleRockets og er gratis.

Senere kan du så investere i Kerbal Space.