Spørg Fagfolket: Hvordan kan virus mutere, hvis den ikke er levende?

Illustration: Bigstock/Rost-9

Vores læser Ida-Lykke har spurgt:

Jeg sidder og læser Ingeniøren og læser, at covid-19-virus ikke er levende. Hvordan kan den så mutere?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan håndsprit 'dræbe' virus så hurtigt?

Ali Salanti, vaccineforsker og professor på Københavns Universitet, svarer:

En primær definition på en levende organisme er, at den selvstændigt kan dele sig selv til nye organismer. En virus er således per definition ikke levende, men består af et stykke genetisk materiale pakket ind i en skal.

For at virus skal kunne dele sig - og dermed sprede sig - skal den 'hijacke' en menneskecelle. Inde i menneskecellen deler virus sig, og under denne hurtige deling kan der opstå mutationer. Det vil altså sige, at ud af en enkelt menneskecelle kan der komme mange nye vira med mange forskellige mutationer.

Såfremt en af disse mutationer gør, at virus nemmere inficerer en ny celle, eller at den kan dele sig hurtigere inde i denne celle, så kan der blive selekteret for denne mutation, som langsomt vil begynde at dominere.

Om virus, når den er inde i en celle (og deler sig), så kan betragtes som levende, er nok mere et filosofisk spørgsmål om, hvordan man definerer 'liv' end et biologisk spørgsmål.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan foregår smitten ? Er virus inde i en celle når smitten overføres eller er den "et stykke genetisk materiale, pakket ind i en skal" som svømmer i en spytklat eller lignende?

  • 0
  • 0

Kære Morten, Ifølge Ali Salanti så deler virus sig inde i den menneskelige celle, og hereafter spytter cellen viruspartikler ud, dvs. genetisk materialet pakket ind i en skal. Disse viruspartikler ligger således uden for cellen og kan ved hoste eller ved spyt bliver overført til et andet menneske. Vh. Mie, ing.dk

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten