Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Hvordan kan så lidt CO2 i luften skabe en drivhuseffekt?

Illustration: Bigstock/Happypictures

Vores læser Knud Jensen har undret sig over nogle tal fra 2011, han har set på Niels Bohr Institutes hjemmeside, hvor det fremgår, at atmosfæren kun indeholder 0,031 procent CO2.

Det har fået ham til at skrive til os og spørge: Hvordan kan det relativt lille indhold af CO2 i luften skabe en drivhuseffekt?

Peter Langen, professor på Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab, svarer følgende:

Når det kommer til drivhusgasser, kan selv små mængder gøre en stor forskel, for i det store billede, er det stadigvæk meget store energimængder, CO2 kan holde på.

Atmosfæren indeholder ca. 78 procent nitrogen og 21 procent ilt, og den lille procent, der er tilbage, er sammensat af forskellige andre stoffer. Ud af den samlede atmosfære, udgør CO2 på nuværende tidspunkt 0,042 procent, hvilket svarer til 420 ppm.

Læs også: Spørg Fagfolket: Ændrer det på Jordens masse, at vi graver efter olie og gas?

Når Jorden er i balance, vil ud- og indstråling fra Solen være den samme. Forskellen er, at indstrålingen fra Solens høje energiniveauer sker ved kortere bølgelængder, som mestendels er synligt lys, end udstrålingen fra den koldere Jord, som mestendels består af infrarødt lys.

En del af Solens stråler bliver med det samme reflekteret tilbage af f.eks. is og vand, men ca. 70 procent af indstrålingen beholder vi, indtil vi får udstrålet den igen. Sker dette ikke i tilstrækkelig grad, bliver her varmere og varmere, og det er vores natur ikke gearet til.

Der vil altid være en vis mængde af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren, og det er kun en god ting, for var den der ikke til at absorbere noget af energien, ville det hele suse tilbage ud i rummet og efterlade os med en Jord med en gennemsnitstemperatur på minus 18 grader.

Både CO2, metan og vanddamp har denne egenskab, at de kan absorbere energi ved de niveauer, som bliver udstrålet fra Jordens overflade, mens indstrålingen af sollys kan fortsætte uhindret, da gasserne ikke optager energien ved disse niveauer. Det er også derfor, en skyfri vinternat føles koldere, end når der er skyer.

Disse optiske egenskaber afhænger bl.a. af den måde, som gasmolekylernes atomer er orienteret i forhold til hinanden, og hvordan de er forbundne.

Læs også: Spørg Fagfolket: Beskytter drivhuseffekten ikke Jorden mod indstråling?

Her ses de forskellige bølgelængder, som bl.a. ind- og udstråling falder ind under. Y-aksen viser, hvor meget af lyset, der bliver absorberet af hver enkelt type molekyle. Tryk på figuren for at forstørre den. Illustration: NASA

Får vi derfor mere CO2 i atmosfæren, vil det betyde, at mere energi bliver absorberet i stedet for at fare forbi og forsvinde ud i rummet igen. Og så vil Jorden blive varmere, fordi Solens stråler i den ’jord-konverterede’ bølgelængde ikke kan komme ud igen.

Selv om 420 ppm ikke lyder af meget, så er der alligevel tale om en stigning på 50 procent, siden vi for alvor begyndte at pille ved balancen i 1700-tallet.

Fordobler vi den nuværende mængde, så den rammer 840 ppm, giver det et ekstra energibidrag på ca. 4 Watt/m2 over hele jordkloden. Det svarer til, at en 500 m2 parcelhusgrund tilføres energi svarende til en 2000 W elkedel, der står tændt hele tiden.

Samlet over hele jordkloden (510 mio. km2) giver det 2x10^15 W24365 h = 1.8x10^16 kWh pr år. Dette tal er ca. 160 gange større end hele verdens befolknings energiforbrug (2017), og så vil vi faktisk se ind i en temperaturstigning på yderligere ca. 3 grader.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor står vindmøllerne stille i stormen?

Sætter vi et yderligere perspektiv på dette, kan vi sammenligne med den seneste istid for ca. 20.000 år siden, som godt nok skyldtes ændringer i Jordens bane omkring Solen snarere end drivhusgasser.

Her var temperaturen globalt set omtrent 5 grader koldere end i dag, hvilket dannede mere is, som igen reflekterede mere lys tilbage, så Jorden blev endnu koldere.

Desuden førte afkølingen til, at havet optog noget at atmosfærens CO2, og det gav yderligere afkøling. Disse feedback-processer førte til en samlet sænkning af havniveauet på 120 meter, før det begyndte at vende.

Dette bare for at understrege, at en stigning på 3 grader jo nærmer sig forskellen mellem istid og mellemistid, så det er store forandringer, vi taler om.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For gasser - og luft må vel defineres som en gasblanding - er det normalt at måle i mol%, hvilket er gjort i artiklen. Men det burde være angivet entydigt af skribenten... ?

  • 16
  • 2

Kære alle

Jeg har ryddet op i denne tråd efter princippet: Personlige angreb og svar på samme bliver slettet. Det betyder ganske vist, at visse af indlæggene havde en tilnærmelsesvis saglig tone - men de gav ingen mening, når de indgik i en længere infight. Tilbage står de to første indlæg, som går rent fagligt til værks. Men også her skal der lige lyde en opfordring fra debatreglerne om at rette direkte henvendelse til skribenten, hvis noget i artiklen er fejlagtigt eller kunne trlnge til præcisering. Og start nu venligst ikke forfra. Det er ærgerligt at skulle lukke tråden helt under en artikel.

mvh Henrik Heide Redaktør

  • 8
  • 4

Meget fornuftigt, for det udviklede sig desværre til det sædvanlige skænderi: Du er dum, det kan du selv være. Der var ikke meget oplysning og egentlig teknisk debat i indlæggene.

Der blev brugt rigtig mange ord på at forklare hvorfor man ikke ville svare, hvor en forklaring kunne have været kortere.

  • 1
  • 15

Jeg har ryddet op i denne tråd efter princippet: Personlige angreb og svar på samme bliver slettet. Det betyder ganske vist, at visse af indlæggene havde en tilnærmelsesvis saglig tone - men de gav ingen mening, når de indgik i en længere infight.

Glimrende.... Vi er en del debattører der betragter lemfældig omgang med sandheden og trolling som et decideret personligt angreb. Det er ikke fordi vi ikke kan styre os selv, men fordi en vigtig del af vores ingeniørvidenskabelige skoling er at reagere voldsomt imod påstande, der er i strid med data og bringer andre folk i fare. Den ene mening er ikke lige så god som den anden - specielt ikke hvis man bygger broer, vedligeholder fly - eller deltager som meningsdanner i en klimadebat.

Hermed en kraftig opfordring til at stække eller helt bortcensurere de værste eksemplarer blandt de klimasenile (ingen nævnt, ingen glemt). De ødelægger vores humør, de ødelægger dit fagblade anseelse og allerværst - deres udgydelser forsinker potentielt den grønne omstilling.

Der er ikke plads til alle her. Hvis de værste tosser ikke bliver filtreret fra risikerer du at miste en masse læsere der også er betalende IDA medlemmer. I yderste konsekvens ender ing.dk som Nationen 2.0 for klimakonfuse og deres ypperstepræster. Det er der ingen der kan være tjent med.

Tak!

  • 16
  • 5

Hermed opfordres ingeniøren til at tage debatten om debatten

Lad os få præsenteret holdet bag debatsporets drift, timerne der går med det, og hvorfor denne usynlighedspolitik føres.

Lad os få vendt debatregler, og deres betydning i modereringen.

JEg har fået fjernet et par indlæg, med reprimande og og endda med rette, men hvorfor får man ikke indlægget med i emailen? Det sker jo altid fra travle tråde, og det er altid lidt en a-ha oplevelse at gætte på hvilket et det var...

Hvorfor er debat-sporet renset for moderation ? - moderationen bør netop være synlig.

Hvorfor er debattens tekniske engenskaber så begrænsede?

Hvorfor tillades klima-benægtere stort set frit spil herinde, som fjolser der bare stiller de samme dumme afsporende spørgsmål igen og igen?

Opfordring: Lad os få en debat med redaktionen om debatten.

  • 15
  • 1

For gasser regnes ofte i volumen, feks ppm vol. Det skyldes at et mol af en gas altid fylder det samme volumen uanset deres molvægt. Strålingsmæssigt er det hovedsageligt mængden af molekyler der afgør påvirkningen og ikke deres masse.

Atmosfæren er høj, 20 til 50km eller mere, så selv en lille mængde kan ses over de afstande. Og da drivhusgasserne er de eneste udover skyer der kan påvirke den infrarøde stråling fra Jorden, har selv en lille brøkdel en betydning.

Mere grundige forklaringer kan findes på https://scienceofdoom.com/ som kan læses i små bidder.

  • 1
  • 13

Kunne ikke være mere enig - denne tråd (inden oprydning) understreger jo i den grad behovet for at få præciseret spillereglerne

Enig - herunder om man må svare på tekniske spørgsmål, der stilles, selv om spørgsmålet er off-topic for tråden, men ikke for ing.dk. I denne tråd var der netop én, der spurgte mig, om jeg ikke kunne forklare, hvorfor energien i en ledning løber udenfor ledningen og ikke indeni, som han og de fleste andre tror. Det brugte jeg faktisk en hel del tid på - for så bare at se dette svar fjernet også efter kort tid, så uden helt klare regler gider jeg ikke bruge mere tid på ing.dk.

Til vedkommende, der stillede spørgsmålet, og evt. andre: Send mig en mail på den adresse, du/I finder nederst på hjemmesiden http://www.innovatic.dk . Så får du/I det pr. mail i stedet.

  • 5
  • 6

Hej Carsten> Det var mig, som spurgte om energitransport uden for ledningerne.

Jeg vil sætte stor pris på at læse dit svar her i tråden - måske får det lov at blive stående (?)

  • 2
  • 4

Hej Carsten> Det var mig, som spurgte om energitransport uden for ledningerne.

Jeg vil sætte stor pris på at læse dit svar her i tråden - måske får det lov at blive stående (?)

Det gør det ikke. Svaret stod der vel omkring 10-30 minutter, indtil Henrik Heide også fjernede det og dermed indikerede, at svaret og/eller mine kommentarer er uønsket her på ing.dk eller ialtfald i denne tråd, så eneste mulighed er via e-mail.

  • 8
  • 4

Der er jo også mulighed for at oprette en separat tråd, hvis spørgsmål/svar kører for langt ud ad en tangent ? (væk fra trådens emne)

Det giver ingen mening for et enkelt spørgsmål, hvis svar er taget ud af en meget lang sammenhæng og derfor kun kan blive "den korte version".

Skal det være, bliver det først, hvis jeg engang får mit samlede skrift om min ætermodel klar, og det kan godt have meget lange udsigter. Jeg har dog på det seneste bl.a. fået gode, gamle Newton til også at kunne forudsige "time dilation" ved GPS satellitterne med samme nøjagtighed som Lorentz faktoren, men uden at være i strid med Cherenkov strålingen, har fundet en plausibel forklaring på superledning og også så småt er på vej til at kunne bevise matematisk, at tyngdekraften er af elektrisk natur, så jeg endelig kan få forenet den mekaniske og elektriske verden og få skabt en samlet teori for det hele.

Til den tid vil det også være et spørgsmål, om andet end "den sande lære" i det hele taget er velkommen på ing.dk! Også det kunne jeg godt tænke mig at få præciseret helt klart i debatreglerne, for grænsen er flydende, og absolutte sandheder eksisterer ikke inden for hverken fysik eller klima! Ing.dk og Ingeniøren må ganske simpelt gøre op med sig selv, om de vil være et "kirkeblad", der kun prædiker det, de fleste godt mener at vide i forvejen eller kan finde beskrevet på bl.a. Wikipedia, eller man vil åbne op for "skæv", men interessant og tankevækkende nytænkning.

  • 3
  • 10

kun prædiker det, de fleste godt mener at vide i forvejen eller kan finde beskrevet på bl.a. Wikipedia, eller man vil åbne op for "skæv", men interessant og tankevækkende nytænkning

Det skal der være plads til. Men klimasenilitet er hverken interessant, skævt eller nytænkning. Det virker, som om du slår din ætermodel i hartkorn med klimatossernes præfabrikerede hyldeargumenter.

Lad være med det;

Jeg er uenig med dig, men respekterer dit forsøg på at forklare den her skøre verden.

Jeg er uenig med dem, og respekterer dem ikke fordi de spreder præfabrikerede løgne .

  • 12
  • 3

. De ødelægger vores humør, de ødelægger dit fagblade anseelse og allerværst - deres udgydelser forsinker potentielt den grønne omstilling.

Nu er jeg ikke sat i verden for at tage hånd om dit humør og velvære.

Derimod er jeg en af dem der skal tvangsbetale til jeres grønne omstilling, og som sådan vil jeg også have lov til at udtale mig.

Hvad IDA angår, er jeg tvangsindlagt til at medfinansiere Ingeniørens klimakampagner - den dag jeg kan være medlem af et IDA der ikke er kapret af folk med politiske ambitioner (af venstreorienteret karakter), vil jeg overveje om jeg gider fortsat at medvirke her på debatten.

  • 3
  • 16

Det giver ingen mening for et enkelt spørgsmål, hvis svar er taget ud af en meget lang sammenhæng og derfor kun kan blive "den korte version".

Men det giver åbenbart - for dig - mening at forurene en masse andre tråde med off topic om din teori i stedet for - helt enkelt - at linke til en relevant tråd!

Mon ikke den sande årsag skal findes i, at hvis du flytter dine æter-relaterede svar over i en separat tråd, vil publikum være ikke eksisterende? Jeg har jo tidligere foreslået dig netop det - og endda oprettet tråden for dig. Der blev helt stille - - -

  • 12
  • 3

Læs mit indlæg igen

Ok - så du er ikke medlem af IDA lige nu og vil ikke bidrage til debatten på ing.dk, men du er her alligevel?

Det er ok hvis du ikke vil svare og det er ok hvis HH sletter dette indlæg. Jeg kan bare ikke få det til at give mening. Det behøves jeg så heller ikke.....

  • 10
  • 2

I toppen af siden findes et felt "Vores Fokus", hvor der findes 9+ sider emner. Ved en hurtig gennemgang fandt jeg ikke en ellers oplagt "Global opvarmning" tema, som jo har tradition for at få visse typer op i det røde felt. Den diskuteres så vidt jeg kan se mere generelt og alle er i sagens natur inviteret med, da der ikke kræves adgangskort. Det kan man så jævnligt læse at nogle debattører er ret oprevet over, da man derved ofte møder andre som man er uenige med.

SÅ - må jeg foreslå denne halvt- eller helt lukkede (via PLUS) gruppe for rygklappere, så PAH-typer holder sig væk fra "klimadebatterne" ("" da der helst ikke må opstå debatuenigheder). IMO er det nok det bedste våben for at holde de bekymringsfrie væk.

  • 1
  • 15

Mange af trådene, her på ing-dabat, er virkelig blevet afkortet, og en del mere overskuelige, her på det seneste.?

Måske en periode med mere aktivitet fra administratorerne vil være positivt.

  • 10
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten