Spørg Fagfolket: Hvordan kan håndsprit 'dræbe' virus så hurtigt?

Illustration: flippo/bigstock

Vores læser Finn Junge Nielsen spørger:

I disse Covid-19-tider, hvor håndsprit bliver blevet revet ned fra hylderne, rejser der sig et spørgsmål på grund af min forældede viden om bakterier og ’virusser’, som virus (både singularis og pluralis) efterhånden skrives.

Da jeg læste på Danmarks Tekniske Højskole, kunne bakterier stort set overleve alt, bortset fra 121 grader C i ét minut!

Man kunne bestemt ikke regne med at finde bakterier liggende med bugen i vejret pga. tømmermænd (kortvarig etanol-forgiftning), som hurtigt dampede af.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er der ikke flere smittede i Afrika?

Endnu værre var det med virus, der end ikke er levende, men dengang blot bestod af et langt protein, som på lusket vis anvender offerets egne cellefunktioner til at formere sig med.

I mellemtiden er der ikke sket så meget med bakterierne, men virus har fået en ’kapsel’ bestående af oligomere proteinstrukturer, og nogle bliver endda pakket i en ’konvolut’, som består af lipider.

Her er mine spørgsmål: Hvordan kan ethanol dræbe noget, der ikke er levende? Og hvorfor hjælper det på spredning af bakterier og virus at spritte hænderne af? Spritten damper jo hurtigt af igen.

Er det en effekt af (delvis) opløsning af komponenterne i konvolut og/eller kapsel i ethanolen, som forårsager drabene på håndfladerne? Hvis ja, tør man næsten ikke tænke på rødvin i weekenden og hjernecellerne, der er det rene fedt!

Læs også: Spørg Fagfolket: Smitter virus i fællesvaskeriet?

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, svarer:

Sprit dræber ikke virus, da virus ganske rigtigt ikke er levende, som du skriver.

Sprit ødelægger fedtmembranen, som er rundt om nogle virus, og det denaturerer protein og genetisk materiale, så de ikke virker mere. Det betyder, at virus nu ikke kan finde en celle at inficere.

Denne ødelæggelse tager ganske kort tid, hvorfor håndsprit er effektivt, hvis den blot er på mindst 70 %.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan husdyr bære coronavirus i pelsen?

Håndvask kræver længere tid

Sæbe har den samme effekt med at opløse fedtmembranen og ødelægger proteinerne, som virus har i sin skal og rundt om det genetiske materiale.

Det tager lige lidt længere tid, hvorfor en god håndvask skal vare 30 sekunder for at have fuld effekt.

Bakterier er anderledes. Der er nogle bakterier, som sprit og håndvask virker lige så effektivt på, da der sker det samme som med virus, men nogle ligger bakterierne i en tæt kapsel, der gør dem meget hårdføre, og hvor der skal høj varme til, mindst 121 grader i mindst 30 minutter for at ødelægge dem. Det er nok dem, du henviser til.

Virus har dog aldrig været et langt protein, hvor der siden er kommet mere til. Der er tale om et langt DNA- eller RNA-molekyle, og siden hen har man opdaget, at de kan være pakket ind på forskellige måder, f.eks. i en skal af protein, en skal af cellemembran (fedt) eller begge dele.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De vira der inficerer mennesker og dyr har ganske rigtig lipidmembran, ligesom vores egne celler, og derfor kan de ødelægges med sprit eller sæbe.

Men diversiteten af vira er meget større end det, der findes massevis af vira der er pakket ind i protein i stedet. Men disse inficerer bakterier og archea, og kaldes bakteriofager, og de kan have mange forskellige former, blandt andet lange filamenter.

 • 6
 • 1

Pas på med overdreven brug af håndsprit. Det er nok effektivt, men sæbe er trods alt bedre.

Læs mere her: Pas på med håndspritten: Kan skade kroppens eget forsvar

Den information er "pre-Covid19" og derfor ikke relevant i den situation vi har i landet nu.

Det er korrekt at man ikke skal bruge desinfektionsmidler unødigt, men hvor mange bruger Triclosan og sprit (af forsk. typer) dagligt uden at vide det?

 • 5
 • 0

Nu er det jo ikke 24-7 hel-krops desinficering der er tale om, så mon ikke den almindelige borgers forsvarsværk stadig er rigeligt udfordret. Hvis det virkelig-virkelig er så stort et problem, så må der være rigtig mange sundhedspersonaler med store udfordringer. Det mener jeg ikke er tilfældet.

 • 5
 • 0

Pas på med overdreven brug af håndsprit

Sig det til vores sundhedspersonale, der både før og efter corona stort set pr. refleks spritter hænderne af, når de passerer en dispenser. Det giver hudproblemer for nogle, men så heller ikke mere.

I øvrigt er det vel sådan, at enhver kur skal ses i sammenhæng med den sygdom, den bekæmper. Så det er skrupskørt at holde igen på afspritning lige nu, da coronariskoen sikkert er adskillige størrelsesordener større end risikoen ved afspritningen.

 • 9
 • 0

Iflg. (spansk) Wiki bl.a. i tandpasta, sæber, deodoranter, kosmetik. Vist også skurepulver o.a. husholdning.

Måske i Spanien, hvor meget jo er lidt lempeligere. I Danmark oplyser Miljøstyrelsen:

"I Danmark er det primært i nogle få produkter, som enkelte tandpastaer og deodoranter, man kan finde triclosan. Miljøstyrelsen vurderer, at der på nuværende grundlag ikke er en sundhedsrisiko for forbrugere, der har anvendt eller anvender tandpasta med triclosan. Alligevel anbefaler styrelsen, at man undgår triclosan, da det er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Desuden er stoffet mistænkt for at være hormonforstyrrende."

 • 1
 • 0

Hvordan kan det være at 30 sekunders håndvask ødelægger virus; men at der skal vaskes ved 60 grader (sikkert i ½ time) for at opnå det samme med tøj?

 • 1
 • 0

Den undrede jeg mig også over. Så efter lidt research fandt jeg ud af at anbefalingen med at vaske med mindst 60 C. i vaskemaskinen skal ses i lyset af at der faktisk er nogle der, utroligt nok, IKKE bruger sæbe nå de vasker tøjet i vaskemaskinnen dvs. de bare "frisker" tøjet lidt op..... Så ved en normal tøjvask hvor du vasker ved 30-40 C. og har doseret den anbefalede mængde sæbe, ødelægges virussen selvfølgelig også. Men hvis du sparer på sæben og/eller overfylder vaskemaskinen, risikerer du at sæben ikke når i alle tøjets afkroge og dermed ikke får has på alle evt. virus i tøjet. Så konklusionen jeg nåede frem til var, at sålænge du dosere tilstrækkeligt med sæbe og ikke ovefylder vaskemaskinen, ja så kan du roligt vaske ved lavere end 60 C.

 • 0
 • 0

Tænker det bliver for hårdt for huden. Der skal være plads til glycerin og desuden er ethanol også hygroskopisk så selv om du brugte ren ethanol vile det suge vand fra luften (om end jeg ikke kan huske hvor ligevægten lige indstiller sig). Måske skal der også lidt vand til for at det lettere kan møffe sig ind i fedtmembranen på virus/cellemembranen på bakterier?

WHO har udgivet en "lav-din-egen-håndsprit-i-mangel-af-bedre" opskrift. Det bliver noget tynd pjask, men tænker det virker udemærket.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten