Spørg Fagfolket: Hvordan kan en faldskærm virke på Mars?

Illustration: ESA

Vores læser Henrik Værum Høgh spørger:

Hvordan kan en faldskærm virke på Mars? En fladskærm på Jorden virker jo ved, at luften fyldes ind i skærmen, og dermed opstår der en luftmodstand.

Men går den på Mars?

Læs også: NASA’s rover med helikopter er på vej til Mars

Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

En faldskærm i Mars' atmosfære virker nøjagtigt på samme måde, som den virker her på Jorden.

På grund af de meget lavere lufttryk, skal den dog bare være større. Men der er grænser for, hvor stor den i praksis kan være - den bliver jo tungere at transportere den lange vej fra Jorden, og dermed koster det i brændstof og plads.

Et andet problem er, at det lave lufttryk ikke bærer så godt, som her på Jorden, så selv med den største faldskærm vil vores stakkels rumsonde ramme overfladen med for stor hastighed, hvis ikke man gør andre ting også - og det gør man så.

Det sidste stykke vej før en landing bliver overtaget af andre teknologier end faldskærme. Små lette rumsonder pakkes ind i airbags, eventuelt kombineret med bremseraketter, og så bumper og triller de et stykke vej, inden de falder til ro og kan pakkes ud.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?

Nødvendigt med bremseraketter

En større lander bremses med større bremseraketter og eventuelt ben til at optage det sidste stød. Og så har en helt utrolig metode været brugt med held: den såkaldte Sky Crane, hvor rumsonden bremses næsten helt op nogle meter over overfladen, og så hejses nyttelasten blidt ned på Mars med kabler.

En metoden, som endnu ikke har været afprøvet, er at flyve ned! Med en tilpas konstrueret kombination af faldskærme og den type vinger, som også anvendes af hangglidere og ultralette fly, ser det teoretisk ud til, at man kan komme det sidste stykke ned på en forholdsvis blid måde, eller man kan blive i atmosfæren med en motor ombord, og på den måde udforske store områder fra lav højde.

Og så der der jo tillige det problem, at faldskærmene først kan foldes ud, når hastigheden er blevet reduceret med omkring 90% af den hastighed, som rumsonden har på vej ind ude fra rummet.

Den første opbremsning foregår ved friktion med Mars-atmosfæren. Rumsonden skal være omgivet at et varmeskjold, som dels kan optage varmen, og dels kan lette kontrollen på vej ned. Raketter ville kunne bruges, men det ville være uforholdsmæssigt tungt at skulle medbringe nok brændstof til at lade rumsonden bremse hele vejen ned på en søjle af raketudstødning.

Landing på Mars er under ingen omstændigheder let, og der er da også en høj procentdel af landingerne, som er slået fejl i tidens løb.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.