Spørg Fagfolket: Hvordan forsynede man det store Notre Dame-orgel med luft?

22. maj 2019 kl. 14:5910
Spørg Fagfolket: Hvordan forsynede man det store Notre Dame-orgel med luft?
Illustration: Wikipedia/Frédéric Deschamps.
En læser har i forbindelse med branden i Notre Dame-katedralen i Paris undret sig over, hvordan man egentlig fik luft til de mange tusinde orgelpiber for flere hundrede år siden. Det svarer et par orgeleksperter på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Niels Kongshøj spørger:

Det forlyder, at orglet i Notre Dame med 8000 orgelpiber er fra midten af 1700-tallet. Hvordan forsynede man sådan et stort orgel med luft dengang?

Ole Olesen, leder af Orgelregistranten, som registrerer alle orgler i Danmark, svarer kort om Notre Dame-orglet:

Indtil moderne tid fik orgler luft fra et fod- eller håndbetjent bælganlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved meget store orgler var en eller to mand ikke tilstrækkeligt, og der kunne være tilknyttet et helt lille korps af 'kalkanter', dvs. bælgpumpere. Organisten var således i mindretal, når der blev spillet.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad er fidusen ved en 'digitally remastered' LP?


Thor Kørber

Han fortæller således: Alle orgler havde tilsluttet disse blæsere, der forsynede orgelpiberne med luft. Hvis vi ser på billede 1 fra Wikipedia, står denne kalkant og presser en bælg ned for at få luft op til piberne.

Figur 1: Kobbergravering fra Bédos de Celles: L'art du Facteur d'Orgues, 1776. Illustration: Wikipedia.

Nede ved fødderne ser man et rør, der fører op til en boks, som kaldes en vindlade. Her samlede luften sig og blev fordelt ud til hver pibe, hvor den hjalp med at frembringe en lyd, hvis piben var aktiveret.

Om den var det, afhang af, hvordan organisten havde indstillet registraturen, som ses på billede 2. Hver knap på de store tavler repræsenterer en række af piber, og for at de kan give lyd, trækker man knappen ud.

Figur 2: Registratur fra Basilika St. Martin in Weingarten. Illustration: Wikipedia/Andreas Praefcke.

Organisten starter altså med at forudindstille orglet, så godt han kan ud fra, hvilke salmer der skal synges, og så kan man fylde på og tage fra undervejs. Hvis man har det hele tændt, vil det buldre og brage med lyd, fordi tonerne så vil blive sendt ud i alle oktaver. Men vil man have en særligt kraftig lyd, kan man åbne for et par piberækker mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man trækker knapperne ud eller trykker dem i, aktiverer man en såkaldt sløjfe, som åbner for de ventiler, der nu skal kunne give lyd fra sig, når der bliver trykket på en tangent. (se figur 3.)

Figur 3. Illustration: Laukhuff.

Et orgel har typisk flere rækker af tangenter, kaldet manualer, som hver tilhører en række registre eller stemmer. Til hvert af disse registret hører et antal piber på f.eks. 58 piber. Det vil sige, at hvis vi tager Vor Frue Kirke i København, så har denne 85 registre à 58 piber – i alt knap 5.000 piber.

Læs også: Danske slotte er klar med detaljerede planer for at undgå Notre Dame-brandFigur 4. Illustration: Laukhuff.

De er dels er mere praktiske, men de sikrer også en mere ensartet lyd, fordi lyden godt kunne blive ustabil og vibrere, hvis kalkanterne ikke holder rette rytmiske tempo.

Også her kan der være brug for flere blæsere, når der er tale om de helt store orgler med flere tusinde piber. Et lille orgel med omkring 1000 piber kan nøjes med en enkelt blæser, mens et orgel på størrelse med det i Notre Dame – og måske i vores store kirker som førnævnte Vor Frue Kirke – vil have 3-4 blæsere.

Omkring orglet i Notre Dame kan vi også glæde os over, at branden i april ikke beskadigede orglet. Det kom ud, at temperaturerne i nærheden af orglet ikke kom op over 17 grader, og det er virkelig godt, for man skal ikke meget over 50 grader før f.eks. det dyre træ ville begynde at tørre ud, og piberne kan også smelte under en brand.

Selvfølgelig blev det dækket af en masse sod, men det kan renses væk.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
3. juni 2019 kl. 12:09

Som dreng trådte jeg bælgene (ja, det hed det) på orglet i Børglum Kloster Kirke, når min organist-mor øvede sig på orglet fra 1750. Man skulle veje mere end mine 30 kg for at skabe modvægt til de store bælgkasser, så jeg måtte stemme imod med armene.

Under gudstjenesterne var der ansat en voksen bælgetræder.

Orglet blev renoveret i 1979, og her blev der nok sat strøm til.

9
23. maj 2019 kl. 11:32

Paris havde trykluft-net rundt i byen:http://www.douglas-self.com/MUSEUM/POWER/airnetwork/airnetwork.htm

Om orgelet / kirken var koblet på har jeg ikke lykkedes at finde.

8
23. maj 2019 kl. 11:23

Hvis man er til den slags soniske findetaljer er orglet værd at høre, alene fordi det ikke er stemt "tempereret" og derfor ikke lyder lige godt i alle tonearter.

7
23. maj 2019 kl. 11:14

At det ikke gik så galt for orgelet som man kunne frygte. I det hele taget har det været lidt vanskeligt at holde rede på hvor stor skade der er sket med inventar og glasmosaikker mm. Det har mest handlet om tag og murværk.

Murværket er det største problem, der er ikke så mange stenhuggere tilbage i Europa og mange af dem der er tilbage forventer at modtage 3D modeller til deres CNC maskiner.

Råmaterialet er vist nok også til debat, for det oprindelige stenbrud findes ikke mere.

6
23. maj 2019 kl. 10:36

Frederiksborg Slotkirke

Der spilles stadig een gang ugentligt jvf. Deres hjemmeside: "Compenius-orglet demonstreres hver torsdag året rundt kl. 13.30-14.00. Billet til Frederiksborgmuseet giver adgang. Desuden spilles der på Compeniusorglet ved en stor del af sommerkoncerterne og øvrige koncerter i Slotskirken."

5
23. maj 2019 kl. 10:20

At det ikke gik så galt for orgelet som man kunne frygte. I det hele taget har det været lidt vanskeligt at holde rede på hvor stor skade der er sket med inventar og glasmosaikker mm. Det har mest handlet om tag og murværk.

1
22. maj 2019 kl. 15:36

i en kirke på Møn, det har nok været i Fanefjord, men det er mange år siden. De samlede ind til en elektrisk pumpe i stedet. Jeg syntes næsten, det var synd.