Spørg Fagfolket: Hvor varmt bliver et ballistisk missil?

8. maj 2020 kl. 10:003
Spørg Fagfolket: Hvor varmt bliver et ballistisk missil?
Illustration: Mil.ru.
En læser synes, at det lyder voldsomt, at et missil kan flyve 20 gange lydens hastighed og vil gerne vide, om det er sandt, og hvor varmt det bliver. Forsvarsministeriet giver et svar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jacob Müller har spurgt:

Putins nye missil flyver gennem den nederste tætte del af atmosfæren med 20 gange lydens hastighed.

Hvor varmt bliver misilet? Kan det overhovedet være rigtigt?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor larmer nogle redningshelikoptere mere end andre?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses Værnsfælles Videnscenter svarer:

Mach 20 for et ICBM (interkontinentalt ballistisk missil) i terminalfasen er realistisk.

Vi antager, at du omtaler det nye russiske UR-100UTTKh (Avangard) ICBM. Hvis det er tilfældet, er en terminalhastighed på Mach 20 ikke urealistisk.

Et ICBM vil opnå en hastighed efter ’boost’ og ’midcourse phase’ på omkring 8000 m/s (mach 23). Herefter begynder genindtrædelsesfartøjet (reentry-vehicle) genindtrædelsen i Jordens atmosfære, og en aerodynamisk opvarmning til temperaturer på over 9000 grader celsius af genindtrædelsesfartøjet vil finde sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover påvirkes hastigheden og banen af den inducerede ’drag’ og ’lift’. En simpel udregning kan vise, at hastigheden reduceres gennem atomsfæren med 3-5 mach.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad foregik der på afmagnetiseringsanstalten?

Heat sink og ablativ fjernelse

Genindtrædelsesfartøjet anvender to primære midler til håndtering af den voldsomme varmeudvikling: ’heat sink’-køleflader og ’ablativ’ fjernelse af materiale.

Heat sink har til formål at fordele varmen over store overflader, mens ablative overflader er belægninger, der absorberer varme og udskilles fra overfladen af genindtrædelsesfartøjet.

En anden vigtig faktor ved genindtrædelsen i Jordens atomsfære er indfaldsvinklen, som er en afvejning mellem genindtrædelsesfartøjets varmepåvirkning og nedslagets nøjagtighed.

Generelt giver en høj indfaldsvinkel et mere præcist nedslag, men på bekostning af en større varmepåvirkning og dermed temperatur.

Udfordringen er derfor at designe et genindtrædelsesfartøj, der ikke ødelæges af varmen eller G-påvirkningen under genindtrædelsen i Jordens atmosfære og samtidig opretholde en tilstrækkelig høj nøjagtighed.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. maj 2020 kl. 20:17

"Putins missil".... Suk God ikke ud fra han hverken har konstrueret eller ejer det.

2
9. maj 2020 kl. 12:35

Plasma-aerodynamik gør, at selv en lille mængde plasma i luftstrømmen omkring et missil eller fly får friktionen til at falde radikalt

1
8. maj 2020 kl. 22:19

Hvad bliver temperaturen for 3M22 Zircon? I sea-skimming mode præsterer det efter alt alt dømme ca. Mach 8 hvilket i så lav højde må generere en voldsom opvarmning. Eller danner plasmaen et naturligt varmeskjold i dette tilfælde?